Tipy,

V chladnom počasí je zrejme potrebné otočiť kľúčikom do polovice. Robí tento trik niečo?

31.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ethanlau2). Medzi motoristami koluje mnoho tipov a trikov, ako si poradiť v mrazivom počasí. Jedným z obľúbených trikov, ktorý poznajú najmä starší vodiči, je otočiť...

31.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ethanlau2).

Medzi motoristami koluje mnoho tipov a trikov, ako si poradiť v mrazivom počasí. Jedným z obľúbených trikov, ktorý poznajú najmä starší vodiči, je otočiť kľúčikom len do polovice. Je to však skutočne k niečomu dobré?

okamžite otočíte kľúčom až na doraz, motor sa nemusí dať naštartovať alebo mu to môže uškodiť. Preto sa používa metóda otočenia kľúča do polovice. Čo to robí?
Foto: shutterstock.com/ethanlau2

Naštartovanie vozidla v chladnom počasí môže byť problematické, najmä ak vozidlo stálo celú noc v chlade. Ak doň nastúpite a okamžite otočíte kľúčom až na doraz, motor sa nemusí dať naštartovať alebo mu to môže uškodiť. Preto sa používa metóda otočenia kľúča do polovice. Čo to robí?

Prečo otočiť kľúčom do polovice v dieselovom motore?

Otočenie kľúča len do polovice by malo byť známou technikou pre každého, kto jazdil s dieselovým vozidlom. Pri týchto agregátoch je dôležité, aby žhaviace sviečky dosiahli správnu teplotu. Mimochodom, pozornosť by ste tomu nemali venovať len v zime.

Musíte v benzínovom motore otočiť kľúčom do polovice?

A má metóda otáčania kľúča do polovice zmysel v autách s benzínovým motorom. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, áno. Umožní to fungovanie palivového čerpadla, ktoré v mrazivom ráne dodáva do vstrekovacieho systému správne množstvo benzínu.

Po niekoľkých sekundách, keď je v systéme dostatočný tlak paliva, otočením kľúča až na doraz motor ľahko a hladko naštartuje.

Pred naštartovaním sa však oplatí počkať niekoľko desiatok sekúnd, aby sa zahustený olej dobre rozložil. Po naštartovaní by sme mali jazdiť plynule a vyhýbať sa vysokým otáčkam.
Foto: Súkromný archív

Nikdy nezahrievajte motor v pokoji

Po naštartovaní motora v chladnom počasí je dobré počkať. Samozrejme, nehovoríme o snahe zahriať motor v pokoji, čo je veľmi neefektívny spôsob a poškodzuje jednotku, ktorá musí dlhšie pracovať pri teplotách, ktoré zďaleka nie sú optimálne. Navyše sa to trestá pokutou 10 až 30€ (za chod motora v zastavenom stave dlhší ako jedna minúta v zastavanej oblasti).

Po naštartovaní sa však oplatí počkať niekoľko desiatok sekúnd, aby sa zahustený olej dobre rozložil. Potom by sme mali jazdiť plynule a vyhýbať sa vysokým otáčkam. Samozrejme, netreba sa plaziť, ale pri dynamickej jazde a vytáčaní motora do vysokých otáčok počkajte, kým jednotka dosiahne optimálnu teplotu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Výzva mechanikov ľuďom, ktorí odstraňujú sneh z áut so zapnutým motorom: „Stop“

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Skvelá možnosť pre mesto, ktorá si získava mnoho priaznivcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@alecarros). Dacia a MG sú značky, ktoré si môžu byť isté svojím podielom na európskom trhu, vrátane slovenského. Obaja výrobcovia…

Mýtus alebo skutočnosť: Terénne vozidlá majú na úzkych uliciach prednosť. Kedy toto pravidlo platí?

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@stevehammes). Mnohí vodiči si pravdepodobne neuvedomujú, že v určitých situáciách sú povinní cúvať, aby umožnili prejazd väčším vozidlám. To však…

Opel-Vauxhall Mokka 2025

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoSpectre). Náš render dáva podobu modelu Opel-Vauxhall Mokka, ktorý bude modernizovaný v roku 2025. Očakávajú sa zmeny niektorých detailov a…

Takto vyzerá modernizovaný model Baby Stinger

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MED-CARS). Kia je jednou z najobľúbenejších európskych značiek, ale vkusný sedan K5 v jej ponuke nenájdete. Tento automobil strednej triedy,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov