Pravidlá, Tipy,

Taliani zamiešali pravidlá. Za prepravu bicyklov môžete dostať až dve pokuty

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/NORRIE3699). Plánujete cestu autom do Talianska? Ak áno, venujte pozornosť novým predpisom, ktoré sa okrem iného vzťahujú na prepravu bicyklov. Taliani zaviedli nové pravidlá a...

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/NORRIE3699).

Plánujete cestu autom do Talianska? Ak áno, venujte pozornosť novým predpisom, ktoré sa okrem iného vzťahujú na prepravu bicyklov. Taliani zaviedli nové pravidlá a vodičom, ktorí ich nedodržia, hrozia dve pokuty v celkovej výške takmer 425€.

Plánujete cestu autom do Talianska? Ak áno, venujte pozornosť novým predpisom
Foto: shutterstock.com/NORRIE3699

Po zmene predpisov v auguste 2023 musí mať každý vodič, ktorý preváža náklad presahujúci zadnú časť vozidla alebo používa hákové nosiče batožiny, červeno-bielu výstražnú tabuľu. Ak náklad zaberá celú šírku vozidla, musia byť na oboch stranách nákladu umiestnené dve výstražné tabule.

Výstražná značka by mala byť vyrobená z plechu s rozmermi najmenej 50 x 50 cm a mala by mať červené a biele pozadie (pozostávajúce minimálne z piatich červených pruhov). V prípade nedodržania tejto požiadavky bude uložená pokuta vo výške 80 EUR a viac.

Preprava bicyklov na plošinách – nejasnosti v pravidlách

Nové predpisy sa pôvodne netýkali tzv. závesných platforiem na bicykle, ale táto otázka bola prehodnotená, keď niekoľko výrobcov nosných systémov podniklo právne kroky proti zmenám. V dôsledku toho teraz platí predchádzajúci právny stav, podľa ktorého musia byť dodatočne označené aj nosiče batožiny so samostatnými svetlami, informuje nemecký ADAC.

Ak plánujete cestovať do slnečného Talianska s bicyklami na plošine v zadnej časti vozidla, v súčasnosti je potrebné označiť ich reflexným plechom. Právna situácia v tejto otázke sa pravdepodobne nezmení skôr ako v lete budúceho roka. Najskôr vtedy v tejto veci rozhodne súd.

Dodržiavaním týchto predpisov prispievajú vodiči k bezpečnosti na cestách a chránia seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky.
Foto: shutterstock.com/Evgeny Bakharev

Vhodné označenie nie je všetko

Pri cestovaní do Talianska s bicyklom treba pamätať aj na ďalší detail. Podľa talianskych dopravných predpisov smie náklad presahovať zadné svetlá o 30 centimetrov. Výnimka sa však vzťahuje na náklad, ktorý je ťažko zistiteľný, a podľa talianskeho výkladu zákona do tejto kategórie patria aj bicykle. To znamená, že nemôžu byť širšie ako samotné vozidlo. Pričom sa neberie do úvahy šírka vozidla so zrkadlami a zohľadňuje sa len šírka zadnej časti vozidla so svetlami.

ADAC upozorňuje, že turisti, ktorých bicykle presahujú zadné svetlá, by mali zvážiť, či chcú riskovať cestu do Talianska s takýmito nosičmi bicyklov. Nové predpisy ponechávajú polícii veľkú voľnosť pri ich výklade, pričom za porušenie hrozí pokuta 345 EUR.

Dôležité:

Táto povinnosť sa vzťahuje na všetky typy vozidiel, vrátane osobných automobilov, dodávok a kamiónov. Vodiči by sa mali pred cestou do Talianska oboznámiť s miestnymi dopravnými predpismi. Dodržiavaním týchto predpisov prispievajú vodiči k bezpečnosti na cestách a chránia seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Zdroje:


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Elektrický prototyp Mini John Cooper Works bude mať premiéru tento rok v Goodwoode

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Mini predstaví najvýkonnejší model z nového radu Cooper. Budúci Mini John Cooper Works John Cooper bude mať oficiálnu premiéru…

V jaskyni sa našlo viac ako 50 opustených áut. Zabudnuté klasické vozidlá Volkswagen

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LostHistorie). Vo švajčiarskej bani sa našlo viac ako 50 vozidiel značky Volkswagen. Sú medzi nimi klasické vozidlá, ako aj novšie…

Tento luxusný Mercedes teraz stojí menej ako Škoda Octavia. Je k dispozícii od 38 000 eur

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MercBenzKing). Tento Mercedes mal nepriamo nahradiť luxusnú triedu S, ale jeho predaj bol oveľa nižší, než ktokoľvek očakával. Teraz sme…

Nový typ pneumatík je dobrý ako nikdy predtým

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tyrereviews). Nemecký automobilový klub ADAC zverejnil výsledky svojich testov celoročných pneumatík v pomerne nezvyčajnom čase. Pneumatiky s rozmermi vhodnými pre…

Čo ak nezaplatím pokutu zo zahraničia? Radšej neotáľajte, inak budete prekvapení

6.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ZDF). Priniesli ste si z dovolenky nielen pohľadnice a fotografie, ale aj dopravnú pokutu, ktorú ste si práve vybrali zo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov