Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Toyota s dvoma úplne novými modelmi. V ponuke nie je nič podobné

1.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carssell.inform). Toyota je najväčším výrobcom automobilov na svete a zároveň koncernom, ktorý sa najdlhšie bránil elektrifikácii. Výsledkom je, že Japonci dnes v Európe ponúkajú len...

1.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carssell.inform).

Toyota je najväčším výrobcom automobilov na svete a zároveň koncernom, ktorý sa najdlhšie bránil elektrifikácii. Výsledkom je, že Japonci dnes v Európe ponúkajú len jeden batériový elektrický model. Nie je vylúčené, že sa to čoskoro zmení, pretože Toyota predstavila v Číne dva nové elektromobily: bZ3C a bZ3X.

Toyota predstavila dva nové elektromobily: bZ3C a bZ3X.
Foto: youtube.com/@carssell.inform

Toyota sa nevzdáva spaľovacích motorov. Investuje však aj do elektrických vozidiel

Toyota v porovnaní s inými automobilovými koncernami uplatňuje takpovediac konzervatívnu stratégiu. Japonci pomerne dlho považovali príklon k elektromobilite za slepú uličku a sústredili sa na vývoj hybridných pohonov. Výsledkom je, že výrobca v súčasnosti ponúka v Európe len jeden čisto elektrický model (bZ4X) a svoj predaj na starom kontinente zakladá na hybridoch.

Z vyjadrení predstaviteľov koncernu tiež vyplýva, že Toyota neplánuje opustiť spaľovacie motory. Akio Toyoda, pravnuk zakladateľa spoločnosti, je toho názoru, že ciele v oblasti spaľovacích motorov a emisií sa dajú zosúladiť. Japonský výrobca sa preto rozhodol spustiť nový projekt na „novú podporu vývoja motorov“.

To však neznamená, že Toyota sa vzdáva elektrického pohonu. Japonský výrobca pred časom ohlásil elektrickú ofenzívu na starom kontinente. V rámci nej chce mať značka do roku 2026 v ponuke šesť modelov s elektrickým pohonom na batérie. Teraz značka na veľtrhu Auto China 2024 predstavila dva nové elektrické modely pre miestny trh – bZ3C a bZ3X. Oba automobily, ešte ako koncepčné modely, boli predstavené na minuloročnom veľtrhu Auto Shanghai.

Toyota bZ3C. Kombinácia crossoveru a liftbacku

Oba modely sú svojím vzhľadom pútavé. Exteriér Toyoty bZ3C kombinuje vlastnosti crossoveru a liftbacku. Vpredu aj vzadu sú svetlá spojené svetelnými pásmi, ktoré sa tiahnu po celej šírke vozidla. Vozidlo je vybavené aj výsuvnými kľučkami dverí.

Vnútri sa nachádza veľká obrazovka médií. Nachádza sa tu však aj niekoľko fyzických ovládačov a tlačidiel. Stredová konzola je navrhnutá tak, aby pôsobila zavesene. Pod ňou sa nachádza polička na odkladanie najrôznejších drobností.

Toyota bZ3C a bZ3X nové elektrické modely.

Toyota bZ3X. „Útulný domov“ na kolesách

Výrobca uvádza, že bZ3X je rodinné SUV s veľkým vnútorným priestorom, ktoré vychádza z koncepcie mobilného „útulného domova“. V skutočnosti tu môžeme počítať s hranatejšou, a teda praktickejšou karosériou. Najmä v zadnej časti si tu všimneme trochu inú svetelnú líniu v porovnaní so spomínaným modelom.

Interiér bol navrhnutý trochu inak ako v modeli bZ3C. Máme tu mierne odlišnú stredovú konzolu, ktorá tiež pôsobí dojmom zavesenia, a prepracovaný volant. Bude v tomto modeli aj menej fyzických tlačidiel. V strede sa však neodmysliteľne nachádza veľká obrazovka multimediálneho systému.

Obe elektrické vozidlá sa dostanú na trh tento rok. Nie však v Európe

Výrobca neuvádza podrobnosti o pohonných jednotkách. Uvádza však, že oba modely sú vybavené „najnovšími asistenčnými systémami vodiča“.

Ako sa na čínske štandardy patrí, oba automobily boli vyvinuté v spolupráci so spoločnosťami z kráľovstva stredu. Model bZ3C je produktom spoločností Toyota a BYD a FAW. Na druhej strane model bZ3X bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Guangzhou Automobile Group. Japonský výrobca plánuje začať predávať tieto modely v Číne tento rok. Dostanú sa oba modely aj do Európy? Japonci sa o tom zatiaľ nezmieňujú.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mestské vozidlá Toyota – vyberte si osvedčený model

Mestské SUV od Toyoty sa môže cítiť ohrozené. Bude mať lepšieho a lacnejšieho konkurenta


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tragédia v Soule. Vodič vrazil do davu ľudí

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@channelnewsasia). Najmenej deväť ľudí zahynulo v juhokórejskom hlavnom meste Soul, kde auto vrazilo do davu čakajúceho na autobusovej zastávke. Polícia…

Ceny diaľničných známok v Rakúsku. Sú drahšie ako minulé leto

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV). Pri jazde v Rakúsku je dôležité mať pri sebe nielen potrebné doklady alebo povinnú výbavu vozidla, ale aj diaľničné…

Vidíte peniaze za stieračom? Napriek pokušeniu v žiadnom prípade nesiahajte po „darčeku“

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Nastupujete do auta a zrazu si všimnete peniaze, ktoré sú pritlačené za stieračom čelného skla? Najhoršie, čo môžete…

Turbulencie na palube lietadla Dreamliner. Cestujúci padali zo svojich sedadiel

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@noticias). Lietadlo Boeing 787-9 Dreamliner španielskej leteckej spoločnosti Air Europa núdzovo pristálo v Brazílii. Lietadlo museli piloti odkloniť po silných…

Chystáte sa do Čiernej Hory? Zistite, akou menou sa tam platí

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Mikhail). Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov