Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Elegantný skafander SpaceX bude mať premiéru na misii Polaris Dawn

11.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheSpaceRaceYT). Spoločnosť SpaceX, ktorá snúbi módu s funkčnosťou, predstavila oblečenie pre svojich astronautov, určené pre vôbec prvý súkromný let do vesmíru v roku 2024. V...

11.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheSpaceRaceYT).

Spoločnosť SpaceX, ktorá snúbi módu s funkčnosťou, predstavila oblečenie pre svojich astronautov, určené pre vôbec prvý súkromný let do vesmíru v roku 2024. V novom videu spoločnosť podrobne opisuje futuristické prvky skafandra, ktorý sa bude testovať vo vesmíre počas misie Polaris Dawn.

Elegantný skafander SpaceX bude mať premiéru na misii Polaris Dawn.
Foto: youtube.com/@TheSpaceRaceYT

Mnohé z toho, čo si myslíme, že vieme o svete, čerpáme z populárnej kultúry, ale niekedy nás táto kultúra môže zaviesť na scestie. Jedným z príkladov je skafander. Ak by sme sa spoliehali na filmy a seriály, ľahko by sme uverili, že skafandre sú len objemné kombinézy s prilbami pripomínajúcimi misky pre zlaté rybky, ktoré sa dajú nasadiť a používať rovnako jednoducho ako výstroj na plytké potápanie.

Skafandre sú v skutočnosti veľmi sofistikované technické diela. Vyznačujú sa veľkou rôznorodosťou a ich nasadzovanie a obsluha bývajú rovnako náročné ako pri hlbokomorských potápačských prístrojoch so zmiešaným plynom. Je to preto, že skafander je vesmírna loď v tvare človeka, ktorá obsahuje mnoho rovnakých funkcií – vrátane pohonu.

Niektorí sa možno pýtajú, prečo SpaceX zavádza nový skafander, keď už má jeden, ktorý sa používa v kapsule Dragon. Je to len snaha osviežiť vzhľad? Nie tak celkom.

V súčasnosti sa používa oblek pre vnútrovozidlovú činnosť (IVA). To je pekný spôsob, ako povedať „núdzový oblek“. Ich úlohou je chrániť cestujúcich v prípade straty tlaku v kabíne. Ak sa tak stane, priezor prilby sa uzavrie, skafander sa prepne na núdzovú podporu života a používateľ zostane nažive, kým sa kapsula nevráti na Zem.

Chráni mimo kapsuly

Problém je, že to je všetko, čo oblek dokáže. Po natlakovaní sa z neho stane balón v tvare človeka a jeho nositeľ sa môže pohybovať len s veľkými ťažkosťami. Tkanina tiež nie je veľmi odolná, priezor prilby nezvláda priame oslnenie Slnkom a celý oblek nie je v skutočnosti navrhnutý tak, aby chránil používateľa mimo kapsuly.

Keďže spoločnosť SpaceX plánuje ešte tento rok prvú súkromnú prechádzku vesmírom v rámci misie Polaris Dawn, súkromnej misie spoločnosti SpaceX v mene generálneho riaditeľa spoločnosti Shift4 Payments Jareda Isaacmana, je potrebný nový skafander. Nazýva sa skafander pre mimovesmírnu aktivitu (EVA) a je to v podstate výrazne aktualizovaná verzia skafandrov, ktoré USA používali pri misiách Apollo, Skylab, Space Shuttle a Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Oblek je navrhnutý tak, aby bol oveľa flexibilnejší pod tlakom, odolnejší voči roztrhnutiu a oderu, udržiaval príjemnú teplotu a chránil používateľa pred mikrometeoritmi. V konečnom dôsledku má umožniť prácu, nie len poskytovať núdzovú ochranu.

Podľa spoločnosti SpaceX nový skafander EVA vychádza zo súčasného modelu IVA, ktorý má časom nahradiť. Skafander si zachováva rovnaké línie a priliehavý strih, čo je výhoda v stiesnenej kapsule alebo pri preliezaji priezormi, a astronautovi nevyžaduje prestavbu kozubov. Napriek tomu je skafander modulárny, takže ho možno upraviť tak, aby sedel na rôzne typy postáv.

SpaceX zavádza nový skafander.

Nové materiály

Oblek EVA využíva nové materiály, výrobné postupy a rotačné kĺby, ktoré umožňujú oveľa väčšiu pohyblivosť pri stlačení a väčšie pohodlie pri vyprázdnení. Tesnenia, zipsy a ventily sú navrhnuté pre vysokú redundanciu v prípade poruchy.

Okrem toho má prilba vytlačená 3D technológiou nový priezor s povlakom z medi a oxidu india a cínu, ktorý dokáže zvládnuť slnečné odlesky. Nachádza sa v nej aj head-up displej a kamera, ktoré poskytujú informácie o tlaku, teplote a relatívnej vlhkosti v skafandri v reálnom čase. K dispozícii sú nové textílie pre tepelný manažment a materiály odolné voči plameňom, ktoré boli prevzaté z medzistupňa rakety Falcon a trupu Dragonu.

Skafander EVA sa prvýkrát objaví na misii Polaris Dawn o niekoľko mesiacov. Kapsula Dragon bola prispôsobená, aby sa predný poklop dal otvoriť vo vesmíre. Vďaka tomu sa kapsula môže teraz bezpečnostne odtlakovať a pretlakovať.

Vo výške 435 míľ (700 km) sa dvojhodinového výstupu do vesmíru zúčastnia dvaja zo štyroch členov posádky Polaris Dawn. Zameria sa na testovanie bezpečnosti a praktickosti skafandrov, ako aj špeciálnej konštrukcie vybavenej držadlami a rozhraniami zameranými na pomoc pri opúšťaní a opätovnom vstupe do kapsuly.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

AI vyrieši problémy leteckých dopravcov. Na palubu prichádza virtuálna letuška

USA postavia nové „lietadlo súdneho dňa“. Očakáva sa, že bude stáť celý majetok


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu…

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov