Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Tu je nový Volkswagen California. Je väčší, má priestrannejšiu kabínu a systém 4MOTION

11.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Rozkladacia posteľ v interiéri vozidla, spálňa v zaťahovacom stane v streche, posuvné dvere na oboch stranách karosérie, samostatné sedadlá a menšia alebo väčšia karoséria....

11.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars).

Rozkladacia posteľ v interiéri vozidla, spálňa v zaťahovacom stane v streche, posuvné dvere na oboch stranách karosérie, samostatné sedadlá a menšia alebo väčšia karoséria. Nová generácia Volkswagenu California oficiálne debutovala a bude sa ponúkať až v piatich verziách výbavy: Beach, Beach Tour, Beach Camper, Coast a Ocean.

Tu je nový Volkswagen California. Je väčší, má priestrannejšiu kabínu a systém 4MOTION.
Foto: youtube.com/@KondorCars

Milovníci cestovania a bývania v dome na kolesách sa dočkali nového obytného vozidla od spoločnosti Volkswagen Úžitkové vozidlá. Každá oblasť populárneho kompaktného obytného vozidla prešla prepracovaním. Všetky aspekty známeho a obľúbeného kompaktného obytného vozidla prešli vylepšením. Kabína je teraz priestrannejšia a flexibilnejšia a ovládanie disponuje inteligentnými prvkami.

Tri druhy pohonu: TDI, TSI, eHybrid

Model California bude poháňaný jedným z troch dostupných pohonných agregátov, pričom každý z nich bude kombinovaný s automatickou prevodovkou. Základný motor 2.0 TDI dosahuje výkon 150 k. Ďalším motorom v zozname je 2.0 TSI s výkonom 204 k. Oba motory TDI a TSI poháňajú prednú nápravu. Novinkou modelu California je plug-in hybridný pohon (eHybrid) s výkonom 245 k. Nová California je mimochodom prvým modelom koncernu Volkswagen založeným na platforme MQB, ktorý kombinuje plug-in hybridný pohon so systémom pohonu všetkých kolies 4MOTION. Model sa navyše dokáže pohybovať v tichosti len pomocou elektrického pohonu. Vysoký kombinovaný výkon elektrického a benzínového motora 1,5 TSI evo2 umožňuje aj dlhý celkový dojazd a umožňuje ťahať príves s celkovou hmotnosťou až 2 000 kg.

Vozidlo vychádza z dlhšej karosérie modelu Volkswagen Multivan.
Foto: youtube.com/@KondorCars

Veľkosť vozidla sa zväčšila

Vozidlo vychádza z dlhšej karosérie modelu Volkswagen Multivan. Dĺžka karavanu je 5173 mm (predchodca: 4904 mm); šírka bez vonkajších spätných zrkadiel je 1941 mm (predchodca: 1904 mm). Výška 1990 mm so spustenou strechou je totožná s výškou predchodcu. Rázvor 3124 mm poskytuje viac priestoru na palube ako u predchodcu.

Posuvné dvere na oboch stranách vozidla.
Foto: youtube.com/@KondorCars

Posuvné dvere vždy na oboch stranách vozidla

Nová California je funkčným vozidlom určeným na každodenné používanie, ktoré kombinuje vlastnosti univerzálnej dodávky a multifunkčného obytného automobilu. Vďaka novej architektúre (platforma MQB) budú všetky verzie novej generácie modelu California po prvýkrát štandardne vybavené posuvnými dverami na oboch stranách vozidla. Toto riešenie ponúka ešte väčšiu všestrannosť a viac možností využitia. Takisto sa po prvýkrát môžu obe strany vozidla využívať ako vonkajšia terasa pri kempovaní. Na ochranu pred dažďom alebo prílišným slnkom je možné na želanie objednať markízy na obe strany karosérie.

Päť verzií vybavenia, každá na inú príležitosť

Ponúkame päť verzií zariadenia, každú prispôsobenú rôznym požiadavkám a životným situáciám. Verzie nesú názvy Beach (6 miest), Beach Tour (5 miest), Beach Camper (5 miest s minikuchyňou v zadnej časti), Coast a Ocean (4 miesta, plnohodnotná kuchynka na strane vodiča). Každá z piatich verzií bude v štandardnej výbave obsahovať zdvíhaciu strechu so zvýšeným lôžkom s rozmermi 2054 × 1137 mm. Okná vozidla sú vybavené sieťkami proti hmyzu.

Novinkou sú aj samostatné sedadlá namiesto zadnej lavice. Sedadlá sa dajú nastaviť nezávisle podľa osobných preferencií. Pod všetkými jednotlivými sedadlami, ako aj na sedadlách vodiča a spolujazdca sa nachádzajú praktické zásuvky. Veľký počet 45-wattových portov USB-C tiež zabezpečuje, že mobilným zariadeniam nikdy nedôjde energia.

California Beach Camper je v zadnej časti vybavený minikuchynkou. Kuchyňa s plynovým sporákom s jedným horákom, zásuvkou na príbory a ďalšími úložnými priestormi je zabudovaná v module v batožinovom priestore. Na použitie sa kuchynský modul vysunie dozadu so zdvihnutým vekom batožinového priestoru. Na ľavej strane vedľa kuchynského modulu sa nachádza technologická skrinka vybavená okrem iného zásuvkou 230 V.

Nový Volkswagen California.

Kuchynka vo verziách Coast a Ocean

Kuchynka v modeloch California Coast a California Ocean bola nainštalovaná tak, aby sa interiér vozidiel mohol po otvorení dverí znížiť. Keďže už nedosahuje k sedadlu vodiča, vytvoril sa tam ďalší priestor. Ten sa dá využiť napríklad na sklápací stolík, ktorý sa dá otvoriť nielen smerom von ako praktická polica v kuchynke, ale aj dovnútra ako malý jedálenský stôl alebo ako predĺženie kuchynskej dosky smerom k sedadlu vodiča.

Všetky funkcie karavanu sa teraz dajú ovládať a kontrolovať z displeja.
Foto: youtube.com/@KondorCars

Skrinky sú podobné ako v predchodcovi, ale ponúkajú ešte praktickejšie usporiadanie. Pri pohľade z veka batožinového priestoru sa na ľavej strane opäť nachádza skrinka s odkladacími priestormi. Nachádzajú sa tu aj poistky obytného priestoru. Táto skrinka však už neslúži na vyberanie plynovej fľaše – prístup k nej je teraz oveľa jednoduchší cez malé dvierka v batožinovom priestore. Plniace hrdlo nádrže na sladkú vodu je teraz umiestnené pod skrinou – pre väčšiu bezpečnosť. Hneď vedľa neho sa nachádza prípojka pre vonkajšiu sprchu.

Vo vstavanej skrini vľavo sa namiesto hlbokej skrine nachádza skrinka s posuvnými dverami, ktorá ponúka priestor napríklad na kuchynské náradie. Vpravo začína pracovná doska, ktorá zakrýva sporák a drez. Pod ňou sa nachádza ďalšia skrinka s úložným priestorom. Chladničku, ktorá sa v predchádzajúcom modeli otvárala smerom nahor, nahradila oveľa praktickejšia výsuvná chladnička v štýle Grand California.

Digitálne ovládanie funkcií karavanu

Všetky modely New Californian, počnúc verziou Beach Tour, sú vybavené úplne novou riadiacou jednotkou karavanu, ktorá je umiestnená v stĺpiku C na strane spolujazdca. Všetky funkcie karavanu sa teraz dajú ovládať a kontrolovať z displeja. Alternatívne ich možno ovládať aj prostredníctvom príslušnej aplikácie vo vozidle v informačno-zábavnom systéme alebo aplikácie California on Tour v smartfóne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tento čínsky karavan je takmer o polovicu lacnejší ako VW Grand California

Prestavali Ford F-550 s motorom V8 na dom na kolesách. Dojazd karavanu je 1 000 km


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tragédia v Soule. Vodič vrazil do davu ľudí

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@channelnewsasia). Najmenej deväť ľudí zahynulo v juhokórejskom hlavnom meste Soul, kde auto vrazilo do davu čakajúceho na autobusovej zastávke. Polícia…

Ceny diaľničných známok v Rakúsku. Sú drahšie ako minulé leto

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV). Pri jazde v Rakúsku je dôležité mať pri sebe nielen potrebné doklady alebo povinnú výbavu vozidla, ale aj diaľničné…

Vidíte peniaze za stieračom? Napriek pokušeniu v žiadnom prípade nesiahajte po „darčeku“

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Nastupujete do auta a zrazu si všimnete peniaze, ktoré sú pritlačené za stieračom čelného skla? Najhoršie, čo môžete…

Turbulencie na palube lietadla Dreamliner. Cestujúci padali zo svojich sedadiel

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@noticias). Lietadlo Boeing 787-9 Dreamliner španielskej leteckej spoločnosti Air Europa núdzovo pristálo v Brazílii. Lietadlo museli piloti odkloniť po silných…

Chystáte sa do Čiernej Hory? Zistite, akou menou sa tam platí

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Mikhail). Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov