Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Rimac má elektromobilov dosť. „Vnucujú nám veci, ktoré nechceme.“

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RimacAutomobiliOfficial). Mate Rimac vybudoval svoje impérium na elektromobiloch a model Nevera sa môže pochváliť neskutočným výkonom, ktorý poteší automobilových nadšencov. Prečo si Chorvát, ktorý vo...

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RimacAutomobiliOfficial).

Mate Rimac vybudoval svoje impérium na elektromobiloch a model Nevera sa môže pochváliť neskutočným výkonom, ktorý poteší automobilových nadšencov. Prečo si Chorvát, ktorý vo veku 19 rokov prerobil modely BMW z 80. rokov a namontoval do nich elektromotory, teraz myslí, že tento pohon už nie je „cool“?

Rimac má elektromobilov dosť. „Vnucujú nám veci, ktoré nechceme.“
Foto: youtube.com/@RimacAutomobiliOfficial

Rimac je jedným zo skutočných fenoménov automobilového sveta. Spoločnosť založená 36-ročným Chorvátom Matom Rimacom sa rozrástla do astronomických rozmerov. Nejde len o to, že konglomerát teraz vlastní Bugatti, ale aj o autá, ktoré vychádzajú spod pôvodnej vlajky značky.

Najlepším príkladom je samozrejme nenapodobiteľný Rimac Nevera. Tento elektrický hypercar sa môže pochváliť neuveriteľným výkonom 1 914 koní a 2 360 Nm. Až do apríla 2024 bol najrýchlejším sériovým elektromobilom v histórii okruhu Nürburgring, no najpôsobivejšie sú svetové rekordy v zrýchlení, na čele s týmto časom 0-100 km/h len 1,81 sekundy.

Mate Rimac začal svoje automobilové výboje prestavbou starých BMW radu 3 na elektrické vozidlá a práve s touto technológiou bol najviac spojený. Nie je preto prekvapením, že jeho prejav na summite „Budúcnosť automobilu“, ktorý sa konal od 7. do 9. mája 2024 v Londýne, mnohých fanúšikov štyroch kolies skutočne šokoval.

Nepredali sa všetky

Tvorca najvýkonnejšieho elektromobilu všetkých čias na rovinu priznal, že dopyt po špičkových autách s takýmto pohonom klesá. Nevera sa ešte stále nepredalo všetkých 150 kusov, hoci je stále najpredávanejším elektrickým hyperautom. Rimac sa navyše domnieva, že predpisy, ktoré tlačia na popularizáciu elektromobilov, majú opačný efekt a zabíjajú celé čaro týchto konštrukcií.

Rimac sa domnieva, že predpisy, ktoré tlačia na popularizáciu elektromobilov, majú opačný efekt.
Foto: youtube.com/@davidecironi

Neveru sme začali vyvíjať koncom roka 2016 a začiatkom roka 2017, keď boli elektromobily ešte v kurze. Regulačné orgány a niektorí výrobcovia ich však presadzujú natoľko, že sa príbeh zmenil. Vnucujú nám veci, ktoré nechceme, takže ľudia sú z toho trochu znechutení, z celej tej ich nútenej implementácie. Vždy som bol proti tomu. Myslím si, že všetko musí byť založené na zásluhách – produkt musí byť lepší.

– Mate Rimac, Prezident spoločnosti Bugatti-Rimac

Chorvátsky dizajnér upozornil aj na finančný aspekt. Podľa jeho názoru elektromobily nemajú právo predávať sa lepšie ako spaľovacie motory, ak nie sú konkurencieschopné z hľadiska ceny. Použil tiež prehľadné porovnanie, aby ukázal, že ani extra funkcie, ani výkon peňaženku neoklamú. Medzi to prepašoval aj informáciu, že Bugatti momentálne neplánuje žiadny elektrický model.

Apple Watch dokážu všetko lepšie. Dokážu tisíc ďalších vecí, sú oveľa presnejšie, dokážu merať tepovú frekvenciu. Ale nikto by za ne nezaplatil 200 000 dolárov. Keby sme vyrobili elektrické Bugatti, určite by sme ich predali určitý počet kvôli značke, ale táto suma by neobstála ani vedľa auta s motorom V16.

– Mate Rimac, Prezident spoločnosti Bugatti-Rimac

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tu sú prvé fotografie nového Bugatti. Nástupca Chironu bude poháňaný motorom V16

Bugatti tvrdí, že jazda s modelom Bolide je porovnateľná s jazdou s vozidlom F1


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov