Zaujímavosti,

Najbežnejšie typy motorov. Ktorý z nich má nižšiu spotrebu a je účinnejší?

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). Výrobcovia automobilov vo všeobecnosti používajú tri typy motorov: undersquare, square a oversquare. Tu sú uvedené výhody každého z nich a ktorý je najúčinnejší. Väčšina...

12.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost).

Výrobcovia automobilov vo všeobecnosti používajú tri typy motorov: undersquare, square a oversquare. Tu sú uvedené výhody každého z nich a ktorý je najúčinnejší.

Najbežnejšie typy motorov. Ktorý z nich má nižšiu spotrebu a je účinnejší?
Foto: youtube.com/@TheEngineersPost

Väčšina výrobcov automobilov používa tri typy motorov v rôznych konfiguráciách. Patria medzi ne podštvorcové, štvorcové a nadštvorcové motory. Tieto názvy sú odvodené od zdvihu, ktorý piest vykoná v pomere k priemeru piestu.

Najbežnejšie typy motorov

Každý z týchto 3 typov motorov má niekoľko výhod, niektoré sú účinnejšie, iné výkonnejšie. Ak chcete určiť, ktorý typ motora má vaše vozidlo, musíte vypočítať pomer otvorov a zdvihov. Zdvih je vzdialenosť, ktorú piest prejde nahor a nadol, a otvor je priemer valca. Tým sa vypočíta aj objem valcov motora.

„Tento pomer vypočítate tak, že priemer piestu vydelíte zdvihom, ktorý vykonáva. Objem valcov, keď ho počítame, tak vlastne berieme do úvahy: zdvih, priemer piestu a vynásobíme počtom valcov. To je objem valcov,“ vysvetľuje 99vehicles v klipe na YouTube.

A v závislosti od pomeru zdvihu a otvoru budeme mať undersquare, square a oversquare motor.
Foto: youtube.com/@99vehicles99

Čo je a ako funguje motor oversquare

Oversquare motory majú väčší priemer valca a kratší zdvih. Sú známe aj ako motory s krátkym zdvihom. Ak je pomer priemeru a zdvihu väčší ako 1, priemer je väčší ako zdvih. Táto konštrukcia motora umožňuje dosiahnuť vyššie otáčky, vďaka čomu je vhodný na výkonné manévre.

Oversquare motory majú zvyčajne citlivejšiu akceleráciu a lepší výkon na vysokej úrovni. Majú však menší krútiaci moment v nízkych otáčkach. Motor produkuje väčší špičkový výkon ako rozsah otáčok, čo je skvelé napríklad pre športové motocykle, ktoré rýchlo zrýchľujú.

Tieto motory majú nízke zotrvačné napätie, čo umožňuje rýchlejšie časovanie ventilov. Väčší otvor má viac priestoru, čo umožňuje lepšie nasávanie a výfuk vzduchu.

„Oversquare má vyššiu maximálnu rýchlosť, je neefektívnejší, má vyššiu spotrebu a spravidla sa vyskytuje pri športovejších motoroch. Na agresívnejších, výkonnejších vozidlách s väčším počtom valcov,“ vysvetľuje 99vehicles.

Výhody oversquare motora sú:

  • menšie zaťaženie ložísk;
  • menšie straty trením;
  • vyššia rýchlosť;
  • výška motora sa znižuje znížením línie kapoty.
Ako pracujú tri typy motorov: undersquare, square a oversquare.

Čo je a ako funguje square motor

Square motory majú zdvih piesta približne rovnaký ako priemer valca. Táto konštrukcia zabezpečuje rovnováhu medzi výkonom na hornom konci a krútiacim momentom na dolnom konci. Square motor umožňuje piestu pohybovať sa nahor a nadol v štvorcovom tvare namiesto obvyklého kruhového tvaru.

„Je vyvážený, efektívny, pomerne výkonný a má dobrú spotrebu paliva,“ vysvetlili ľudia zo spoločnosti 99vehicles.

Výhody square motorov sú:

  • umožniť väčší prívod a odvod vzduchu;
  • vytvára menej vibrácií a predlžuje životnosť motora;
  • vynikajúce pre dieselové motory, pretože zvládajú požadovanú kompresiu.

Čo je a ako funguje motor undersquare

Tento typ motora sa nazýva aj „motor s dlhým zdvihom“. Priemer valca je menší ako zdvih, ktorý vykonáva piest. Táto konštrukcia poskytuje väčší zdvihový objem, ktorý môže pomôcť produkovať menší krútiaci moment. Dlhší zdvih však môže obmedziť rozsah otáčok motora, takže je menej vhodný na výkonné manévre.

Keďže piest musí v motore s dlhým zdvihom prejsť dlhšiu vzdialenosť, zotrvačné napätie je relatívne vyššie. Tieto motory nemôžu dosahovať rovnako vysoké otáčky predchádzajúce motory.

Aj keď undersquare motor dosahuje nižší výkon, stále má svoje výhody:

  • produkuje väčší krútiaci moment;
  • je vhodnejší pre ťažké vozidlá a veľké motocykle;
  • vyšší kompresný pomer;
  • vyššia tepelná účinnosť.

„Undersquare motor je účinnejší, má väčší krútiaci moment, ľahšie sa poháňa a býva úspornejší. Undersquare motor poskytuje väčší krútiaci moment pri nižších otáčkach, lepšiu účinnosť a súčasným trendom je používať čoraz viac undersquare motorov v malých vozidlách. Ak chcete úsporné auto, musíte si vybrať usquare a undersquare motor,“ znie záver 99vehicles.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

„Najhorší motor všetkých čias“ dostáva 10-ročnú záruku

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov