Správy, Zaujímavosti,

Prach z pneumatík je škodlivejší, ako sme si mysleli. Nové zistenia vedcov

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EngineeringExplained). Diskusie o znečistení spôsobenom dopravou sa točia takmer výlučne okolo emisií z výfukových plynov vozidiel. Problém je však komplexnejší a okrem iného treba brať...

14.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EngineeringExplained).

Diskusie o znečistení spôsobenom dopravou sa točia takmer výlučne okolo emisií z výfukových plynov vozidiel. Problém je však komplexnejší a okrem iného treba brať do úvahy aj znečistenie spôsobené opotrebovaním pneumatík. Ako ukazujú najnovšie vedecké poznatky, môžu byť veľmi škodlivé, ale ich presný vplyv na životné prostredie a naše zdravie ešte nie je dostatočne preskúmaný.

Prach z pneumatík je škodlivejší, ako sme si mysleli. Nové zistenia vedcov.
Foto: youtube.com/@EngineeringExplained

Odierajúce sa pneumatiky vytvárajú milióny ton prachu

Odieranie pneumatík každoročne na celom svete vyprodukuje približne 6 miliónov ton prachu. Odhaduje sa, že tento prach predstavuje polovicu mikroplastov, ktoré sa dostávajú do riek, jazier a morí, a 80 % mikroplastov v ovzduší. Podľa nedávnej štúdie sa toxické prísady v gume z opotrebovaných pneumatík môžu vylúhovať do pôdy, absorbovať rastlinami a dostať sa do potravín.

„V súčasnosti je príliš skoro na to, aby sme mohli konštatovať, že riziko neexistuje alebo je vysoké, ale v priebehu nasledujúcich piatich rokov by sa to mohlo zmeniť,“ – Profesor Thilo Hofmann z Viedenskej univerzity v Rakúsku povedal pre časopis New Scientist. – „Častice z odpadových pneumatík predstavujú vážny environmentálny a zdravotný problém, v niektorých prípadoch väčší ako iné plastové znečistenie“.

Podľa Hofmanna je najväčším problémom vdychovanie prachu z pneumatík. Ľudia žijúci v blízkosti frekventovaných ciest alebo na nich vdychujú prach, ktorý sa im dostáva do pľúc a vnútorných orgánov. Okrem prírodného a syntetického kaučuku môžu pneumatiky obsahovať stovky ďalších zlúčenín. Ako zdôraznil profesor Hofmann, neexistujú žiadne predpisy upravujúce, čo sa do pneumatík pridáva, a výrobcovia nezverejňujú ich úplné zloženie. Niektoré prísady sa môžu z prachu vylúhovať do vody.

„Chemikálie vylúhované z plastov vrátane použitých pneumatík môžu z dlhodobého hľadiska predstavovať ešte väčšiu hrozbu pre životné prostredie a ľudské zdravie ako fyzikálne vlastnosti samotných častíc,“ – zdôraznil profesor Hofmann. Uviedol výsledky štúdie uskutočnenej v roku 2020, ktorá ukázala, že prísada do pneumatík zabíja lososy v riekach.

Vplyv znečistenia pneumatikami stále nie je preskúmaný

O účinkoch gumárenských prísad na rastliny a živočíchy sa toho zatiaľ vie málo. Keď Hofmannova skupina začala pred desiatimi rokmi skúmať znečistenie spôsobené opotrebovaním pneumatík – na svoje prekvapenie zistila, že sa neuskutočnil takmer žiadny výskum. Pneumatiky boli vynechané z diskusie o znečistení plastmi. Prísady do pneumatík sa môžu dostať do polí tromi spôsobmi.

  1. odpadové vody z ciest často končia v kanalizácii a v mnohých krajinách sa kaly z čističiek odpadových vôd – eufemisticky nazývané „biosolid“ – vyhadzujú na polia.
  2. regenerovaná voda z kanalizácie sa v Európe čoraz viac používa na zavlažovanie, ale čističky zvyčajne neodstraňujú rozpustné zlúčeniny z pneumatík.
  3. prach z pneumatík sa môže dostať priamo z ciest na polia.

Hofmannov kolega Luzian Hämmerle, tiež z Viedenskej univerzity, použil štyri prísady do pneumatík s veľmi odlišnou chemickou štruktúrou. Pridával ich do plodín šalátu (rastúcich v kvetináčoch v skleníku) a po troch týždňoch testoval listy. V listoch sa zistili významné množstvá troch zo štyroch zlúčenín, pričom ich množstvo sa líšilo v závislosti od typu pôdy.

Je potrebné prijať opatrenia na zníženie znečistenia z pneumatík

Podľa autorov štúdie musia vlády prijať opatrenia na ochranu ľudí pred potenciálne toxickými prísadami v gumách pneumatík. Hoci riziko pre ľudské zdravie nie je známe, prítomnosť akýchkoľvek chemických látok s toxickými vlastnosťami v potravinách a životnom prostredí je znepokojujúca.

Častice z odpadových pneumatík predstavujú vážny environmentálny a zdravotný problém.
Foto: shutterstock.com/Stocksnapper

Podľa výskumníkov by sa v pneumatikách mali používať len netoxické chemikálie. Výrobcovia by mali meniť pneumatiky tak, aby sa minimalizovalo ich opotrebovanie – štúdie ukázali, že sa to dá urobiť bez toho, aby to malo vplyv na výkon. Pomohli by aj lacné filtre v priehlbinách kolies, ktoré zachytávajú prach z pneumatík. Nakoniec by sa mala zachytávať a čistiť odpadová voda odtekajúca z frekventovaných ciest.

Viaceré novšie cesty, napríklad v Spojenom kráľovstve, majú v súčasnosti retenčné nádrže. Zníženie celkového počtu áut na verejných komunikáciách a väčšie investície do verejnej dopravy by tiež znížili tento problém.
Ako upozorňujú výskumníci, ak sa nič neurobí, problém sa ešte zhorší – výroba áut aj pneumatík sa zvyšuje.

Norma Euro 7 stanovuje limity pre emisie prachu z pneumatík a bŕzd

Treba dodať, že problémom nie sú len emisie z opotrebovania pneumatík, ale aj prach z brzdových doštičiek. Podľa správy je potrebné vedieť, že v europskom meradle je doprava zodpovedná za 3 až 7 % emisií škodlivých látok a pevných častíc. Z toho len 3 % tvoria výfukové plyny vypúšťané priamo z výfukových potrubí, kým zvyšné 3 až 4 % sú sekundárne emisie, t. j. prach na asfalte, ktorý do ovzdušia zdvihnú kolesá prechádzajúcich vozidiel.

Vo svojej konečnej podobe sa teda norma Euro 7 z hľadiska emisií výfukových plynov príliš nemení, ale po prvýkrát zahŕňa aj meranie emisií pevných častíc z opotrebovania bŕzd a pneumatík, ktoré sa bude vzťahovať na všetky vozidlá vrátane elektrických. Patria sem formaldehyd, diazotid, amoniak a iné jemné častice s priemerom do 10 nanometrov. To znamená, že výrobcovia budú musieť prijať vhodné opatrenia na zníženie emisií týchto škodlivých látok.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zničil Johnny Bean elektrické autá? Tu je to, čo skutočne napísal v článku

Zníženie emisií oxidu uhličitého o 90 % – sú ciele EÚ realistické?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov