Motorky, Tipy, Zaujímavosti,

Najdlhšia cesta na motorke trvala 10 rokov. Emilio za ten čas najazdil 735 000 km

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BladeRunner707). Ako dlho môžete jazdiť na motorke bez návratu domov? Argentínsky cestovateľ Emilio Scotto vytvoril svetový rekord, keď prešiel neuveriteľných 735 000 km. Trvalo mu...

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BladeRunner707).

Ako dlho môžete jazdiť na motorke bez návratu domov? Argentínsky cestovateľ Emilio Scotto vytvoril svetový rekord, keď prešiel neuveriteľných 735 000 km. Trvalo mu to desať rokov a podarilo sa mu to vďaka tomu, že si vybral motocykel, ktorý sa nerozbije.

Argentínsky cestovateľ Emilio Scotto vytvoril svetový rekord, keď prešiel neuveriteľných 735 000 km.
Foto: youtube.com/@BladeRunner707

Emilio chcel byť cestovateľom od chvíle, keď mu mama na ôsme narodeniny darovala atlas sveta. Vtedy si povedal, že jedného dňa sa vydá na cestu a navštívi všetky krajiny sveta. O mnoho rokov neskôr svoje slovo dodržal, ale vtedy ešte netušil, že to urobí na motorke. Vzdialenosť, ktorú prešiel od januára 1985 do apríla 1995, je jednoducho ťažko uveriteľná. Za približne desať rokov prešiel Argentínčan 735 000 km a navštívil 214 rôznych krajín.

735 000 km je pre každé vozidlo neuveriteľná vzdialenosť. Emilio Scotto ju prešiel na motorke

Je to nielen najdlhšia cesta na motorke v histórii, ale aj jedna z najdlhších ciest akýmkoľvek dopravným prostriedkom. Za ten čas jeho jednokolka spotrebovala 47 000 litrov benzínu, 1 300 litrov oleja, 86 pneumatík, 12 batérií a deväť sedadiel. Emilio Scotto opísal svoje dobrodružstvo, ktoré mu vynieslo zápis do Guinnessovej knihy rekordov, vo svojej knihe „Najdlhšia jazda“.

Ako by ste sa pripravili na takú dlhú cestu, keby ste sa ocitli na Argentínčanovom mieste? Jedným z kľúčov k jeho úspechu bol výber správnej motorky, s ktorou prekoná túto obrovskú vzdialenosť. Scotto sa rozhodol pre legendárnu cestovnú motorku Honda Gold Wing, ktorá je nielen neuveriteľne pohodlná, ale má aj povesť nezničiteľnej motorky. Emilio Scotto dokázal, že to nie je planá samochvála. Deväť poťahov sedadla jazdca na jeho Gold Wingu bolo opotrebovaných, ale potrebná bola len jedna generálna oprava motora. To nie je zlé na takmer trištvrte milióna kilometrov!

Honda náhodou navrhla dokonalý turistický motocykel: GL1000 Gold Wing

Honda sa v roku 1972 pustila do vývoja nového vlajkového modelu motocykla, ale japonskí inžinieri pôvodne neplánovali vytvoriť turistický motocykel. GL1000, ktorá debutovala v roku 1974, mala byť novým kráľom UJM (univerzálny japonský motocykel) používaným na každodenné jazdenie so športovým nádychom. Keď sa ukázal ako mimoriadne pohodlný dopravný prostriedok, majitelia ich začali používať aj na diaľkové cestovanie. Vedenie koncernu potom prehodnotilo svoje plány a zrodil sa jeden z najznámejších cestovných motocyklov na svete.

Honda vybavila model GL1000 prvým japonským kvapalinou chladeným štvortaktným motorom.
Foto: youtube.com/@TriguyT110

Koncepcia modelu Gold Wing bola od začiatku jedinečná. Honda vybavila model GL1000 prvým japonským kvapalinou chladeným štvortaktným motorom. Navyše išlo o pozdĺžne uložený štvorvalcový boxer s protibežnými piestami, čo sa ukázalo ako kľúč k úspechu. Takýto motor sa vyznačuje hladkým chodom a plochou konštrukciou, ktorá znižuje ťažisko a umožňuje jednoduché použitie kardanového hriadeľa namiesto klasickej reťaze. Vďaka tomu je Gold Wingi veľmi stabilný a ľahko ovládateľný napriek vysokej pohotovostnej hmotnosti.

735 000 km je pre každé vozidlo neuveriteľná vzdialenosť. Emilio Scotto ju prešiel na motorke.

Argentínsky cestovateľ si vybral Hondu Gold Wing druhej generácie. Nesklamala ho

Prvý model Honda GL1000 Gold Wing mal motor s objemom 999 cm3 a výkonom 80 koní. V tom čase mal na trhu len málo konkurentov a svojou kultúrou motora ich všetkých prekonal. Zákazníci si ho obľúbili najmä v Amerike, kam bola neskôr umiestnená výroba tohto modelu. Do dnešného dňa bolo vyrobených šesť generácií modelu Honda Gold Wing. Vo štvrtej sa počet valcov zvýšil na šesť a zostal tak dodnes. Najnovší model Honda GL1800 Gold Wing má motor so zdvihovým objemom až 1,8 litra a každý, kto na ňom jazdil, si uvedomuje, prečo je taký výnimočný. Je to obrovský motocykel, na ktorom sa jazdí ako na dieťati a je spoľahlivý, navyše ponúka bezkonkurenčný komfort a vynikajúcu ochranu pred vetrom.

Emilio Scotto cestoval po svete hore-dole na Honde GL1100 Gold Wing druhej generácie, ktorá sa vyrábala v rokoch 1980 až 1983 v Marysville (Ohio). Jeho výber bol zrejme čiastočne náhodný, ale určite dobrý. Nazval ju Čierna princezná. Keď sa vydal do sveta, nemal žiadne peniaze, kreditnú kartu, jazdecké skúsenosti ani plán, no napriek tomu sa mu podarilo zažiť epické dobrodružstvo, ktoré neskôr opísal na 224 stranách svojej knihy. Jeho expedícia môže byť inšpiráciou pre ľudí, ktorí majú odvážne sny, ale boja sa urobiť prvý krok. Najdôležitejšie je urobiť ho a mať dostatok viery v seba samého. Veď čo sa môže pokaziť na 735 000 kilometroch?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo je to Gold Wing? Dizajnér Hondy určite nemyslel na takúto turistiku

Honda GL1800 Gold Wing Touring je ako dovolenka all inclusive. Nechcete skončiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako predĺžiť životnosť vozidla – 8 tipov

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/goodmoments). Ceny nových automobilov sú v súčasnosti veľmi vysoké. Hoci by ste sa o svoje auto mali starať vždy, teraz…

Smerovka či nie? To je metla slovenských ciest. Vodiči sa stále mýlia

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Bezpecnecesty-official). Pre mnohých skúsených vodičov je len málo situácií na ceste, ktoré by mohli predstavovať problém. Napriek tomu je zdanlivo…

Nové SUV za 25 000 eur nie je polovičný hybrid. Skvele vybavené by bolo ideálnou voľbou pre mnohých

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98). Stellantis podporuje čínsku spoločnosť Leapmotor, ktorá chce ísť s trendmi. Nové SUV ázijskej značky má atraktívnu cenu a je…

Žiadne nákladné autá ani ľudia. Japonsko vsádza na dopravu budúcnosti

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TDC_TheDocumentaryChannel). Japonská vláda plánuje prepojiť hlavné mestá automatizovanými logistickými linkami s nulovými emisiami, ktoré budú schopné ticho a efektívne prepraviť…

V Taliansku nie sú spoplatnené len diaľnice. Radšej si skontrolujte trasu

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@pinoytraveller6769). Krásny výhľad, teplé more a chutné jedlo - Taliansko je nepochybne jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov. Pred cestou…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov