Správy, Zaujímavosti,

Z noci sa zrazu stal deň. Nezvyčajný jav zachytený v Portugalsku

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/MeteoTrasMontPT). Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav. Na oblohe bolo vidieť nezvyčajne jasný pruh a o chvíľu neskôr sa obloha rozžiarila, akoby bol deň....

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/MeteoTrasMontPT).

Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav. Na oblohe bolo vidieť nezvyčajne jasný pruh a o chvíľu neskôr sa obloha rozžiarila, akoby bol deň.

Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav.
Foto: twitter.com/MeteoTrasMontPT

Tí, ktorí sa v sobotu večer prechádzali po uliciach portugalských miest alebo šoférovali, mali možnosť vidieť, ako oblohu križuje nezvyčajne jasný objekt. O chvíľu neskôr sa objavila svetlica, ktorá rozžiarila tmavú noc. Celá situácia bola zachytená na mnohých záznamoch v rôznych regiónoch krajiny.

Čo rozžiarilo oblohu nad Portugalskom?

Radi sa pozeráme na oblohu. Niekedy ju pozorujeme pri hľadaní dažďových mrakov a niekedy tých, ktoré sú usporiadané do fantastických tvarov. Niekedy hľadáme dúhu po daždi a pri mori čakáme na okamih západu slnka.

Pre mnohých sa skutočné kúzlo začína až po západe slnka. Stačí spomenúť nedávnu geomagnetickú búrku, ktorá spôsobila, že polárnu žiaru bolo možné vidieť nielen na Slovensku, ale dokonca aj v severnej Afrike. Vesmírni nadšenci pravidelne informujú o meteorických rojoch, ktoré možno pozorovať medzi hviezdami.

Nočnú oblohu nad Portugalskom rozžiaril aj jeden z meteorov. Horenie úlomku horniny, ktorá sa dostala do zemskej atmosféry, spôsobilo takéto veľké svetelné žiarenie.

Meteor, meteoroid alebo meteorit. Aký je medzi nimi rozdiel?

Pri pozorovaní Ursíd, Geminíd, Perzeíd a mnohých ďalších sa často môžeme dočítať o výskyte meteorického roja. Niekedy sa stane, že niekto nájde na zemi kus skaly, z ktorej sa vykľuje meteorit. Je to to isté?

Vo vesmíre obiehajú úlomky hornín rôznych veľkostí, ktoré astronómovia klasifikujú podľa veľkosti. Objekty s dobre vypočítanou dráhou väčšou ako 10 metrov sa nazývajú asteroidy. Pod 0,1 mm máme do činenia s kozmickým prachom, ktorý podľa niektorých vedcov prispieva k vzniku strieborných mrakov. Kamenné omrvinky s veľkosťou od 0,1 mm do 10 m sa nazývajú meteoroidy.

Keď takýto meteoroid spadne do zemskej atmosféry, vytvorí sa svetelná stopa alebo meteor. Treba však poznamenať, že aj Medzinárodná astronomická únia pripúšťa spojenie termínu meteor s fyzikálnym objektom, ktorý tento jav spôsobuje. Preto v bežnom jazyku o meteoroidoch takmer nepočujeme. Jasná stopa meteoru vzniká žiarením pár unikajúcich z povrchu objektu, ako aj zo zahriatych a ionizovaných atmosférických plynov pozdĺž dráhy letu.

Ak kamenný úlomok úplne nezhorí a dopadne na Zem, hovoríme o meteorite. Medzi nimi nájdeme železné meteority (siderity), železno-kamenné meteority (siderolity) a kamenné meteority (aerolity). Tie sa delia na chondrity (menej ako 10 % železa, na Zemi sa vyskytujú najčastejšie) a achondrity (menej ako 1 % kryštalického železa, pripomínajú bazalty).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Do domu na Floride narazil záhadný vesmírny artefakt. NASA prípad vyšetruje

Kvôli tejto práci nemusíte ani vstávať. Za 60 dní ležania v posteli môžete získať viac ako 77 000 libier


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov