Novinky, Zaujímavosti,

Potrebujete typové schválenie, ak zmeníte motor na iný?

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JunkyDIYguy). Ak sa motor vozidla pokazí a už sa nedá opraviť, je legálne nahradiť ho motorom z iného vozidla? Tu sú uvedené situácie, v ktorých...

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JunkyDIYguy).

Ak sa motor vozidla pokazí a už sa nedá opraviť, je legálne nahradiť ho motorom z iného vozidla? Tu sú uvedené situácie, v ktorých sa vyžaduje súhlas ministerstva dopravy.

Potrebujete typové schválenie, ak zmeníte motor na iný?
Foto: youtube.com/@JunkyDIYguy

Môže nastať niekoľko situácií, keď si motor vozidla vyžaduje úplnú výmenu. Buď dôjde k závažnej poruche, ktorá vedie k zničeniu bloku motora, vozidlo sa stane účastníkom nehody alebo je motor príliš starý.

Je výmena motora auta legálna?

Keď je vozidlo uvedené do prevádzky, má niekoľko jedinečných komponentov. V technickom preukaze tak nájdeme číselné označenie podvozkov a motoru. Tieto údaje sú nevyhnutné na identifikáciu a registráciu vozidla.

Vozidlá, ktoré majú tieto čísla vymazané alebo sa nezhodujú so sériou uvedenou v technickom preukaze vozidla, nebudú môcť jazdiť. Môžu byť dokonca zabavené pre podozrenie, že boli odcudzené. Preto je možné vymeniť motor vozidla len za veľmi prísnych podmienok.

Ako sa dá vymeniť motor auta?

Podľa nariadenia ministra dopravy musí zmena motora zachovať minimálne rovnakú úroveň emisií znečisťujúcich látok.

Ak je potrebné vymeniť motor vozidla, majiteľ musí vykonať niekoľko krokov. V prvom rade je povinný ísť do autorizovaného servisu, ktorý takéto úpravy vykoná.

Ďalej by mal prednostne namontovať motor identický s predchádzajúcim. Teda taký, ktorý má rovnaký kód motora, ako je uvedený v TP.

V tomto prípade sa skontroluje len to, či bol namontovaný nový motor, či boli zachované prvky znižujúce znečistenie (katalyzátor, lambda sonda atď.) a či bola vykonaná skúška znečistenia špecifická pre technickú kontrolu.

Podľa zákona musí byť každá úprava vozidla, ktorá sa líši od špecifikácií výrobcu vozidla uvedených v technickom preukaze, schválená.
Foto: youtube.com/@JunkyDIYguy

Dokumenty potrebné na typové schválenie motora

Ak je namontovaný použitý motor, ktorý je identický s pôvodným, nie je potrebné typové schválenie. Ak je však do vozidla namontovaný iný motor, majiteľ bude musieť požiadať o typové schválenie.

Podľa zákona sa teda na schválenie motora vyžadujú tieto dokumenty:

  • preukaz totožnosti majiteľa vozidla;
  • technický preukaz ;
  • potvrdenie autorizovaného servisu, ktorý vykonal výmenu motora.

Potrebujete schválenie, ak zmeníte výkon motora?

Podľa zákona musí byť každá úprava vozidla, ktorá sa líši od špecifikácií výrobcu vozidla uvedených v technickom preukaze, schválená. Napríklad výmena ventilov motora sa nepovažuje za zmenu, ktorú treba schváliť, pokiaľ nové komponenty zodpovedajú vlastnostiam starých dielov.

V prípade čipového tuningu sa však bude musieť vykonať opätovné schválenie. Pretože v technickom preukaze vozidla je uvedený presný výkon motora. A zvýšením výkonu sa radikálne zmenia aj emisie škodlivín.

Je teda veľmi pravdepodobné, že s úpravou motora bude potrebné vykonať aj zmeny vo výfukovom systéme. V opačnom prípade vozidlo neprejde technickou kontrolou, pretože prekračuje zákonom stanovené emisné limity.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najbežnejšie typy motorov. Ktorý z nich má nižšiu spotrebu a je účinnejší?

Dieselový motor: Ako často kontrolovať olej. Veľmi dôležitý detail


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov