Správy, Zaujímavosti,

Sme schopní zostrojiť warp pohon známy zo sci-fi seriálov

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). V súčasnosti je jednou z hlavných prekážok dobývania vesmíru obmedzenie rýchlosti, akou možno cestovať vesmírom, a obrovské vzdialenosti. Teraz vedci naznačujú, že s pomocou fyziky,...

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:).

V súčasnosti je jednou z hlavných prekážok dobývania vesmíru obmedzenie rýchlosti, akou možno cestovať vesmírom, a obrovské vzdialenosti. Teraz vedci naznačujú, že s pomocou fyziky, ktorú v súčasnosti poznáme, sme schopní vytvoriť warpový pohon, ktorý bol doteraz čistou vedeckou fikciou. Sme o krok bližšie k bleskovému medzihviezdnemu cestovaniu?

V súčasnosti je jednou z hlavných prekážok dobývania vesmíru obmedzenie rýchlosti
Foto: shutterstock.com/Pav-Pro Photography Ltd

Warpový pohon je známy zo seriálu Star Trek. Podľa definície seriálu je warp rýchlosť rovná alebo väčšia ako rýchlosť svetla vo vákuu. Unikátny pohon vytvára tzv. warp pole, lokálne zakrivenie časopriestoru okolo vesmírnej lode.

V tomto poňatí sa priestor „zahusťuje“ tesne pred loďou a „rozťahuje“ tesne za ňou, čo vedie k prekonávaniu obrovských vzdialeností. Podľa niektorých sa to dá prirovnať k surfu, ktorý vytvára vlastné vlny.

Zdrojom energie je údajne warp jadro, v ktorom prebieha riadená reakcia antihmoty s hmotou. Zaujímavosťou je, že producenti seriálu úzko spolupracovali s odborníkmi z NASA a fyzikmi, aby určili schopnosti zariadení zobrazených v seriáli.

Podľa všeobecnej teórie relativity každý objekt, ktorý má hmotnosť, zakrivuje priestor okolo seba. V koncepcii warpového pohonu by zariadenie muselo vytvárať tzv. negatívne zakrivenie časopriestoru, spojené so zápornou hmotnosťou a gravitačným odpudzovaním.

Niektorí vedci sa domnievajú, že vytvorenie systému by bolo možné, ak by sa preukázala existencia exotickej hmoty – hypotetického typu hmoty, ktorá nezodpovedá klasickému modelu. Takáto hmota by mala jedinečné vlastnosti, napríklad zápornú hmotnosť.

Vedci na stope warpového pohonu. Priblížil sa nám vesmír viac ako kedykoľvek predtým?

Vedci pracujúci v rámci skupiny aplikovanej fyziky vyvinuli nové riešenie, ktoré nazývajú warpový pohon s konštantnou rýchlosťou.

Táto štúdia mení diskusiu o warp pohonoch. Predvedením modelu prvého svojho druhu sme ukázali, že warpové pohony nemôžu zostať len v oblasti sci-fi.

– fizyk Jared Fuchs z Uniwersytetu Alabama w Huntsville

Vo svojej teoretickej analýze vedci zistili, že časopriestor možno manipulovať tak, aby gravitačne reagoval na bežnú hmotu – a nie na už spomínanú exotickú energiu.

Model, ktorý odborníci predstavili, vytvára okolo lode „bublinu“, ktorá by loď urýchlila na rýchlosť menšiu, ako je rýchlosť svetla. V porovnaní s metódou zo Star Treku je táto metóda menej efektívna. Na rozdiel od nej však nevyžaduje exotickú hmotu, ktorej existencia zatiaľ nebola preukázaná.

„Riešenie spočíva v kombinácii stabilného plášťa z hmoty s rozložením vektorov posunu, ktoré sa veľmi zhoduje so známymi riešeniami warpového pohonu, ako je napríklad Alcubierrova metrika,“

– píšu výskumníci vo svojom vedeckom článku.

Výskumníci veria v úspech

Ako uvádzajú výskumníci: – „V tomto článku sme vyvinuli doteraz prvé fyzikálne riešenie warpového pohonu s konštantnou rýchlosťou, ktoré je plne v súlade s geodetickými transportnými vlastnosťami Alcubierrovej metriky. Tento nový vzrušujúci výsledok predstavuje prvý dôležitý krok k pochopeniu toho, čo sú riešenia warpového pohonu.

Alcubierrov pohon je hypotetický warp pohon, ktorý vychádza z riešenia Einsteinových rovníc poľa.
Foto: shutterstock.com/Aphelleon

Alcubierrov pohon je hypotetický warp pohon, ktorý vychádza z riešenia Einsteinových rovníc poľa. Cestovanie rýchlosťou prevyšujúcou rýchlosť svetla spočíva v manipulácii s časopriestorom, aby bolo možné cestovať rýchlejšie ako svetlo vo vákuu, bez porušenia zavedených pravidiel teórie relativity.

Odborníci zdôrazňujú, že ich úspech v súčasnosti zostáva len teóriou. V budúcnosti chcú svoj model otestovať a pokúsiť sa zvýšiť rýchlosť vesmírnej lode.

– Hoci by si takýto projekt stále vyžadoval značné množstvo energie, ukazuje, že warp efekt sa dá dosiahnuť aj bez exotických foriem hmoty. Podľa fyzika Christophera Helmericha z Alabamskej univerzity v Huntsville tieto zistenia otvárajú cestu k budúcemu zníženiu energetických požiadaviek warpového pohonu.
Zistenia boli publikované vo vedeckom časopise Classical and Quantum Gravity.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kvôli tejto práci nemusíte ani vstávať. Za 60 dní ležania v posteli môžete získať viac ako 77 000 libier

Do domu na Floride narazil záhadný vesmírny artefakt. NASA prípad vyšetruje


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mini si v Paríži pripomína dve premiéry s novými modelmi John Cooper Works Electric a John Cooper Works Aceman

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Mini prinieslo na parížsky autosalón dva nové plne elektrické výkonné modely. Tieto dva automobily sú pre britskú značku prvé.…

Ako si vybrať a aká by mal byť dobrá plachta na motorku?

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag). Blížiaca sa jeseň a zima sú obdobím, keď majitelia motocyklov musia venovať svojim strojom osobitnú starostlivosť. V chladných mesiacoch…

Presypte ju do látkového vrecka a vložte do auta. Nepríjemný zápach zmizne za niekoľko sekúnd

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: súkromná archív). Nepríjemný zápach v aute je bežný problém, ktorý môže byť spôsobený viacerými príčinami. Skôr ako investujete do nového…

Autom na huby. Kde môžete nechať auto v lese?

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KirinCamp). Hubárska sezóna je v plnom prúde a v médiách sa vždy píše o veľkej úrode húb. V tom čase…

Ponuka BYD vyvoláva v Paríži vlny. SUV SEALION 7 je nepriateľom číslo jeden pre ponuky Stellatis a Tesla

17.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Wheelsboy). Čínsky gigant BYD rozšíril svoju európsku ponuku o ďalší model. Ide o športové SUV, ktoré malo práve premiéru v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov