Správy, Zaujímavosti,

Spoločnosť Stellantis Group príde o viac ako 8 miliónov dolárov. Stačila jedna marketingová hlasová správa

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MarspeedCars). Hromadné žaloby proti výrobcom automobilov môžu byť pomerne prekvapivé. Tak je to aj v prípade spoločnosti Stellantis Group, ktorá má prísť o viac ako...

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MarspeedCars).

Hromadné žaloby proti výrobcom automobilov môžu byť pomerne prekvapivé. Tak je to aj v prípade spoločnosti Stellantis Group, ktorá má prísť o viac ako 8 miliónov dolárov.

Spoločnosť Stellantis Group príde o viac ako 8 miliónov dolárov.
Foto: youtube.com/@MarspeedCars

Stellantis Group prichádza o milióny dolárov v dôsledku marketingovej akcie

Výdavky vo výške viac ako 8 miliónov USD sú výsledkom hromadnej žaloby, ktorá súvisí s porušením zákona o ochrane spotrebiteľa pri telefonovaní (TCPA) zo strany tohto giganta. Ten sa uplatňuje v USA.

Začalo sa to nevhodným telefonátom v roku 2018, v podstate hlasovou správou, ktorú spoločnosť FCA US – teraz súčasť impéria Stellantis Group – poslala študentke. Týkala sa ponuky na model Chrysler Pacific Hybrid. Hlasová správa, ktorú dostala na svoj mobilný telefón, mala nasledujúci obsah:

„V mene centrály značky Chrysler vám počas letného predaja Chrysleru prinášam vzrušujúce novinky o novom modeli Chrysler Pacifica Hybrid. Majitelia vozidiel s alternatívnym pohonom môžu získať dodatočný bonus 1 000 USD nad rámec všetkých aktuálnych stimulov výrobcu a predajcov. Tento bonus vo výške 1 000 USD sa vzťahuje na lízing alebo kúpu nového vozidla Chrysler Pacifica Hybrid 2018. Táto stimulácia je k dispozícii len obmedzený čas, preto neotáľajte. Navštívte najbližšieho predajcu Chrysler a využite dodatočný bonus 1 000 USD.“

Spoločnosť FCA US tvrdí, že sa nedopustila ničoho zlého. Jednoducho ponúkla zákazníkom túžiacim po Chrysleri Pacifica Hybrid 1 000 USD v hotovosti, ak si kúpia alebo prenajmú americký model. Takáto situácia však stačila na to, aby študentka práva využila svoje znalosti a zarobila na tom nemalé peniaze.

Keďže sa domnievala, že ide o porušenie zákona o ochrane spotrebiteľa pri telefonickom kontakte (TCPA), obrátila sa na súd a teraz sa dohodla na urovnaní sporu. Je to jasný dôkaz toho, že niekedy sa neoplatí robiť zbytočný rozruch okolo propagácie.

Automobilový gigant odškodní každého, kto takúto správu dostal

Osoby uvedené v hromadnej žalobe tvrdia, že nedali súhlas na kontaktovanie prostredníctvom vopred nahraných marketingových správ. Prednahraté hlasové správy prechádzali cez tzv. hlasovú schránku bez zvonenia. To znamená, že sa obchádza možnosť odpovedať na telefonáty alebo ich blokovať. Takéto správy sa automaticky vkladajú do hlasovej schránky príjemcu.

Stellantis Group porušila zákona o ochrane spotrebiteľa pri telefonovaní.
Foto: shutterstock.com/Antonello Marangi

To preto predstavuje porušenie zákona o telekomunikačných službách. Na druhej strane študentka uviedla, že stratila čas počúvaním hlasovej pošty namiesto toho, aby sa nerušene učila na skúšky na Floridskej univerzite. V skutočnosti musela prerušiť štúdium, aby si vypočula hlasovú správu. Potom jej trvalo nejaký čas, kým zistila, ako bolo získané jej telefónne číslo a prečo jej bolo volané.

Tým, že spoločnosť Stellantis Group zavolala nesprávnej študentke práva, musí zaplatiť 60 USD každému, kto takúto správu dostal, a 25 USD tým, ktorí dostali podobnú akciu na model RAM.

Celková suma spolu s ďalšími poplatkami je závratná. Odškodnenie predstavuje 8,95 milióna USD. Celkovo tým, že si študentka práva zopakovala to, čo sa naučila v škole, dostane od skupiny Stellantis odškodné 89 000 ľudí.

Stojí za to vedieť, že prvý súdny proces pôvodne pobočku Stellantisu oslobodil. Po odvolaní sa však rozhodlo, že najlepšie bude mimosúdne vyrovnanie.

FCA US je teraz povinná poskytnúť súdu všetky možné telefónne čísla, na ktoré bola správa odoslaná. To všetko za účelom identifikácie príjemcu, aby mu bolo oznámené, že má za to nárok na finančnú náhradu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Generálny riaditeľ prepúšťa ďalších 2 500 ľudí a sám zarába 92 000 eur denne

Spoločnosť Stellantis tvrdí, že do svojich elektromobilov bude montovať spaľovacie motory, ak si to budú zákazníci želať


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov