Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Vodiči chcú týmto spôsobom ušetriť trochu paliva. Robia však chybu

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Pri pohľade na červenú mnohí vodiči zvoľnia tempo, aby ušetrili drahé palivo. Robia však chybu; existujú lepšie spôsoby, ako sa dostať na červenú,...

21.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív).

Pri pohľade na červenú mnohí vodiči zvoľnia tempo, aby ušetrili drahé palivo. Robia však chybu; existujú lepšie spôsoby, ako sa dostať na červenú, ktoré ušetria viac peňazí.

Vhodné jazdné metódy sa prejavia v dlhšej životnosti mnohých komponentov
Fofo: súkromný archív

Vhodné jazdné metódy sa prejavia v dlhšej životnosti mnohých komponentov, a tým aj v potenciálne nižších nákladoch na prevádzku vozidla. To je potrebné mať na pamäti aj pri takej triviálnej situácii, akou je priblíženie sa k svetelnej križovatke.

Brzdenie motorom

Najlepšie je zvyknúť si používať brzdenie motorom, t. j. primerane znížiť prevodové stupne, aby vozidlo mohlo zrýchliť bez toho, aby muselo použiť brzdy. Výhody sú zrejmé.

Vodič má neustále spojený pohon, spotreba paliva je minimálna alebo nulová a nedochádza k opotrebovaniu spojky, brzdových doštičiek a kotúčov. Za zmienku stojí aj znížená tvorba prachu, ktorý vzniká pri trení brzdových doštičiek o kotúče. Ide o najbežnejšiu a najrozumnejšiu možnosť zníženia rýchlosti, keď sa blížite ku križovatke alebo semaforu.

Voľnobeh

Techniku jazdy na neutrál používali vodiči už pred niekoľkými desaťročiami. Keď sa vodič blížil ku križovatke alebo semaforu, vyradil prevodovku do neutrálu (voľnobeh).Využijúc znížený odpor, dosiahol bod zastavenia.

Argumentom obhajujúcim túto techniku jazdy je nižšia spotreba paliva. Motor spotrebuje menej paliva pri nízkych rýchlostiach, ale problém nastáva, keď treba rýchlo reagovať a zrýchliť. Vodič musí zaradiť správny prevodový stupeň a znovu získať pohon. Týmto spôsobom sa strácajú cenné sekundy. Často sa ukáže, že jediným riešením je prudké brzdenie.

zatlačená spojka
Mnohí vodiči sa snažia jazdiť s vypnutým hnacím ústrojenstvom a držať spojku čo najdlhšie, kým vyradia prevodový stupeň do neutrálu.
Foto: Súkromný archív

Jazda so stlačenou spojkou

Medzi uvedenými spôsobmi existuje ešte jeden – prechodný. Mnohí vodiči sa snažia jazdiť s vypnutým hnacím ústrojenstvom a držať spojku čo najdlhšie, kým vyradia prevodový stupeň do neutrálu. V núdzovej situácii môžu okamžite uvoľniť spojku a obnoviť pohon.

Treba mať na pamäti, že z dlhodobého hľadiska bude tento spôsob najnákladnejší. V prvom rade musíte počítať so skrátenou životnosťou spojky a s ňou spojených komponentov, napríklad dvojhmotového kolesa. To znamená, že potreba výmeny, a tým aj náklady pohybujúce sa v tisícoch zlotých, dopadnú na vodiča oveľa skôr ako pri iných spôsoboch jazdy. V extrémnych prípadoch môže byť spojka na výmenu už po 30 – 40 000 kilometroch.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Už nie sú žiadne pochybnosti. Tieto autá majú najnižšiu spotrebu

Vybrané autá pre seniorov. K dispozícii je zoznam najlepších


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov