Tipy, Zaujímavosti,

Ako viete, že je vaše auto sledované pomocou GPS? Aplikácia, ktorá rozpozná akékoľvek zariadenie

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Henk Vrieselaar). Existuje niekoľko jednoduchých a účinných spôsobov, ako identifikovať prítomnosť stopovacích zariadení, či už sú ukryté vnútri alebo vonku. V tomto článku sa dozviete,...

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Henk Vrieselaar).

Existuje niekoľko jednoduchých a účinných spôsobov, ako identifikovať prítomnosť stopovacích zariadení, či už sú ukryté vnútri alebo vonku. V tomto článku sa dozviete, ako zistiť, či je vaše auto sledované pomocou GPS.

Existuje niekoľko jednoduchých a účinných spôsobov, ako identifikovať prítomnosť stopovacích zariadení
Foto: shutterstock.com/Henk Vrieselaar

Ak máte podozrenie, že vaše auto je satelitne sledované, je pravdepodobné, že je vybavené sledovacím zariadením GPS.

Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete zistiť, či je vaše vozidlo skutočne sledované alebo nie.

Čo je GPS lokátor alebo sledovacie zariadenie?

GPS tracker, nazývaný aj GPS lokátor alebo tracker, je malé elektronické zariadenie, ktoré dokáže určiť presnú polohu predmetu alebo osoby.

Funguje pomocou prijímača GPS a vysielača GSM/GPRS. Zariadenie má schopnosť prenášať polohu na satelit s frekvenciou od 10 do 60 sekúnd.

Po pripojení k telefónu umožňuje sledovacie zariadenie získať takmer presnú geografickú polohu.

Možno ich teda použiť na monitorovanie vozového parku, osobnú bezpečnosť alebo ochranu pred krádežou automobilov a motocyklov.

Zariadenie však možno nainštalovať aj do vozidla bez vedomia majiteľa alebo vodiča, uvádza portál autoplus.fr.

Ako viete, že je vaše auto sledované pomocou GPS?

Existujú najmä dva typy sledovacích zariadení. Na jednej strane aktívne sledovacie zariadenie GPS, ktoré vysiela stály signál do satelitu a prijímacej jednotky. Na druhej strane pasívne elektronické zariadenie, ktoré nevysiela signál, ale ho prijíma.

Aktívne sledovacie zariadenia GPS sa často používajú v aplikáciách, ktoré si vyžadujú monitorovanie v reálnom čase. Tieto zariadenia umožňujú používateľom sledovať pohyb a polohu v priamom prenose prostredníctvom online platforiem alebo mobilných aplikácií.

Naproti tomu pasívne zariadenia zaznamenávajú údaje o polohe. Tie sa potom dajú stiahnuť a analyzovať po obnovení zariadenia.

Existujú tri jednoduché, ale spoľahlivé spôsoby, ako zistiť, či je vaše auto sledované pomocou GPS:

  • Vizuálne vyhľadávanie;
  • elektronická detekcia;
  • aplikácia anti-AirTag.

Tu nájdete návod, ako pomocou týchto metód odhaliť zariadenia na sledovanie GPS.

Ako vykonať vizuálne vyhľadávanie v zariadení na sledovanie GPS

Keď máte podozrenie, prvým krokom je vykonať vizuálnu kontrolu zvonku aj zvnútra vozidla.

Najskôr by sa teda mali skontrolovať nasledujúce oblasti:

Ďalšia, sofistikovanejšia metóda zahŕňa použitie elektroniky na identifikáciu GPS sledovačov.
Foto: shutterstock.com/mindroom14

Pripojenie OBD (zástrčka, cez ktorú sa pristupuje k počítaču vozidla a ktorá sa nachádza v prístrojovej doske);

1, Spodná časť vozidla:

  • Kolesá
  • nápravy
  • predný/zadný nárazník
  • bočné prahy

2, poistková skrinka;
3, Batéria;
4, Sedadlo vodiča/spolujezdca;
5, Zapaľovač;
6, Odkladacia schránka
7, Vrecká/priehradky na dverách.

Detekcia elektronického sledovacieho zariadenia GPS

Ďalšia, sofistikovanejšia metóda zahŕňa použitie elektroniky na identifikáciu GPS sledovačov.

Jedným z najlepších nástrojov na túto úlohu je iProtect 1207, ktorý obsahuje externú anténu a digitálny frekvenčný detektor.

Ak vykonávate vyhľadávanie pomocou majáka v aute, vozidlo musí byť v pohybe, aby sa „aktivoval“ GPS. Niektoré sledovacie zariadenia sú naprogramované tak, aby nevysielali signál, keď vozidlo stojí.

Sledovacie zariadenie môže identifikovať aj iné typy bezdrôtového vysielania. Môže sa preto použiť na odhalenie iných neoprávnených sledovacích zariadení.

Pre tých, ktorí chcú ešte pokročilejšie riešenie, existujú spoločnosti, ktoré poskytujú profesionálne služby odhaľovania zariadení GPS.

Ak chcete zistiť, či vás sleduje zariadenie AirTag, môžete si stiahnuť aplikáciu s názvom Tracker Detect.
Foto: shutterstock.com/Ink Drop

Ako sa sleduje auto pomocou GPS s Apple AirTag

Novinári z Auto Plus tvrdia, že zariadenia Apple AirTag sú medzi zlodejmi čoraz obľúbenejšie. Tieto malé sledovacie zariadenia sa dajú veľmi diskrétne pripevniť na čokoľvek vrátane automobilov.

Po pripevnení na vozidlo zlodeji ľahko sledujú auto, a keď príde na vhodné miesto, zaútočia.

Ak chcete zistiť, či vás sleduje zariadenie AirTag, môžete si stiahnuť aplikáciu s názvom Tracker Detect. Tá zisťuje signály GPS vysielané zariadením AirTag a signalizuje, keď sa takéto zariadenie nachádza v blízkosti.

Po zistení signálu môžete pristúpiť k dôkladnej vizuálnej kontrole vozidla, aby ste zistili, kde bol AirTag namontovaný.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je to koniec policajných naháňačiek. Americká diaľničná polícia má lepší nápad

Vodiči majú svoj vlastný kód. Jeden signál, ktorý polícia nenávidí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Od tohto mesiaca budú všetky nové autá predávané v Európe vybavené upozorneniami na obmedzenie rýchlosti

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@doolanbrian). Všetky nové autá budú od júla tohto roku mať systém upozornenia na obmedzenie rýchlosti. Všetky nové autá budú od…

Vážna nehoda majstra sveta v rally. Vrtuľník RLP v akcii

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mohamedkhadr2632). Osemnásobný majster sveta v rallye Sebastien Ogier mal nehodu. Počas oboznamovania sa s traťou pred Rallye sa Ogierova Toyota…

Nová povinnosť pre vodičov. Vyplýva to z nariadenia EÚ

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TRUCKERKEV). Dopravcovia, ktorí poskytujú služby v rámci EÚ, budú čoskoro musieť vymeniť zariadenia namontované na nákladných vozidlách. Všetko v súlade…

Majitelia elektromobilov sa chcú vrátiť k spaľovacím autám. Najmä v tejto krajine

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). Spoločnosť McKinsey zverejnila svoju výročnú správu o záujme spotrebiteľov o elektromobily v niektorých najväčších krajinách sveta. Výsledky nevyzerajú pre…

Športová Kia priamo z pretekov. Spáli menej ako 5 litrov benzínu a stojí len 7 000 eur

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@therightcar). Kia je nepochybne jedným z najobľúbenejších výrobcov v našej krajine. Tieto autá oceňujeme, pretože sú pohodlné, komfortné, relatívne lacné,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov