Elektro, Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Nová lacnejšia značka Nio práve predstavila svoj prvý model

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR). Spoločnosť Onvo, v Číne známa ako Ledao, je lacnejšou divíziou spoločnosti Nio. Jej prvý model L60 je crossover segmentu D, ktorý má na trhu...

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR).

Spoločnosť Onvo, v Číne známa ako Ledao, je lacnejšou divíziou spoločnosti Nio. Jej prvý model L60 je crossover segmentu D, ktorý má na trhu konkurovať Tesle Model Y.

Nová lacnejšia značka Nio práve predstavila svoj prvý model.
Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR

Nio sú vozidlá, ktoré svojím vzhľadom, výkonom a výbavou nepochybne vzbudzujú veľký záujem. Vďaka výraznej siluete, modernému dizajnu, pokročilému systému hlasového ovládania, lidaru a vynikajúcemu výkonu sa autá čínskej spoločnosti spomínajú jedným dychom s takými značkami ako Tesla a Mercedes.

Nio je však nepochybne produktom prémiového segmentu. Skupina zákazníkov je prirodzene obmedzená vysokou vstupnou sumou.

Onvo alebo lacnejšie Nio

Jedným z nich je vytvorenie lacnejších značiek. Tou najrozpočtovejšou je Firefly – autá s týmto názvom sú špeciálne vyvinuté s ohľadom na Európu. Teraz Nio ukázalo aj značku Onvo (názov je prevzatý z On Voyage, čo znamená „na cestách“).

Jej prvý model má označenie L60 a je to crossover kupé segmentu D. Je dlhý 4,83 m a má rázvor náprav 2,95 m. To je dlhšie ako Tesla Model Y. Hyundai Ioniq 5 je na druhej strane kratší, ale má o 5 cm dlhší rázvor.

Kapacita batérie modelu Onvo L60 zatiaľ nie je známa, ale uvádza sa dojazd podľa čínskej normy CLTC – vo verzii Long Range je to 730 km a vo variante s menšou batériou 555 km. Uvádza sa, že L60 spotrebuje len 12,1 kWh energie na 100 km (Tesla Model Y potrebuje 12,5 kWh).

Vozidlo využíva architektúru 900 V, ktorá poskytuje vyšší nabíjací výkon ako pri nám už dobre známej 800 V batérii. Spolupracuje aj s vyvíjaným systémom rýchlej výmeny batérií Nio.

Žiadny športový výkon

Aký je výkonnostný scenár pre Onvo L60? Väčšina najnovších správ zo sveta čínskych elektromobilov obsahuje ohromujúce výkonnostné údaje. Človek má dojem, že teraz musí každý – dokonca aj lacný – model z ríše stredu zrýchliť z 0 na 100 km/h za pozoruhodne krátky čas, ako superautomobily.

Onvo L60.

Tu je to inak. „Ľudia nepotrebujú rodinné autá na preteky… je pre nás veľmi dôležité vyhnúť sa zbytočným nákladom a výdavkom na vysokovýkonné elektromotory. To by malo vplyv aj na náklady na poistenie a údržbu,“ povedal pre agentúru Reuters generálny riaditeľ spoločnosti Onvo Alan Ai.

Výkon bude teda pravdepodobne „dostatočný“, ale nepočítajte s 3 alebo 4 sekundami z 0 na 100 km/h. Vozidlo z dôvodu znižovania nákladov (ide predsa len o lacnejšiu značku ako Nio) nedostane ani lidar. Namiesto neho tu bude radar a kamery s vysokým rozlíšením. Na druhej strane funkciu autonómnej jazdy bude zabezpečovať počítač s jedným procesorom Nvidia Orin X (Nio má štyri). Model L60 dostane aj 17,2-palcový dotykový displej a head-up displej.

Koľko bude stáť nový konkurent Tesla Model Y? Predpredajná cena v Číne je 219 900 jüanov (28 000eur). Neskôr však do ponuky pribudnú ešte lacnejšie verzie – teda verzie, ktoré môžu využívať výmennú stanicu batérie, takže cena batérie nie je zahrnutá v konečnej sume.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čínsky výrobca automobilov Nio uvádza na trh svoju prvú polotuhú batériu. Sľubuje dojazd viac ako 1 000 km

IM L6 so senzačnou batériou oficiálne prichádza na čínsky trh. Koľko stojí tento hrozivý konkurent modelov BMW a Audi?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov