Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Taliani skonfiškovali 134 vozidiel Fiat Topolino. Dôvod? Predstierali, že sú „vyrobené v Taliansku“.

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Na základe nariadenia platného do roku 2004 zmenila Alfa Romeo svoj názov z Milano na Junior. Teraz, odvolávajúc sa na ten istý zákon, Guardia...

22.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears).

Na základe nariadenia platného do roku 2004 zmenila Alfa Romeo svoj názov z Milano na Junior. Teraz, odvolávajúc sa na ten istý zákon, Guardia di Finanza spolu s colným úradom zabavili 134 vozidiel Fiat Topolino, ktoré dorazili do prístavu v Livorne.

Taliani skonfiškovali 134 vozidiel Fiat Topolino. Dôvod? Predstierali, že sú „vyrobené v Taliansku“.
Foto: youtube.com/@ThunderGears

Dozvedeli sme sa, že Alfa Romeo vyrobená u našich severných susedov sa bude na konci roka 2023 volať Milano. Vtedy akosi nikto nevzbudil rozruch. Stalo sa tak doslova tesne po uvedení tohto vozidla na trh.

Niekoľko dní nato Adolfo Urso – minister talianskej vlády – zaútočil na Alfa Romeo. Odvolával sa na zákon, podľa ktorého by sa výrobky s talianskym alebo taliansky znejúcim názvom mali vyrábať v Taliansku.

Zástupcovia milánskej značky, ktorú vlastní koncern Stellantis, sa nakoniec sklonili a svoje auto pomenovali Junior.

Fiat Topolino nie je taliansky

Teraz sa objavil ďalší škandál týkajúci sa vozidiel tohto americko-európskeho giganta. Tentoraz úrady zhabali 134 exemplárov malého Fiatu Topolino v talianskom prístave Livorno.

Dôvod? Prítomnosť nálepiek na bočných stranách vozidiel, ktoré odkazovali na taliansku vlajku. A to na vozidle, ktoré sa nevyrába v Taliansku, ale v Maroku – spolu so sesterským Citroenom Ami.

Podľa prokurátora zodpovedného za túto operáciu je ich prítomnosť dostatočná na to, aby uviedla spotrebiteľa do omylu. Podľa jeho argumentácie to naznačuje, že malé Topolino nebolo vyrobené v Maroku, ale v Taliansku.

Prípadom sa zaoberal konglomerát Stellantis, ktorý vo svojej poznámke píše – „talianske orgány usúdili, že malá nálepka s farbami talianskej vlajky na dverách by mohla byť falošným údajom o pôvode tovaru“.

Nový Fiat Topolino: nevyrába sa v Taliansku, ale v Maroku.

Podľa zástupcov gigantu bol Fiat Topolino „vymyslený a vyvinutý v Turíne tímom odborníkov z centra Fiat Style“. Talianska vlajka na dverách tohto automobilu má naopak „len označiť pôvod značky, ktorej je produktom“, uvádza sa ďalej.

Zákon z roku 2004

Ako informoval taliansky Quattroroute, prokuratúra sa vo svojich krokoch odvoláva na článok 4 ods. 49 finančného zákona z roku 2004 (24. decembra 2003 č. 350). Podľa neho „dovoz a vývoz na marketingové alebo obchodné účely alebo spáchanie výslovných činov s cieľom uviesť na trh výrobky s nepravdivými a zavádzajúcimi údajmi o pôvode“ predstavuje trestný čin.

Čo bude nasledovať? V súčasnosti je 134 vozidiel Fiat Topolino v rukách talianskych orgánov, kým sa prípad nevyšetrí. Koncern Stellantis však už oznámil, že podnikne ďalšie kroky.

„S cieľom vyriešiť tento problém bolo rozhodnuté zasiahnuť na obsadených vozidlách. Malé nálepky odstránime na základe súhlasu úradov,“ uzatvára Stellantis svoj list k prípadu.

Fiat Topolino nie je prvý

Zaujímavé je, že výrobcovia automobilov do svojich vozidiel často umiestňujú malé vlajky s krajinami pôvodu značky. To je napríklad prípad modelu Renault Austral, ktorý sa nevyrába vo Francúzsku, ale v Španielsku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nový Fiat Panda! Elektrický a údajne cenovo dostupný. Takto by mal vyzerať… Aký bude v skutočnosti?

Vyrábali sa tam autá značky Fiat, teraz sa budú vyrábať čínske autá. Budú obchádzať dane


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Fiat 500e mal byť bestsellerom. Stellantis zastavil výrobu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Fiat 500e, vozidlo ponúkané výlučne v elektrickom variante, malo byť bestsellerom, rovnako ako jeho predchodca z roku 2007. Trh…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov