Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Nový Jeep Avenger 4xe má tri motory. Takáto verzia od začiatku chýbala

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Takmer dva roky po svojej trhovej premiére sa malé SUV vyrábané v Tychách dočkalo verzie zodpovedajúcej rodokmeňu značky. Nový Jeep Avenger 4xe má 48-voltový...

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars).

Takmer dva roky po svojej trhovej premiére sa malé SUV vyrábané v Tychách dočkalo verzie zodpovedajúcej rodokmeňu značky. Nový Jeep Avenger 4xe má 48-voltový hybrid, tri motory, pohon všetkých štyroch kolies a obrovské množstvo krútiaceho momentu. Tak to malo byť už od začiatku!

Nový Jeep Avenger 4xe má tri motory. Takáto verzia od začiatku chýbala.
Foto: youtube.com/@DPCcars

Keď nový Jeep Avenger v druhej polovici roka 2022 debutoval na trhu, ukradol si srdcia mnohých fanúšikov značky, no nezaobišlo sa to bez pripomienok. Najčastejšie vznášanou námietkou bol počet poháňaných náprav, pretože – ako sa na Jeep patrí – podľa názoru mnohých by mal byť Avenger vybavený pohonom všetkých kolies. Veď autá tejto značky sú zvyknuté zvládať náročné podmienky, nie? Žiaľ, v prípade crossoveru vyrábaného v Tychách to tak nebolo, keďže všetky doteraz predstavené verzie prenášali krútiaci moment len na predné kolesá.

Jeep Avenger 4xe oficiálne. Zákazníci boli vypočutí

Ako sa ukázalo, pripomienky a protesty nezostali bez povšimnutia. Modelový rad Avenger bol práve obohatený o nový variant s pohonom všetkých kolies 4xe a spolu s ním sa portfólio rozšírilo o dve nové verzie výbavy – Upland a Overland.

Jeep Avenger 4xe je poháňaný známym a často používaným soft hybridným systémom (mHEV) od spoločnosti Stellantis. Prednú nápravu poháňa motor 1,2 Turbo, ktorému pomáha elektromotor s výkonom 21 kW (28 k). Absolútnou novinkou, ktorá sa nenachádza v žiadnom inom modeli koncernu, je použitie druhého elektromotora, tiež s výkonom 28 k, ktorý je namontovaný na zadnej náprave, práve ten zabezpečuje pohon 4×4. Výkon systému je 136 k a všetok tento výkon v spolupráci so 6-stupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 9,5 sekundy (v režime Sport) a maximálnu rýchlosť 194 km/h.

Krútiaci moment a pohon všetkých kolies riadi inteligentný systém. Do rýchlosti 30 km/h sa v závislosti od terénu pohon realizuje na predné alebo všetky štyri kolesá (aj pri spätnom chode). V rýchlosti od 30 do 90 km/h sa pohon zadných kolies aktivuje len na požiadanie. Keď je aktivovaný pohon všetkých kolies, rozdelenie krútiaceho momentu vychádza z aktuálnej potreby, pričom sa potenciálne rozdelí v pomere 50:50 medzi predné a zadné kolesá.

Pri jazde rýchlosťou nad 90 km/h je však poháňaná len predná náprava a zadný elektromotor sa automaticky odpojí, aby sa znížila spotreba energie a následne aj spotreba paliva. Prevádzku pohonu a trakčnej kontroly môže vodič ovládať pomocou voliča Selec-Terrain, ktorým si zvolí režim vhodný pre dané podmienky.

  • Režim Auto ponúka pohon všetkých kolies len na želanie a je najvhodnejší na každodennú jazdu.
  • Režim Snow (Sneh) poskytuje lepšiu kontrolu stability pre väčšiu bezpečnosť na zasnežených cestách.
  • Režim Sand & Mud (Piesok a blato) funguje dobre na nerovnom teréne s nízkou priľnavosťou.
  • Režim Sport (Šport) umožňuje najrýchlejšie dodanie plného výkonu a krútiaceho momentu na zadné kolesá s funkciou e-boost.
Jeep Avenger 4xe odhalený s pohonom štyroch kolies a zdvihnutým odpružením.

Nový Jeep Avenger 4xe. Viac charakteru a schopností

Zmeny v pohonnom ústrojenstve nie sú všetky. Jeep Avenger 4xe je nielen rýchlejší, ale aj lepšie vybavený na jazdu v teréne. Nový variant obsahuje o 10 mm väčšiu svetlú výšku (21 cm), novú konštrukciu zadného zavesenia (Multilink) a zvýšenú brodivosť (až 40 cm). Vďaka tomu verzia 4xe ponúka väčší nájazdový uhol (22 stupňov), nájazdový uhol (21 stupňov) a odjazdový uhol (35 stupňov). Verzia 4xe sa zvonku spozná podľa prepracovaných nárazníkov, koľajníc, ťažného háku, nových kolies alebo voliteľných matných nálepiek. V interiéri nás však privítajú nové sedadlá s čalúnením odolným voči znečisteniu.

Jeep Avenger 4xe. Bude nová verzia hitom?

Eric Laforge, riaditeľ značky Jeep pre rozšírený európsky región, je presvedčený, že nový variant bude veľmi obľúbený.

Avenger bol v Európe jedným z najúspešnejších modelov v histórii značky Jeep, ktorý si objednalo viac ako 90 000 zákazníkov, z toho takmer 30 % na plne elektrickú verziu. Po tomto úspechu bude Avenger 4xe novým etalónom v segmente B-SUV, ktorý ponúka exkluzívny dizajn, špičkový výkon a plne vyjadruje dedičstvo značky Jeep v oblasti pohonu všetkých kolies.

– Eric Laforge, riaditeľ značky Jeep pre rozšírený európsky región.

Faktom je, že takáto verzia chýbala, ale je už neskoro? To ukáže čas! Jeep Avenger sa naďalej dobre predáva a dá sa predpokladať, že mnohí zákazníci celý čas čakali na výkonnejší a všestrannejší variant. Objednávky na nový model sa začnú v štvrtom štvrťroku 2024.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Číňania uvádzajú na trh konkurenta Volkswagenu Tiguan v Európe. Najvyššia verzia ponúka viac ako 300 koní

Hybridné SUV od spoločnosti BYD dostáva európsky cenník so zľavou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volkswagen hovorí Porsche „nie“. Prekvapivé rozhodnutie nemeckého giganta

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PoliticKontext). Volkswagen čoraz agresívnejšie znižuje náklady. Tentoraz nemecká spoločnosť oznámila, že manažéri VW už nebudú môcť používať Porsche Panamera ako…

Peugeot doplnil modelový rad 3008 o nový variant so spotrebou nižšou ako 1 liter benzínu na 100 km

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@whatcar). Úplne nová generácia Peugeotu 3008 bola predstavená minulý rok. Spočiatku bolo možné objednať len hybridný a plne elektrický variant.…

Renault oznamuje, že bude vyvíjať batérie LFP pre svoje nové elektromobily. Náklady klesnú až o 20 %

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Renault tvrdí, že začne vyvíjať nové batérie s technológiou LFP. Tie sa budú používať v budúcich elektromobiloch. Renault oznamuje,…

Land Rover predstavuje nový Defender OCTA – SUV s výkonom 635 koní

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Land Rover Defender OCTA bol oficiálne predstavený a jeho dynamická premiéra je naplánovaná na Festival rýchlosti v Goodwoode. Zatiaľ…

Citroën by mohol v Európe uviesť na trh cenovo dostupné SUV kupé

4.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Citroën by mohol v budúcnosti v Európe uviesť na trh cenovo dostupné SUV na báze modelu C3, ktoré by…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov