Elektro, Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Taká bude úplne nová Škoda Elroq. Nahradí model Karoq

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FullTrottleNews). Úplne nový terénny automobil Škoda Elroq bude mať premiéru na jeseň tohto roka. Na trhu nahradí starnúci model Karoq. Čo prinesie do sveta tejto...

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FullTrottleNews).

Úplne nový terénny automobil Škoda Elroq bude mať premiéru na jeseň tohto roka. Na trhu nahradí starnúci model Karoq. Čo prinesie do sveta tejto českej značky?

Taká bude úplne nová Škoda Elroq. Nahradí model Karoq.
Foto: youtube.com/@FullTrottleNews

Česi so svojou modelovou ofenzívou neprestávajú. Po osviežených modeloch Scala a Kamiq, ako aj po úplne nových generáciách modelov Superb a Kodiaq teraz intenzívne pracujú na nástupcovi kompaktného modelu Karoq.

Má sa volať Elroq a má byť založený na modulárnej platforme MEB, ktorá sa už používa v mnohých súčasných modeloch koncernu Volkswagen. Okrem iného na nej stojí celá rodina ID. a tiež modely Škoda Enyaq a Cupra Tavascan.

Nová Škoda Elroq a Modern Solid

Škoda Elroq prinesie do sveta českej značky predovšetkým nový štýlový jazyk. Nazýva sa Modern Solid a prvýkrát bol predstavený v koncepte 2022 Vision 7S.

Podľa predstaviteľov Škody má spájať vlastnosti, ako je solídnosť, funkčnosť a autenticita. Jeho kľúčovým prvkom bude predná maska, vyvinutá podľa filozofie, nazvanej „Tech-Deck“.

Podľa nej má byť maska chladiča na nových modeloch Škoda vrátane modelu Elroq širšia a plochejšia ako doteraz. Na kapote sa objaví veľký nápis Škoda, ako je to v prípade modelov Land Rover.

Škoda Elroq.

Zatiaľ nie je jasné, či všetky budúce vozidlá tohto českého výrobcu dostanú delené svetlomety a pás LED diód, ktorý ich bude spájať.

Podľa predstaviteľov Škody by sa budúce autá v Modern Solid mali vyznačovať aj vynikajúcou aerodynamikou, ktorej cieľom je optimalizovať účinnosť áut na elektrinu. Tým sa ušetrí energia a zvýši dojazd.

Väčší ako Karoq

Očakáva sa, že nová Škoda Elroq bude dlhá 450 cm, čo je približne o 12 cm viac ako odchádzajúci model Karoq. Zatiaľ čo ten je založený na modulárnej architektúre MQB, jeho nástupca bude postavený na architektúre MEB. Je veľmi pravdepodobné, že ako základ bude použitá už upravená verzia tejto platformy.

A zatiaľ čo rôzni výrobcovia, ako napríklad BMW a Stellantis, v súčasnosti prispôsobujú svoje elektrické architektúry aj na použitie spaľovacích motorov, Škoda Elroq má byť čisto elektrická.

99 %, rovnako ako pri ostatných modeloch, sa budú ponúkať varianty s pohonom zadných a všetkých štyroch kolies. Je pravdepodobné, že väčšina budúcich zákazníkov bude využívať prvú konfiguráciu.

Očakáva sa aj najnovšia generácia elektromotorov, ktoré sa vyznačujú predovšetkým veľmi úsporným nakladaním s elektrickou energiou.

Očakáva sa aj najnovšia generácia elektromotorov, ktoré sa vyznačujú predovšetkým veľmi úsporným nakladaním s elektrickou energiou.
Foto: youtube.com/@skodacz

Škoda Elroq je len začiatok

Škoda plánuje do konca roka 2026 predstaviť celkovo šesť nových elektrických vozidiel. Okrem modelu Elroq a výrazne modernizovaného modelu Enyaq (aj vo forme kupé) budú mať premiéru ďalšie tri modely.

Podľa ubezpečení Čechov majú pokryť všetky hlavné segmenty. Zatiaľ sa objavujú len pod pracovnými názvami. Budú to:

Malý, budúci model v triede malých vozidiel

  • Combi – úplne nové kombi
  • Space – sériový variant 7-miestneho konceptu Vision 7S
  • Small – by mal uzrieť svetlo sveta v roku 2025.

Bude to mestský crossover s dĺžkou približne 4,1 m, ale s veľkým batožinovým priestorom. Jeho objem by mal byť na úrovni Škody Scala (467 litrov). Dôležité je, že cena modelu Small by nemala presiahnuť 25 000 EUR.

Škoda Vision 7S.

Posledný z ohlásených elektrických modelov Škoda bude predstavený v roku 2026. Pôjde o kombi a sériovú inkarnáciu konceptu Vision 7S.

Toto vozidlo s dĺžkou približne 4,9 m sa stane vrcholom ponuky značky Škoda. Combi však bude tiež rozmerné vozidlo – jeho dĺžka sa očakáva okolo 4,7 m. To znamená, že je rovnako dlhý ako súčasná Škoda Octavia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Škoda Superb 2024 s Travel Assist: asistent pre (autonómne) cestovanie. Testovacia jazda

Európa dostane nové smart SUV. Módny, dobre vybavený bude hrozbou pre modely vyššej triedy


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Pre motor auta je letné a dovolenkové cestovné obdobie mimoriadne vyčerpávajúce. Plný batožinový priestor a klimatizácia pracujúca na najvyššie…

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov