Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Ikona sa vracia k životu. Lancia sa reaktivuje vo veľkom štýle

29.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Po uvedení prvého úplne nového modelu po rokoch Lancia oznámila návrat k rallye a zároveň predstavila športový variant svojho vozidla. Tu je Ypsilon HF,...

29.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars).

Po uvedení prvého úplne nového modelu po rokoch Lancia oznámila návrat k rallye a zároveň predstavila športový variant svojho vozidla. Tu je Ypsilon HF, ktorý zrýchli z 0 na 100 km/h len za 5,8 sekundy.

Ikona sa vracia k životu. Lancia sa reaktivuje vo veľkom štýle.
Foto: youtube.com/@DPCcars

Lancia bola dlhé roky prakticky zabudnutou značkou. V roku 2016 zostal v jej ponuke len jeden model – Ypsilon tretej generácie, ktorý sa vyrába v Tychách od roku 2011. Medzitým Lancia vďaka manželstvu s Chryslerom ukázala aj vlastné klony svojich vozidiel. Išlo o modely Flavia (2012 – 2014), Thema (2011 – 2015) a Voyager (2011 – 2016). Bohužiaľ, trh ich neprijal veľmi dobre.

Po vzniku spoločnosti Stellantis sa nové vedenie rozhodlo značku nielen zachovať, ale aj rozvíjať. Prvé ovocie je už tu. Je ním úplne nový Ypsilon, ktorý je založený na platforme CMP/e-CMP od dnes už bývalého koncernu PSA Peugeot-Citroen.

Lancia Ypsilon po novom

Nová Lancia Ypsilon pôvodne debutovala len ako elektrické vozidlo. Poháňal ho elektromotor s výkonom 156 koní, ktorý čerpal energiu z 51 kWh batérie. Neskôr Taliani ukázali aj spaľovací model.

Presnejšie povedané, hybrid. Poháňa ho 1,2-litrový benzínový agregát s výkonom 100 koní a elektromotor s výkonom 29 koní, integrovaný do 6-stupňovej dvojspojkovej prevodovky. Lancia Ypsilon s touto pohonnou jednotkou zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,3 sekundy, prejde rýchlosťou 190 km/h a spotrebuje v priemere 4,6 litra benzínu na 100 km.

Ponuku tohto modelu teraz završuje variant HF. Alebo skôr bude, pretože takéto vozidlo sa začne predávať až v júni budúceho roka.

Nová Lancia Ypsilon.

Lancia Ypsilon HF: 240 koní

Je založený na platforme Perfo-eCMP, ktorá sa už dostala do očakávaného modelu Abartht 600e. To znamená, že aj najvýkonnejší model Lancia Ypsilon HF bude uvádzaný do pohybu elektromotorom.

Ten uvoľní 240 koní a zrýchli tento taliansky automobil z 0 na 100 km/h len za 5,8 sekundy. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o batériách ani o dojazde. Očakávame však trakčnú batériu s rovnakou kapacitou ako v slabšom variante.

Zvonku sa má výkonná Lancia Ypsilon HF vyznačovať rozšíreným rázvorom, zníženým zavesením kolies a o niečo svalnatejšou karosériou ako pri slabších verziách. Tu a tam sa v nej bude vynímať logo HF.

Nikto nemá viac majstrovských titulov

Odznak HF je odkazom na minulosť značky Lancia. Pôvodne bol vyhradený pre klub majiteľov vozidiel tejto talianskej značky, ktorí… si ich kúpili najmenej 6.

V roku 1963 bola založená HF Squadra Corse, športová divízia Lancie zodpovedná za prípravu vozidiel na rallye. A hoci od úspechov talianskej značky v rallye uplynuli desaťročia, Lancia je stále držiteľom najväčšieho počtu majstrovských titulov v tomto športe.

Lancia ohlásila návrat do rallye.
Foto: youtube.com/@DPCcars

Má ich presne 10 – posledný z nich vyhrali Taliani v roku 1992. Druhým výrobcom je Citroen s 8 titulmi, pred Toyotou (7 titulov) a Peugeotom (6).

Lancia tiež ohlásila návrat do rallye, ale nie do kráľovskej kategórie. Pre túto disciplínu Taliani vyvinuli 212-koňový variant svojho vozidla s označením Ypsilon Rally 4 HF. Vozidlo je určené pre zákazníkov, ktorí chcú súťažiť v triede R4.

Ďalšie modely sú na ceste

Ypsilon predstavuje len začiatok obnovy veľkosti značky Lancia. V roku 2026 sa objaví vlajkový model výrobcu, ktorý má predstavovať „najväčší segment v Európe“. – ako možno vyčítať z oznámenia značky. Čo to znamená? Že to bude na 99 % kompaktné SUV alebo crossover, teda najobjemnejší typ automobilu na starom kontinente.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová Lancia Ypsilon. Zachráni legendárnu značku elektrický model?

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Fiat 500e mal byť bestsellerom. Stellantis zastavil výrobu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Fiat 500e, vozidlo ponúkané výlučne v elektrickom variante, malo byť bestsellerom, rovnako ako jeho predchodca z roku 2007. Trh…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov