Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Vodiči budú kvôli elektromobilom platiť poplatok na kilometer. Koľko stojí jeden najazdený kilometer

29.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JSOCAL1). Rozširovanie elektromobilov prinútilo úrady v americkej Kalifornii hľadať nové spôsoby zdaňovania tých, ktorí používajú verejné cesty. Namiesto tradičnej spotrebnej dane z pohonných hmôt by...

29.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JSOCAL1).

Rozširovanie elektromobilov prinútilo úrady v americkej Kalifornii hľadať nové spôsoby zdaňovania tých, ktorí používajú verejné cesty. Namiesto tradičnej spotrebnej dane z pohonných hmôt by vodiči mohli platiť poplatok za každý kilometer.

Vodiči budú kvôli elektromobilom platiť poplatok na kilometer. Koľko stojí jeden najazdený kilometer.
Foto: youtube.com/@JSOCAL1

Je to po tom, čo sa na cestách objavuje čoraz viac elektrických vozidiel a benzínových a naftových áut je čoraz menej.

Vodiči budú kvôli elektromobilom platiť poplatok za kilometer

Kalifornské úrady sa rozhodli spustiť pilotný projekt. Od augusta ponúkne vodičom až 400 dolárov na šesťmesačné testovanie niekoľkých alternatív. Američania hľadajú alternatívy, ako získať peniaze na údržbu ciest.

V súčasnosti sú hlavným zdrojom potrebného ročného fondu spotrebné dane z pohonných hmôt. Američania platia približne 15,3 centa za liter benzínu a 11,6 centa za liter nafty.

S rýchlejším prechodom na elektrické a hybridné vozidlá sa však tieto príjmy budú znižovať.

Preto sa testuje zavedenie poplatku za každý kilometer, uvádza portál latimes.com. V podstate každý majiteľ vozidla bude platiť podľa toho, koľko kilometrov najazdil.

Koľko stojí každý kilometer

Úrady v Kalifornii zvažujú zavedenie poplatku alebo dane za každý kilometer jazdy na základe palivovej účinnosti vozidla. Úradníci v súčasnosti analyzujú, ako by nová daň mohla ovplyvniť vidiecke a kmeňové komunity. Zisťujú tiež, ako sa využívajú súkromné a verejné cesty.

Poplatok bude približne 1,9 centov/km (3 centy/míľu).
Foto: youtube.com/@JSOCAL1

Preto spúšťajú štúdiu, do ktorej je zapojených približne 800 ľudí v celej krajine. Vodiči budú každý mesiac platiť poplatok za každý kilometer.

Poplatok bude približne 1,9 centov/km (3 centy/míľu) a celková suma sa určí na konci mesiaca. Ak teda vodič prejde 1 000 km, bude musieť zaplatiť približne 19 dolárov.

A aby sa predišlo dvojitému spoplatneniu, vodiči dostanú kredit za zaplatenú daň z benzínu alebo registračné poplatky za elektrické vozidlá.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové dane pre majiteľov elektromobilov. Už to nie je vtipné

Na splnenie cieľov EÚ je potrebné vybudovať 3142 nabíjačiek denne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov