Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Hybrid s dojazdom 2100 km – Číňania prelomili hranicu, aj keď je tu háčik

31.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Auto_4K). Číňania už nejaký čas informujú o svojom novom hybridnom systéme. Auto využívajúce systém piatej generácie práve uzrelo svetlo sveta. Je to BYD Qin L,...

31.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Auto_4K).

Číňania už nejaký čas informujú o svojom novom hybridnom systéme. Auto využívajúce systém piatej generácie práve uzrelo svetlo sveta. Je to BYD Qin L, ktorý dokáže prejsť 2 100 km bez tankovania!

Hybrid s dojazdom 2100 km – Číňania prelomili hranicu, aj keď je tu háčik.
Foto: youtube.com/@Auto_4K

Tak ako je elektrický motor nerovnaký s elektrickým, je hybrid nerovnaký s hybridným. A zatiaľ čo Toyota zostáva synonymom pre druhý z týchto pohonov – aspoň v našej mentalite – Číňania robia všetko pre to, aby to zmenili.

Spoločnosť BYD práve predstavila svoje prvé vozidlo využívajúce nový hybridný systém DM piatej generácie. V najlepšej verzii poskytuje dojazd až 2 100 km, hoci to má háčik.

2100 km na hybride: najnovšia dohoda spoločnosti DM

Najnovšie plug-in hybridné pohonné ústrojenstvo pozostáva z 1,5-litrového benzínového motora a elektrického modulu. Prvý z nich dosahuje výkon 100 k a 126 Nm.

Vyznačuje sa zvýšeným kompresným pomerom, optimalizovaným zapaľovaním a prepracovaným systémom mazania a chladenia. Jeho tepelná účinnosť dosahuje až 46,06 %, čo je podľa spoločnosti BYD najlepšia hodnota na svete. Motor s objemom 1,5 litra funguje ako generátor energie, ktorý je zodpovedný za nabíjanie trakčnej batérie.

Po elektrickej stránke je tu motor s výkonom 163 koní (210 Nm), ktorý je zodpovedný za pohyb kolies, a batéria s kapacitou 10,08 kWh. Tá sa vyznačuje 15,5-percentným zvýšením hustoty energie v porovnaní s predchádzajúcim riešením a zlepšenou rýchlosťou uvoľňovania energie až o 33 %.

Vrcholný variant BYD Qina L už využíva elektromotor s výkonom 218 koní (260 Nm) a batériu s kapacitou 15,87 kWh. Vďaka nej prejde len na elektrinu vzdialenosť 120 km (80 km v slabšom variante).

Spotreba paliva sa udáva podľa starého, veľmi optimistického cyklu NEDC ale v premávke prejde reálne 1600-1700 km.
Foto: youtube.com/@JustCARS98

Môžete si vybrať z dvoch možností

Ako uvádza čínska webová stránka carnewschina.com, piata generácia hybridného systému DM optimalizovala spoluprácu medzi motormi a zlepšila aj celkovú účinnosť. Dôležité je, že BYD využíva na riadenie systému umelú inteligenciu.

Sedan Qin L by mal v priemere spotrebovať 2,9 litra benzínu a 10,7 kWh energie na 100 km. Vďaka tomu poskytne až 2 100 km celkového dojazdu (podľa cyklu CLTC).

Tu však nájdete háčik. Spotreba paliva sa udáva podľa starého, veľmi optimistického cyklu NEDC. V prípade elektrickej energie naopak podľa pomerne mierneho cyklu CLTC.

Aj napriek tomu, ak BYD Qin L prejde v reálnej premávke 1600-1700 km medzi jednotlivými tankovaniami, bude to stále pôsobivý výsledok.

Dojazd 2100 km 2024 BYD Qin L Interiér a exteriér v detailoch 4K.

2100 km v hybride: koľko stojí BYD Qin L?

BYD Qin L je súčasťou série automobilov Dynasty tohto výrobcu. Vo svojej najnovšej edícii sa okrem iného vyznačuje prednou maskou s veľkou maskou chladiča, ako aj kompozitnými zadnými svetlami.

Vozidlo meria na dĺžku 4830 mm, na šírku 1900 mm a na výšku 1495 mm, pričom rázvor náprav je 2790 mm. Qin L je teda o niečo kompaktnejší ako napríklad Toyota Camry, ale výrazne väčší ako predchádzajúci Qin Plus.

Najnovší model BYD dostal zavesenie so vzperami McPherson vpredu a štvorprvkovým systémom vzadu. V interiéri nájdete dve obrazovky – 8,8-palcové digitálne hodiny a 15,6-palcový centrálny displej. Ten sa vyznačuje variabilnou orientáciou – vertikálnou alebo horizontálnou.

Cena modelu BYD Qina L v Číne začína na 99 800 jüanov, čo je len približne 12 680 eur. Na druhej strane model s dojazdom 2 100 km stojí od 129 800 jüanov (približne 16 490 eur). Okrem tohto vozidla získa BYD Seal 06 DM-i aj identickú pohonnú jednotku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové SUV od BYD bude bestsellerom. Za túto cenu ohrozí svojich európskych konkurentov

Hybridné SUV od spoločnosti BYD dostáva európsky cenník so zľavou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov