Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Adaptácia batérie – prečo na ňu vodiči zabúdajú?

1.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HumbleMechanic). Moderné autá pracujú s množstvom elektroniky. Preto sa adaptácia batérie stáva čoraz častejšie jednoducho povinnou, aby vozidlo fungovalo na sto percent svojej kapacity. Bohužiaľ,...

1.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HumbleMechanic).

Moderné autá pracujú s množstvom elektroniky. Preto sa adaptácia batérie stáva čoraz častejšie jednoducho povinnou, aby vozidlo fungovalo na sto percent svojej kapacity. Bohužiaľ, vodiči na to často zabúdajú.

Adaptácia batérie – prečo naň vodiči zabúdajú?
Foto: youtube.com/@HumbleMechanic

V časoch, keď stačilo priniesť do auta novú batériu, správne pripojiť svorky a mohli ste ísť. Dnes musíme kódovať rádio, imobilizér alebo nakódovať samotnú batériu. Inak je jazda nemožná alebo v lepšom prípade veľmi náročná.

Zimné výzvy týkajúce sa batérií

V zime, keď teplota klesá pod nulu, sa mnohí vodiči stretávajú s problémom naštartovania svojich vozidiel. Batéria sa však môže vybiť aj koncom jari. Akumulátor je srdcom elektrického systému vozidla. A z generácie na generáciu vozidiel je viac zaťažovaná. Hoci sa technológia batérií neustále vyvíja, ich životnosť a spoľahlivosť stále zostáva veľmi potrebná. Moderné batérie čelia oveľa väčším výzvam ako kedykoľvek predtým.

Dnešné automobily sú presýtené elektronikou, ktorá si vyžaduje stabilný prísun energie. Poklesy napätia môžu viesť k mnohým problémom. Systémy rekuperácie energie počas brzdenia ešte viac zaťažujú batériu. V dôsledku toho je batéria po niekoľkých rokoch intenzívneho používania často vhodná len na výmenu. Preto nemôžeme očakávať, že si batéria udrží optimálnu účinnosť po dlhý čas. Stačí niekoľko neštandardných situácií s množstvom energie v batérii a už môžeme potrebovať servisnú podporu.

Elektronika na poprednom mieste

V minulosti sa koniec životnosti batérie signalizoval problémom naštartovať auto počas mrazivého rána. Dnes nás o tom informuje kontrolka na prístrojovej doske. Výmena batérie nie je zložitá, ale krátko po nej vznikajú nové problémy.

Moderné vozidlá majú na palube čoraz častejšie moderné systémy riadenia energie. Špeciálne riadiace jednotky monitorujú tok prúdu, cykly nabíjania a vybíjania a prevádzkové podmienky batérie. Po pripojení novej batérie môže byť potrebný postup adaptácie. Palubný počítač musí aktualizovať životný cyklus a prispôsobiť parametre novému zariadeniu.

Aké je kódovanie batérie?

Prispôsobenie batérie sa dá vykonať niekoľkými spôsobmi. Najjednoduchším je návšteva servisného strediska, kde sa pomocou špeciálneho diagnostického počítača vykoná postup adaptácie alebo inak nazývaný kódovanie. Niektoré modely automobilov vyžadujú použitie batérií so špeciálnymi identifikačnými kódmi, ktoré automaticky zaregistrujú nové zariadenie v systéme.

Najobľúbenejšie batérie v automobiloch

Je dôležité, aby mal nový akumulátor správne vlastnosti, napríklad kapacitu alebo štartovací prúd. Batérie AGM sa musia vymeniť za rovnaký typ. V prípade batérií EFB je však možné použiť náhrady s technológiou AGM. To je však vždy potrebné skontrolovať v servisnej dokumentácii.

Dôsledky nedostatočnej adaptácie

Nedostatočná adaptácia batérie môže viesť k vážnym problémom. Systém riadenia energie môže novú batériu rozpoznať ako „starú“ batériu, čo môže viesť k chybám a poruchám zobrazeným na prístrojovej doske. V niektorých prípadoch je potrebné pripojiť diagnostický počítač a vykonať prispôsobenie manuálne.

Palubný počítač musí aktualizovať životný cyklus a prispôsobiť parametre novej batérií, preto je adaptácia dôležitá.
Foto: youtube.com/@HumbleMechanic

Kedy je potrebná adaptácia?

Vo väčšine populárnych modelov automobilov nie je potrebná úprava batérie. V automobiloch prémiových značiek a v automobiloch vybavených pokročilými systémami riadenia energie je však adaptácia nevyhnutná. Chýbajúce kódovanie môže obmedziť funkcie vozidla, najmä v modeloch s modernými systémami štart-stop.

Moderné autobatérie sú špičkové technologické zariadenia, ktoré musia spĺňať zvyšujúce sa požiadavky. Prispôsobenie novej batérie sa stalo kľúčovým prvkom ich správneho fungovania, najmä vo vozidlách s pokročilou elektronikou. Aby ste sa vyhli problémom, je vždy dobré poradiť sa s autorizovaným servisným strediskom alebo si pozorne preštudovať servisnú príručku. Takto si zabezpečíme pokoj a spoľahlivosť nášho vozidla aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Autobatéria: Ako môžete otestovať, či batéria vydrží

Výmena batérie – ako to urobiť sám?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov