Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Toyota RAV4 oslavuje 30 rokov. Bolo to jedno z prvých SUV

1.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@toyotausa). Toyota RAV4 oslavuje tri desaťročia transformácie automobilového trhu. Za ten čas si RAV4 vydobyla status kultového SUV. V marci 1994 mal na ženevskom autosalóne...

1.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@toyotausa).

Toyota RAV4 oslavuje tri desaťročia transformácie automobilového trhu. Za ten čas si RAV4 vydobyla status kultového SUV.

Toyota RAV4 oslavuje 30 rokov. Bolo to jedno z prvých SUV.
Foto: youtube.com/@toyotausa

V marci 1994 mal na ženevskom autosalóne premiéru nový, v tom čase nezvyčajný typ vozidla: kompaktné SUV s pohonom všetkých kolies a samonosnou karosériou. Toyota RAV4 si dala za cieľ vytvoriť nový koncept všestranného vozidla navrhnutého tak, aby spĺňalo požiadavky moderného života.

Samotný pojem SUV bol v čase jeho vzniku nezvyčajný, ale od uvedenia na trh v máji 1994 bol automobil pozitívne prijatý médiami aj zákazníkmi.

Konštruktéri zodpovední za vývoj prvej Toyoty RAV4 sa držali konkrétnych cieľov, aby zostali verní pôvodnej vízii, ktorú prvýkrát stelesnil koncept RAV-FOUR predstavený na tokijskom autosalóne v roku 1989.

Nový model mal ponúknuť veľkorysý priestor v kompaktnom, športovom a výraznom balení. V novom type vozidla mohol vodič sedieť o niečo vyššie, čo znamenalo lepší výhľad na cestu, a teda väčšiu istotu za volantom pre väčší pôžitok z jazdy.

Toyota RAV4 reagovala na meniace sa potreby zákazníkov

Okrem terénnych schopností bolo vozidlo navrhnuté aj tak, aby poskytovalo primerané jazdné vlastnosti a cestovný komfort alebo spĺňalo najvyššie štandardy bezpečnosti a hospodárnosti prevádzky.

Toyota RAV4 – päť generácií.

V súlade s týmito zásadami prešiel model RAV4 postupnou transformáciou, ktorá do dnešného dňa zahŕňa päť generácií a vyvíja sa v reakcii na meniaci sa vkus zákazníkov. Inovácie sú základom vývoja modelu už viac ako tri desaťročia, čoho dôkazom je skoré zavedenie alternatívnych technológií pohonu.

Záväzok Toyoty skúmať nové technológie na zníženie vplyvu na životné prostredie sa prejavuje od roku 1997. Vtedy sa na vybraných trhoch začala predávať batériová elektrická verzia modelu RAV4 (BEV).

S modelom RAV4 Toyota postupne zaviedla do segmentu SUV technológiu hybridného pohonu (HEV) (v rámci tretej generácie v roku 2016). Tá dopĺňa existujúci rad benzínových a naftových motorov. V roku 2020 rozšírila ponuku o verziu Plug-in Hybrid (PHEV) v súlade s prístupom spoločnosti k uhlíkovej neutralite.

Toyota RAV4 bola v rokoch 2018 a 2019 najpredávanejším modelom SUV na svete. Do konca roka 2023 zaznamenala Toyota 14 miliónov predaných vozidiel RAV4, z toho viac ako 2,5 milióna v Európe.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Celosvetový predaj automobilov. Neslýchané, čo robí Toyota

Nová Toyota C-HR získala v testoch Euro NCAP 5 hviezdičiek. Honda CR-V získala len 4


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov