Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Zmení sa nový Nissan Leaf na nepoznanie? Všetko tomu nasvedčuje

2.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@halooto). Nový Nissan Leaf sa má začať predávať v roku 2025 a bude sa vyrábať v Sunderlande v Spojenom kráľovstve, čo však spôsobí veľké problémy....

2.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@halooto).

Nový Nissan Leaf sa má začať predávať v roku 2025 a bude sa vyrábať v Sunderlande v Spojenom kráľovstve, čo však spôsobí veľké problémy. Tu je hŕstka informácií o tretej generácii japonského elektrického hitu.

Zmení sa nový Nissan Leaf na nepoznanie? Všetko tomu nasvedčuje.
Foto: youtube.com/@halooto

Nissan Leaf je model, ktorý má veľkú zásluhu na popularizácii elektromobility. Vďaka relatívne priaznivej cene, priestrannému interiéru a dobrému dojazdu sa Leaf stal prvým – a zvyčajne nie posledným – elektromobilom v domácnostiach mnohých zákazníkov.

Druhá generácia tohto modelu sa predáva od roku 2017. Už nemá kontroverzný dizajn svojho predchodcu a ponúka lepší výkon a technológie. Vo svete elektromobilov je však sedem rokov celá éra… alebo možno aj dve. To znamená, že Nissan potrebuje nový Leaf.

Svet sa zmenil a budúci model musí niečím vyniknúť, aby mohol konkurovať v segmente, v ktorom sa Leaf skutočne presadil v porovnaní s množstvom konkurentov

Nový Nissan Leaf: uvedenie na trh ešte tento rok

Dlho očakávaný model by mal byť uvedený na trh ešte pred koncom tohto roka a výroba by sa podľa britského Autocaru mala začať v marci 2025. Kde sa bude auto vyrábať?

Kedysi by bola továreň v Sunderlande jasnou odpoveďou, ale kvôli brexitu sa výroba áut v Spojenom kráľovstve stala zložitou. Tak či onak, po dlhom zvažovaní mal Nissan už nakoniec predsa len prijať konečné rozhodnutie vyrábať Leaf tam. Pomôcť tomu mali vyhlásenia predstaviteľov britskej vlády o balíkoch finančnej podpory pre výrobcov.

Nissan Leaf je model, ktorý má veľkú zásluhu na popularizácii elektromobility.
Foto: youtube.com/@halooto

Ťažká cesta k úspechu

Podľa Alana Johnsona, zodpovedného za výrobu v spoločnosti Nissan, sa však očakáva, že zverenie výroby nového modelu Leaf továrni v Sunderlande bude „náročné“. V ceste by mohli stáť ceny energií, logistické problémy a ďalšie problémy, ktorým v súčasnosti čelia britské podniky.

Závod v Sunderlande sa však má rozšíriť, okrem iného o časť na výrobu batérií. Bude tu aj závod na výrobu článkov, ktorý bude vlastniť čínska spoločnosť Envision. Celková kapacita závodu sa má zdvojnásobiť – zo súčasných 300 000 automobilov ročne na 600 000.

Nový Nissan Leaf: Ariya v mini verzii?

Leaf už dávno nie je jediným ani najnovším elektrickým modelom v ponuke značky Nissan. Úlohu elektrickej vlajkovej lode plní Ariya. Nie je preto prekvapením, že Leaf sa má podobať práve tomuto modelu. Niektorí ho dokonca označujú ako „Ariya mini“.

Bude Leaf „obyčajný“ hatchback, alebo dostane aj niekoľko centimetrov svetlej výšky navyše a stane sa crossoverom? Vzhľadom na súčasné trendy na trhu je šanca na druhú možnosť veľká. Hovorí sa dokonca o karosérii v štýle kupé, čo by bola revolúcia. Súčasný Leaf je po štylistickej stránke pomerne striedmy automobil.

Nový Nissan Leaf 2025.

Je známe, že Leaf III sa bude podobať prototypu Chill-out (tiež podobný modelu Ariya – na obrázku vyššie) a bude postavený na platforme CMF-EV. Práve na nej bol vyvinutý model Ariya, okrem napríklad najnovšieho modelu Renault Scenic E-Tech Electric. Očakávajú sa batérie s kapacitou okolo 60 kWh (nie sú vylúčené ani menšie a lacnejšie varianty batérií).

Prichádza nová generácia

Nový Leaf nebude jediným elektromobilom Nissan „novej generácie“. V segmente B sa bude rozvíjať Micra, čo má byť automobil technicky príbuzný novému Renaultu 5, až na to, že je skôr zbavený retro štylistického nádychu.

Má sa spájať s modelom Micra K13, ktorý je generačne porovnateľný s… žabou. Jeho cena by sa mohla pohybovať okolo 25 000 EUR. Očakáva sa aj elektrický Juke novej generácie. Debutovať bude v roku 2027.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Facelift modelu Nissan Qashqai bol oficiálne predstavený. Hlavné zmeny v dizajne

Spotreba paliva vozidla Nissan Qashqai e-Power. Aktualizácia s úspornými pneumatikami


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov