Správy, Zaujímavosti,

Má 70 rokov a stále lieta. Tento typ je starý mercedes medzi lietadlami

3.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheHDAviation). Cessna 172 Skyhawk je skutočným veteránom medzi lietadlami. Napriek tomu, že má na krku už 70 rokov, je stále mimoriadne obľúbená a nezmeniteľne lieta...

3.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheHDAviation).

Cessna 172 Skyhawk je skutočným veteránom medzi lietadlami. Napriek tomu, že má na krku už 70 rokov, je stále mimoriadne obľúbená a nezmeniteľne lieta po celom svete. Lietadlo sa už roky nepretržite používa na výcvik pilotov, turistické lety a zoskoky padákom. Niet teda divu, že sa Cessna 172 stala skutočnou ikonou letectva a symbolom spoľahlivosti.

Cessna 172 Skyhawk je skutočným veteránom medzi lietadlami.
Foto: youtube.com/@TheHDAviation

Pre mnohých pilotov je Cessna 172 špeciálnym strojom, na ktorom začali svoje letecké dobrodružstvo. Od roku 1956 je jedným z najobľúbenejších výcvikových a rekreačných lietadiel na celom svete. Zároveň ide o najrozšírenejší model lietadla v histórii, pričom sa odhaduje, že bolo vyrobených viac ako 55 000 týchto strojov. Zaujímavosťou je, že lietadlo sa vyrába dodnes.

Cessna 172 – začiatky výroby

Začiatok histórie lietadla Cessna 172 možno datovať do roku 1955, keď vznikla potreba vyvinúť verziu lietadla Cessna 170 vybavenú podvozkom s prednými kolesami. Upravená verzia stroja bola vybavená len základnými prístrojmi, napriek tomu sa spoločnosť Cessna rozhodla pokračovať v jeho vývoji. Výsledkom bolo, že výroba sa začala v roku 1956 po menších sporoch o certifikáciu nového modelu.

Zariadenie sa okamžite stalo hitom. Počas prvého roka výroby sa vyrobilo až 1 400 lietadiel. Cessna 172 na rozdiel od modelu 170 ponúkala oveľa jednoduchšie pristátia a vzlety. Podvozok s prednými kolesami bol bezpečnostným prvkom a eliminoval riziko tzv. prevrátenia, t. j. prevrátenia lietadla počas pristávania.

Cessna 172 prešla v prvých rokoch výroby mnohými úpravami

Spočiatku mal záťaž lietadla hranatý tvar, ale po niekoľkých rokoch výroby bola zaoblená, aby sa zlepšili aerodynamické vlastnosti. To je jeden z hlavných znakov, ktorými sa odlišujú staršie modely Cessny 172 od novšej produkcie. V roku 1963 však došlo k ďalšej úprave vzhľadu stroja, ktorá nám tiež zostala dodnes. Na lietadlo bolo pridané zadné okno, ktoré spoločnosť Cessna propagovala ako „Omni-Vision“. To výrazne zlepšilo výhľad dozadu, ktorý bol na prvých modeloch s kabínou fastback veľmi obmedzený.

Okrem toho sa na stroji v priebehu rokov vykonalo mnoho ďalších úprav. Okrem iného boli v roku 1964 zavedené spoľahlivé elektricky ovládané klapky, v roku 1971 bola zosilnená konštrukcia podvozku a v roku 1974 pribudla voliteľná súprava vysokovýkonného vybavenia vrátane odpovedača, navigačného systému ADF a prídavného rádia. Niektoré úpravy dokonca umožnili tankovať do lietadla automobilové palivo.

Celkovo bolo dodnes vyvinutých viac ako tridsať variantov lietadla, z ktorých niektoré zahŕňali konštrukčné vylepšenia, zatiaľ čo iné boli špecializované verzie prispôsobené napríklad na pristátie na vode alebo na krátky vzlet a pristátie (STOL).

Výroba modelu 172 bola ukončená v polovici 80. rokov, ale v roku 1996 bola obnovená v modifikovanej verzii s názvom Cessna 172R Skyhawk s motorom s výkonom 160 koní.

Ako Cessna 172 dobyla svet? Charakteristika lietadla

Úspech lietadla Cessna 172 je založený predovšetkým na jednoduchosti a spoľahlivosti jeho konštrukcie. Jednoduchosť ovládania tohto lietadla z neho robí prirodzenú voľbu väčšiny amatérov alebo leteckých škôl na celom svete. Zároveň ide o vyspelú konštrukciu, z ktorej sa počas desaťročí výroby odstránila väčšina nedostatkov.

Technické údaje lietadla Cessna 172:

  • pevný podvozok s predným kolesom,
  • posádka: pilot + traja cestujúci,
  • maximálna rýchlosť: 302 km/h
  • cestovná rýchlosť: 226 km/h,
  • maximálny dolet: 1289 km
  • rozpätie krídel: 11 metrov
  • dĺžka: 8,28 metra
  • výška: 2,72 metra,
  • vzletová hmotnosť: 1110 kg,
  • prázdna hmotnosť: 743 kg,
  • strop: 4100 m.

Stroj sa vyznačuje aj veľmi nízkymi prevádzkovými nákladmi, pretože počas letu spotrebuje málo paliva a všetky náhradné diely sú ľahko dostupné, dokonca aj na internete. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam je dnes Cessna 172 skutočnou leteckou legendou a jej popularita stále rastie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Prelomové vesmírne lietadlo havarovalo pred prelomovým testom rakety Aerospike

Chvíle hrôzy na palube. Lietadlo sa muselo otočiť späť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov