Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Môže cyklista jazdiť po ľavej strane cesty? Existuje jedna výnimka

3.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/katyapulka). Pri jazde na bicykli na ceste sú cyklisti povinní dodržiavať ustanovenia zákona o cestnej premávke. A ten stanovuje premávku vpravo. Porušuje teda cyklista jazdiaci...

3.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/katyapulka).

Pri jazde na bicykli na ceste sú cyklisti povinní dodržiavať ustanovenia zákona o cestnej premávke. A ten stanovuje premávku vpravo. Porušuje teda cyklista jazdiaci v protismere premávky zákon o cestnej premávke? V skutočnosti áno, ale je tu výnimka, ktorú si treba uvedomiť.

Pri jazde na bicykli na ceste sú cyklisti povinní dodržiavať ustanovenia zákona o cestnej premávke
Foto: shutterstock.com/katyapulka

Môže cyklista jazdiť v protismere?

Cyklista jazdiaci na bicykli by mal dodržiavať rovnaké pravidlá ako vodiči áut alebo motocyklov. Nie všetci cyklisti však dodržiavajú napríklad požiadavku jazdiť čo najbližšie k pravému okraju vozovky, čo pripomína napríklad táto udalosť.

Preto je vhodné pripomenúť, že aj pre cyklistov platí pravidlo pravostrannej premávky
Foto: youtube.com/@STOPCHAM

Cyklista sa vytrvalo pohyboval po ľavej strane cesty a rozhorčoval sa nad vodičom, ktorý prichádzal z opačného smeru. Tvrdil, že dodržiava zákon a jazdí po krajnici. Možno si predstaviť, že vodič auta si vôbec nemusel uvedomiť, že neosvetlený cyklista sa pohybuje proti nemu pri krajnici v tieni stromov. Mohlo sa to skončiť katastrofou.

Preto je vhodné pripomenúť, že aj pre cyklistov platí pravidlo pravostrannej premávky – pri pohybe po vozovke sú povinní používať jej pravú stranu. Existuje však jedna dôležitá výnimka.

Kedy môže cyklista jazdiť po ľavej strane vozovky?

1. Ak ide v protismere:

  • Cyklista, ktorý ide v protismere na jednosmernej ceste, môže jazdiť po ľavej strane vozovky.
  • Cyklista, ktorý ide v protismere na ceste s rozdelenými jazdnými pruhmi určenými pre oba smery, môže jazdiť po ľavej strane vozovky v pruhu určenom pre protiidúcu premávku.

2. Pri obchádzaní, predbiehaní alebo odbočovaní:

  • Cyklista môže jazdiť po ľavej strane vozovky pri obchádzaní, predbiehaní alebo odbočovaní vľavo, ak to nie je zakázané dopravnou značkou.

3. Ak je pravá strana vozovky nezjazdná:

  • Cyklista môže jazdiť po ľavej strane vozovky, ak je pravá strana vozovky nezjazdná z dôvodu prekážky, ako je zaparkované auto, oprava cesty alebo výkop.

4. V obytnej zóne:

  • V obytnej zóne sa cyklisti a motorové vozidlá pohybujú spoločne a cyklisti môžu jazdiť po ľavej aj po pravej strane vozovky.
Na cyklochodníku, ktorý je vyznačený dopravnou značkou „Cesta pre cyklistov“, cyklisti jazdia po ľavej strane.
Foto: youtube.com/@NotJustBikes

5. Na cyklochodníku:

  • Na cyklochodníku, ktorý je vyznačený dopravnou značkou „Cesta pre cyklistov“, cyklisti jazdia po ľavej strane.

V ostatných prípadoch je cyklista povinný jazdiť po pravej strane vozovky.

Dôležité:

  • Cyklista jazdiaci po ľavej strane vozovky musí dbať na zvýšenú opatrnosť a dodržiavať dopravné predpisy.
  • Cyklista musí dávať znamenie o zmene smeru jazdy a musí byť viditeľný pre ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Cyklista nesmie jazdiť po ľavej strane vozovky, ak to ohrozuje alebo obmedzuje chodcov.

Zdroje:

  • Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov
  • Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 30/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú dopravné značky a signály

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Každý bicykel musí mať šesť vecí. Nezačínajte sezónu 2024 s pokutou

Môže sa bicykel umývať v samoobslužnej autoumyvárni? Táto otázka je zložitejšia, než sa môže zdať


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov