Pravidlá, Zaujímavosti,

Umiestnia tam hračky a riskujú pokutu

3.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/FinD_Mee). Je možné mať na palubnej doske maskota? Kým kedysi bola takáto dekorácia obľúbená u mnohých vodičov, dnes sa s ňou stretávame oveľa menej často....

3.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/FinD_Mee).

Je možné mať na palubnej doske maskota? Kým kedysi bola takáto dekorácia obľúbená u mnohých vodičov, dnes sa s ňou stretávame oveľa menej často.

Mnohí vodiči si radi zdobia palubnú dosku a zrkadlá plyšovými medvedíkmi, figúrkami a inými predmetmi.
Foto: shutterstock.com/FinD_Mee

Mnohí vodiči si radi zdobia palubnú dosku a zrkadlá plyšovými medvedíkmi, figúrkami a inými predmetmi. Je to však správne?

Maskoti na palubnej doske: Áno, ale s istými obmedzeniami

Áno, na palubnej doske môžete mať maskota. Neexistuje žiadny zákon, ktorý by to výslovne zakazoval. Avšak, je dôležité dodržiavať nasledovné pravidlá:

  • Bezpečnosť: Maskot nesmie prekážať vodičovi vo výhľade na cestu alebo v ovládaní vozidla. Nesmie sa uvoľniť pri prudkom brzdení a ohroziť pasažierov.
  • Umiestnenie: Odporúča sa umiestniť maskota na palubnú dosku v blízkosti okraja, ďaleko od airbagov a ovládacích prvkov.
  • Veľkosť a materiál: Maskot by nemal byť príliš veľký a ťažký, aby sa pri páde nezranili pasažieri. Vyhnite sa materiálom, ktoré sa ľahko lámu alebo sú ostré.
  • Zvyklosti: V niektorých krajinách existujú špecifické predpisy týkajúce sa umiestňovania predmetov na palubnú dosku. Pred cestou do zahraničia si preto overte aktuálne predpisy v danej krajine.

Popularita maskotov

Je pravda, že maskoti na palubných doskách boli kedysi oveľa obľúbenejšie, ako sú dnes. Existuje na to viacero dôvodov:

  • Moderné autá: Moderné autá majú často minimalistický dizajn palubnej dosky, kde nie je veľa miesta na dekorácie.
  • Bezpečnostné predpisy: V mnohých krajinách sa sprísnili bezpečnostné predpisy týkajúce sa umiestňovania predmetov na palubnú dosku.
  • Zmena vkusu: Vkus vodičov sa v priebehu času mení a maskoti už nie sú tak populárni ako kedysi.
Bezpečnostné predpisy: V mnohých krajinách sa sprísnili bezpečnostné predpisy týkajúce sa umiestňovania predmetov na palubnú dosku.
Foto: youtube.com/@SilverCymbal

Napriek tomu:

Aj dnes sa nájdu vodiči, ktorí radi zdobia svoje autá maskotami. Maskoti na palubnej doske môžu dodať autu osobitý charakter a pripomenúť vám príjemné spomienky.

Dôležité je, aby ste pri výbere a umiestnení maskota dbali na bezpečnosť a dodržiavali platné predpisy.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Na diaľnici ich zastihla búrka. Urobili to najhoršie, čo mohli

Môžete používať bezdrôtové slúchadlá bluetooth počas jazdy na skútri?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UltimateDrivenSupercars). Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Passionauto458). Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.…

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov