Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Geely opäť robí Tesle vrásky. Práve predstavila nové lepšie SUV

5.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98). Spoločný podnik spoločností Baiu a Geely má prvé vyrobené SUV. Model Ji Yue 01 uzrel svetlo sveta na jeseň minulého roka a odvtedy sa...

5.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98).

Spoločný podnik spoločností Baiu a Geely má prvé vyrobené SUV. Model Ji Yue 01 uzrel svetlo sveta na jeseň minulého roka a odvtedy sa stal ďalším konkurentom Tesly na náročnom čínskom trhu. V žiadnom prípade nejde len o dojazd, ale aj o úroveň inteligencie.

Geely opäť robí Tesle vrásky. Práve predstavila nové lepšie SUV.
Foto: youtube.com/@JustCARS98

Spoločnosť Geely naďalej robí vrásky spoločnosti Elona Muska

Nie je žiadnym tajomstvom, že v spoločnosti Tesla sa od začiatku kladie veľký dôraz na vývoj v oblasti ponuky autonómneho riadenia v automobile. Spoločnosť Geely predstavila minulý rok svoje nové elektrické SUV JiYUE, ktoré konštruktérom Tesly robí nemalé starosti. Skúsená automobilka totiž postavila model, ktorý je riadený umelou inteligenciou.

Výrobca v ňom použil súpravu riešenia autonómneho riadenia Apollo, ktorú vyvinula spoločnosť Baudi. Ako sa označuje úroveň 4, znamená to, že v určitých prostrediach továrňou ponúkané vozidlo nepotrebuje ľudský zásah.

Čo takýto systém dokáže? Môže napríklad vykonávať rôzne činnosti, t. j. zmenu jazdného pruhu, predbiehanie, manévrovanie na diaľničných nájazdoch a výjazdoch. Okrem toho dokáže čítať svetelné signály. Teraz však prišla nová vylepšená verzia Ji Yue 01.

Inteligentné SUV Ji Yue 01 ponúka od júna oveľa viac

Od 1. júna bol v Číne oficiálne uvedený na trh model Jiyue 01 Max Long Range. Ide o verziu SUV s dlhým dojazdom, ktorej cena je 249 900 jüanov (31 800 eur). Pre porovnanie, predchádzajúci model Jiyue 01, ponúkaný v troch variantoch, bolo možné zakúpiť v cenovom rozpätí od 219 900 (28 000 eur) do 309 900 juanov (39 500 eur). Jiyue je spoločným podnikom spoločností Baidu a Geely.

Modely Jiyue 01 Max a Jiyue 01 Max Performance, poháňané batériami s kapacitou 71,4 kWh, resp. 100 kWh, dosiahli pri uvedení na trh ceny 249 900 jüanov (31 800 eur), resp. 339 900 jüanov (43 200 eur).

Nový model Jiyue 01 EV 2024.

Novo uvedený model Jiyue 01 Max Long Range je rovnako ako variant Performance poháňaný trojkomponentnou batériou CATL s kapacitou 100 kWh. Nový variant je jednomotorový model, podobne ako základný model, s dojazdom CLTC 720 km.

Práve batéria je hlavným rozdielom medzi novo uvedenou verziou Max Long Range a predchádzajúcou verziou Max. Pri rýchlom nabíjaní trvá 30 minút, kým sa batéria doplní z 10 % na 80 %. Okrem toho výkon dodáva zadný elektromotor s maximálnym výkonom 200 kW (272 k) a maximálnym krútiacim momentom 343 Nm. Výsledkom je zrýchlenie na stovku za 6,9 sekundy a maximálna rýchlosť 200 km/h.

Celkový dizajn modernizovaného SUV je v súlade s existujúcim modelom. Pribudol mu elektrický spojler. Okrem toho má stále rovnaký dizajn a nemá žiadne kľučky dverí. Auto sa otvára stlačením tlačidla na B-stĺpiku.

Interiér je vybavený integrovanou 35,6-palcovou obrazovkou poháňanou čipom Qualcomm Snapdragon 8295. Podľa Jiyue dokáže systém hlasovej interakcie SIMO AI v kokpite rozpoznať hlas s rýchlosťou až 500 ms. Pre Teslu je vylepšený Jiyue 01 Max Long Range ďalším silným súperom s inteligentnými technológiami.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Novo odhalené čínske SUV prichádza do Európy. Bude to senzácia, a to nielen z hľadiska ceny

Myslíte si, že elektromobil sa nemení? Nový Zeekr 001 sa nabije na 80 percent za 11 minút


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov