Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Nový Cadillac Optiq vstupuje do Európy. Konkurencia pre Nemcov?

5.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MattMaranMotoring). Týmto vozidlom chcú Američania z General Motors zvýšiť svoj predaj na európskom trhu. Tu je úplne nový Cadillac Optiq, ktorý by sa mal okrem...

5.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MattMaranMotoring).

Týmto vozidlom chcú Američania z General Motors zvýšiť svoj predaj na európskom trhu. Tu je úplne nový Cadillac Optiq, ktorý by sa mal okrem iného zahryznúť do nemeckých prémiových SUV.

Nový Cadillac Optiq vstupuje do Európy. Konkurencia pre Nemcov?
Foto: youtube.com/@MattMaranMotoring

Keď sa General Motors v roku 2017 zbavil značky Opel/Vauxhall, znamenalo to jeho odchod zo starého kontinentu. Dôvodov na toto rozhodnutie bolo viacero, ale určite išlo o automobily, ktoré Američania ponúkali.

Neboli dostatočne atraktívne, nemali najlepšiu povrchovú úpravu, boli horšie vybavené a neboli také kultivované ako ich európski konkurenti, a preto s nimi nemohli súťažiť o pozornosť zákazníkov Starého kontinentu.

Teraz však General Motors opäť skúša šťastie, aj keď zatiaľ výlučne prostredníctvom jednej značky, Cadillac.

Cadillac Optiq: menší brat modelu Lyriq

Tichá expanzia sa začala už v roku 2021 výstavbou nového sídla spoločnosti General Motors vo Švajčiarsku. V súčasnosti Cadillac na starom kontinente ďalej pôsobí vo Švédsku, Francúzsku a Nemecku. Na týchto trhoch už ponúka okrem iného veľký model Lyriq, ktorý je konkurentom elektrického Audi Q8 e-tron. Cena? Od približne 79 000 eur v Nemecku.
Do európskej ponuky výrobcu však čoskoro pribudne druhý model. Ide o úplne nový model Optiq, ktorý je umiestnený o poschodie nižšie ako Lyriq. Aj tento automobil je založený na platforme Ultium, určenej pre elektrické modely.

Na dĺžku meria 482 cm, na šírku 212,6 cm (vrátane zrkadiel) a na výšku 164,4 cm. To znamená, že má podobné rozmery ako Hyundai Santa Fe.

Očakáva sa, že Cadillac Optiq bude mať štandardne pohon 4×4. To znamená dva elektromotory s kombinovaným výkonom 304 k a maximálnym krútiacim momentom 480 Nm. Trakčná batéria má zase kapacitu 85 kWh. Podľa interných testov amerického výrobcu by to malo stačiť na prekonanie vzdialenosti 480 km.

Cadillac Optiq: Luxus sa stretáva s vysokou cenou na trhu EV.

Neexistujú ani oficiálne údaje o rýchlosti nabíjania. Podľa Cadillacu by mala trakčná batéria akumulovať dostatok energie za 10 minút na prekonanie 127 km.

Typický súčasný model Cadillac

Cadillac Optiq bol navrhnutý v súlade so štýlovým jazykom typickým pre modely americkej značky. To znamená výrazné línie, zdvojené svetlá vzadu a úzke svetlomety v tvare obráteného písmena L vpredu. Pozornosť upúta aj osvetlená maska chladiča.

V interiéri nájdeme predovšetkým masívny 33-palcový displej.
Foto: youtube.com/@NEEDCARSCHANNEL

V interiéri nájdeme predovšetkým masívny 33-palcový displej. Rozprestiera sa na väčšiu šírku kokpitu a okrem iného vyniká pôsobivým rozlíšením 9K. Okrem toho obsahuje integrované funkcie Google, ako sú Mapy Google alebo hlasový asistent.

Kvalitný audio systém AKG s 19 reproduktormi a technológiou Dolby Atmos je štandardom. Američania vo svojej tlačovej správe prirovnávajú interiér Cadillacu Optiqa k luxusnému bytu, ktorý sa vyznačuje jedinečným štýlom a najkvalitnejšími materiálmi. Pozoruhodné je, že mnohé z nich boli vytvorené z recyklovaných materiálov.

Cadillac Optiq: aká je cena?

Výroba modelu Cadillac Optiq sa začne koncom jesene tohto roka. V ponuke budú dva varianty – Luxury a Sport. Očakáva sa, že ceny v USA sa budú začínať na 54 000 dolároch, čo je približne 49 800 eur.

V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie o tom, kedy si budeme môcť Optiq kúpiť v Európe a za akú sumu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Cadillac vstupuje do Európy. Vyzýva nemecké prémiové značky

Renault Rafale je najvyšší model v ponuke. Prémiový model za atraktívnu cenu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov