Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Považuje polícia kávu za drogu? Látky, ktoré sú pozitívne v teste na drogy

5.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HealthNormal). Vodiči si musia dávať veľký pozor na to, aké potraviny konzumujú, pretože niektoré bežné látky môžu byť v teste na drogy pozitívne. Považuje napríklad...

5.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HealthNormal).

Vodiči si musia dávať veľký pozor na to, aké potraviny konzumujú, pretože niektoré bežné látky môžu byť v teste na drogy pozitívne. Považuje napríklad polícia kávu za drogu?

Považuje polícia kávu za drogu? Látky, ktoré sú pozitívne v teste.
Foto: youtube.com/@HealthNormal

Káva je najobľúbenejšou „drogou“ na svete. Nazýva sa drogou, pretože kofeín, hlavná zložka kávy, sa časom stáva návykovou.

Približne 80 % dospelých konzumuje kofeín. A 2 z 10 ľudí prekročia 350 mg denne, čo sa považuje za fyzickú závislosť. A mnohí vodiči konzumujú značné množstvo kávy počas jazdy.

Koľko kofeínu obsahuje káva

Šálka instantnej kávy obsahuje 65 mg kofeínu. Na druhej strane filtrovaná káva má zvyčajne približne 110 mg kofeínu v každej šálke.

Ale aj čierny čaj a nealkoholické nápoje s obsahom kofeínu obsahujú 30 až 70 mg/porciu. A niektoré čokoládové tyčinky môžu obsahovať 10 až 40 mg kofeínu/60 g výrobku.

Ako nebezpečný je kofeín?

Fyziologické účinky kofeínu sa prejavia už po prvej šálke. Napríklad vek osoby konzumujúcej kávu a jej hmotnosť zohrávajú dôležitú úlohu pri rýchlosti metabolizmu kofeínu. U mladších ľudí bez iných zlozvykov sa z tela vylučuje rýchlejšie.

Veľmi však záleží na množstve kávy alebo nápojov obsahujúcich kofeín, ktoré človek skonzumuje.

Medzi účinky, ktoré môže mať táto „droga“ na organizmus, patria:

  • zvýšená hladina cukru v krvi;
  • zvýšené hladiny tukov v krvi;
  • zvýšený krvný tlak;
  • stimulácia centrálneho nervového systému;
  • nepravidelný srdcový tep;
  • zvýšená sekrécia žalúdočnej kyseliny;
  • tras, podráždenosť, nervozita;
  • nespavosť a poruchy spánku;
  • úzkosť a depresia atď.

Považuje polícia kávu za drogu?

V rôznych potravinách sa nachádzajú látky, ktoré môžu byť pozitívne pri testoch na drogy vykonávaných dopravnou políciou.

Káva však napriek tomu, že sa z hľadiska závislosti považuje za drogu, neobsahuje zakázané látky.

Rýchly test na drogy v slinách neovplyvňuje napríklad konzumácia: vody, koly, kávy, pomarančového džúsu, čaju, tabaku, zubnej pasty, ústnej vody alebo žuvačky“.

Káva napriek tomu, že sa z hľadiska závislosti považuje za drogu, neobsahuje zakázané látky.
Foto: youtube.com/@HealthNormal

To však neznamená, že iné látky, ktoré sa nachádzajú v liekoch alebo banálnych potravinách, nemôžu byť v teste na drogy pozitívne.

Látky, ktoré sú pozitívne v teste na drogy

Niektoré z látok sa nachádzajú aj v bežných potravinách a nápojoch, ako sú energetické nápoje alebo koláče.

Napríklad, ak vás testujú hneď po zjedení kúska makového koláča, je veľmi pravdepodobné, že váš test bude pozitívny na opiáty.

Lieky, ktoré sú pozitívne v teste na drogy

Je dôležité poznamenať, že nie všetky lieky sú pozitívne v testoch na drogy. To, či liek bude pozitívny v teste na drogy, závisí od typu testu na drogy a od konkrétneho lieku.

Niektoré lieky, ktoré môžu byť pozitívne v testoch na drogy, sú:

  • Lieky proti bolesti: Niektoré lieky proti bolesti, ako napríklad kodeín a tramadol, sú opiáty a môžu byť pozitívne v testoch na opiáty.
  • Lieky na úzkosť a spánok: Niektoré lieky na úzkosť a spánok, ako napríklad benzodiazepíny (Xanax, Klonopin) a Z-lieky (Ambien, Lunesta), môžu byť pozitívne v testoch na benzodiazepíny.
  • Lieky na ADHD a poruchy aktivity a pozornosti: Niektoré lieky na ADHD a poruchy aktivity a pozornosti, ako napríklad amfetamíny (Adderall, Ritalin) a metylfenidát (Concerta, Metadate), môžu byť pozitívne v testoch na amfetamíny.
  • Antidepresíva: Niektoré antidepresíva, ako napríklad tricyklické antidepresíva (amitriptilín, imipramín) a SSRI (Prozac, Zoloft), môžu byť pozitívne v testoch na tricyklické antidepresíva alebo SSRI.
  • Lieky proti alergii a prechladnutiu: Niektoré lieky proti alergii a prechladnutiu, ako napríklad dekongestanty (pseudoefedrín) a antihistaminiká (difenhydramín), môžu byť pozitívne v testoch na amfetamíny alebo antihistaminiká.
Existuje mnoho liekov, ktoré by mohli byť detekované v testoch na drogy.
Foto: youtube.com/@CDC

Je dôležité poznamenať, že toto je len malý výber liekov, ktoré môžu byť pozitívne v testoch na drogy. Existuje mnoho ďalších liekov, ktoré by mohli byť detekované v testoch na drogy.

Dôležité informácie:

  • Spôsob, akým sa liek metabolizuje v tele, ovplyvňuje to, ako dlho bude liek detekovateľný v teste na drogy.
  • Dávka lieku môže ovplyvniť to, ako dlho bude liek detekovateľný v teste na drogy.
  • Frekvencia užívania lieku môže ovplyvniť to, ako dlho bude liek detekovateľný v teste na drogy.
  • Niektoré testy na drogy sú citlivejšie ako iné a dokážu detekovať menšie množstvá liekov.

Ako dlho budete bez vodičského preukazu, ak budete mať pozitívny test na drogy?

Dĺžka straty vodičského preukazu v dôsledku pozitívneho testu na drogy na Slovensku závisí od viacerých faktorov:

Typ drogy:

  • Opiáty (heroín, morfín, kodeín): 1 až 3 roky
  • Amfetamíny (pervitín, metamfetamín): 1 až 3 roky
  • Kokaín: 1 až 3 roky
  • Kanabis: 1 až 2 roky
  • Iné drogy: 6 mesiacov až 2 roky

Okrem straty vodičského preukazu vám môže súd uložiť aj:

  • Pokutu
  • Podmienku odňatia slobody
  • Programy liečby závislostí
  • Zákaz vstupu do barov a reštaurácií

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Falošne pozitívny výsledok na drogy, prísne „sankcionovaný“. Nevinní vodiči môžu byť bez vodičského preukazu až rok

V Nemecku sa pripravuje nový limit. Zákon sa mení od 1. apríla


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový model Mona M03 debutuje. Ohromuje svojou technológiou a dokonale nízkou cenou

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evsqueen). Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o čínsky trh, k uvedeniu na trh dochádza tak často, že sa…

Nové SUV Cupra Terramar zachytené bez maskovania. Nový trhák VW Group už jazdí po cestách

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Autonotizen). Cupra od svojho oddelenia od značky Seat zaznamenáva vynikajúce predajné výsledky ako samostatná značka. Teraz na trh vstúpi úplne…

Volkswagen hovorí Porsche „nie“. Prekvapivé rozhodnutie nemeckého giganta

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PoliticKontext). Volkswagen čoraz agresívnejšie znižuje náklady. Tentoraz nemecká spoločnosť oznámila, že manažéri VW už nebudú môcť používať Porsche Panamera ako…

Peugeot doplnil modelový rad 3008 o nový variant so spotrebou nižšou ako 1 liter benzínu na 100 km

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@whatcar). Úplne nová generácia Peugeotu 3008 bola predstavená minulý rok. Spočiatku bolo možné objednať len hybridný a plne elektrický variant.…

Renault oznamuje, že bude vyvíjať batérie LFP pre svoje nové elektromobily. Náklady klesnú až o 20 %

5.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Renault tvrdí, že začne vyvíjať nové batérie s technológiou LFP. Tie sa budú používať v budúcich elektromobiloch. Renault oznamuje,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov