Novinky, Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Čo sa deje s pneumatikami, keď je asfalt horúci. Ako fungujú pneumatiky RunFlat v horúčave

7.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bridgestonetires). V tomto období, keď je asfalt horúci, musia vodiči venovať zvýšenú pozornosť svojim pneumatikám. Tu sa dozviete, ako sa pneumatiky RunFlat správajú v horúčavách....

7.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bridgestonetires).

V tomto období, keď je asfalt horúci, musia vodiči venovať zvýšenú pozornosť svojim pneumatikám. Tu sa dozviete, ako sa pneumatiky RunFlat správajú v horúčavách.

Čo sa deje s pneumatikami, keď je asfalt horúci. Ako fungujú pneumatiky RunFlat v horúčave.
Foto: youtube.com/@bridgestonetires

Horúčavy môžu vodičom spôsobiť veľa problémov. Prístrojová doska vozidla sa zahrieva, motor sa môže „uvariť“ a pneumatiky môžu byť veľmi horúce. V horúcich dňoch by preto mali vodiči venovať pozornosť všetkým týmto aspektom.

Čo sa deje s pneumatikami, keď je asfalt horúci

Počas horúcich dní môže teplota asfaltu presiahnuť 60 stupňov Celzia. Táto teplota sa prenáša na pneumatiky vozidla. A ak je vozidlo v pohybe, čím častejšie brzdí, zatáča a zrýchľuje, tým viac sa teplota pneumatík zvyšuje. Takže kontaktná plocha pneumatiky s asfaltom môže presiahnuť 90 stupňov Celzia.

Preto sa odporúča vyhnúť sa zimným pneumatikám v teplom ročnom období. V dôsledku vysokých teplôt strácajú zimné pneumatiky svoju pružnosť a stávajú sa tuhými. To znamená čoraz menšiu priľnavosť a čoraz horšiu ovládateľnosť.

DriveGuard – technológia Run-Flat.

Neodporúčajú sa ani celoročné pneumatiky, ktoré sú kombináciou zimných a letných pneumatík. Majú lepšiu priľnavosť ako zimné pneumatiky, ale nie takú dobrú ako letné pneumatiky.

Letné pneumatiky sú teda najlepšou voľbou pre teplé ročné obdobie. Sú navrhnuté tak, aby mali so stúpajúcou teplotou lepšiu priľnavosť. Vo všeobecnosti je optimálna teplota pre letné pneumatiky medzi 60 a 90 stupňami Celzia. Tieto teploty zabezpečujú najlepšiu priľnavosť pneumatík.

Napríklad v prípade pretekárskych pneumatík môže byť optimálna teplota až 100 stupňov Celzia.

Ako fungujú pneumatiky RunFlat v horúčavách

Pneumatiky RunFlat sú medzi vodičmi čoraz obľúbenejšie. Vypúšťajú vzduch oveľa pomalšie ako bežné pneumatiky a vozidlo môže prejsť až 50 kilometrov aj s defektom. Z hľadiska priľnavosti sú pneumatiky RunFlat rovnaké ako bežné pneumatiky.

Vypúšťajú vzduch pomalšie ako bežné pneumatiky a vozidlo môže prejsť až 50 kilometrov aj s defektom.
Foto: youtube.com/@bridgestonetires

Existujú teda zimné, celoročné a letné pneumatiky RunFlat. Správajú sa rovnako ako bežné pneumatiky, takže v lete sa vodičom odporúča používať letné pneumatiky RunFlat. Keď je vonku horúco, pneumatiky RunFlat sa teda správajú rovnako ako bežné pneumatiky.

Rozdiel je spôsobený technológiou vo vnútri pneumatiky. Bočnice pneumatiky sú zosilnené, takže zostávajú tuhé, aj keď sa v nich stratí vzduch.

Hlavnou nevýhodou týchto typov pneumatík je ich cena. Vo všeobecnosti stojí pneumatika RunFlat dva až trikrát viac ako bežná pneumatika.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Letné alebo celoročné pneumatiky, ktoré si vybrať? Výhody a nevýhody

Prečo zimné pneumatiky zlyhávajú pri dvojciferných teplotách?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Clá na elektromobily ohrozujú Cupru

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Povedal to Wayne Griffiths, šéf spoločnosti Cupra, ktorá vyrába elektrické SUV Tavascan v Číne. Clá na elektromobily ohrozujú Cupru.Foto:…

Nový Bentley Flying Spur má premiéru 10. septembra. Luxusná limuzína bude využívať hybridný motor V8 s výkonom takmer 800 koní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@MED-CARS). Bentley pripravuje uvedenie novej limuzíny Flying Spur na trh. V novom modeli použijeme rovnaké pohonné ústrojenstvo ako v nedávno modernizovanom…

Prvý MG s polovodičovými batériami príde v roku 2025

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarFocusTv-rw8ip). Spoločnosť MG začne v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vybavovať svoje modely elektromobilov polovodičovými batériami. Správu priniesol portál Autocar priamo…

Spoločnosť Volvo oznámila čisto elektrické nákladné vozidlo s dojazdom až 600 km

7.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bjornnyland). Volvo Trucks, divízia nákladných vozidiel švédskeho výrobcu, oznámila, že v roku 2025 uvedie na trh čisto elektrické nákladné vozidlo.…

Čínska spoločnosť BYD kupuje nemeckú sieť veľkých predajcov

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SouthChinaMorningPost). Čínska automobilka sa rozhodla kúpiť nemeckú sieť predajcu, prostredníctvom ktorej doteraz predávala svoje vozidlá. BYD chce upevniť svoju prítomnosť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov