Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Ruský Logan – Lada Iskra je postavený na platforme odvodenej od platformy, ktorú používa Dacia

9.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoNewsACS). Spoločnosť Lada uviedla na ruský trh nový automobil. Model Iskra využíva upravenú verziu platformy CMF-B spoločnosti Renault. Ani po dva a pol roku sa...

9.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoNewsACS).

Spoločnosť Lada uviedla na ruský trh nový automobil. Model Iskra využíva upravenú verziu platformy CMF-B spoločnosti Renault.

Foto: youtube.com/@AutoNewsACS
Spoločnosť Lada uviedla na ruský trh nový automobil. Model Iskra využíva upravenú verziu platformy CMF-B spoločnosti Renault.
Foto: youtube.com/@AutoNewsACS

Ani po dva a pol roku sa konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom neskončil. Kvôli útoku na Ukrajinu opustilo Rusko mnoho západných spoločností vrátane výrobcov automobilov. V dôsledku toho sa ruský automobilový priemysel teraz spolieha na miestnych výrobcov, ako je napríklad Lada.

Podľa portálu Carscoops spoločnosť Avtovaz predstavila nový model, ktorý sa má začať predávať začiatkom budúceho roka. Lada Iskra je malý štvordverový sedan. Postavili ho na platforme používanej pre modely Renault a Dacia, ktorú upravili pre slovenské podmienky. Neskôr sa k nej pridajú aj varianty s karosériou kombi a kombi so zdvihnutou strechou.

Dizajn novej Lady Iskra je podobný dizajnu modelov, ako je Vesta, s tvarovanými blatníkmi a agresívne riešenými LED svetlometmi. Vidíme však pomerne známu siluetu, ktorá pripomína súčasnú generáciu Loganu a prezrádza pôvod platformy použitej na tomto novom modeli.

Nové vozidlo Rusov využíva platformu odvodenú od modelu Dacia Logan

Lada tvrdí, že Iskra používa „modernú globálnu platformu, ktorá bola prepracovaná a technologicky nezávislá“. Spoločnosť dodala, že elektronika bola „kompletne lokalizovaná“ pridaním približne 400 nových dielov.

Lada Iskra 2024.

Platforma, o ktorej ruský výrobca hovorí, je zrejme mierne upravená verzia architektúry CMF-B, ktorú používajú viaceré modely značiek Renault, Dacia a Nissan. Zatiaľ čo skupina Renault v roku 2022 úplne prerušila väzby so značkou Lada, Rusi využili svoj prístup k znalostiam aliancie a pracovali na základoch na podporu miestnej výroby bez akéhokoľvek príspevku z Francúzska.

Na rozdiel od modelu Logan používa Iskra 1,6-litrový motor s výkonom 90 k, ktorý je spojený s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. K dispozícii je aj 1,6-litrový motor s výkonom 106 koní, ktorý bol vypožičaný z modelu Vesta a používa 6-stupňovú manuálnu prevodovku. Okrem toho sa bude ponúkať aj s automatickou prevodovkou. Začiatok výroby modelu Lada Iskra v závode v Togliatti je naplánovaný na začiatok roka 2025.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Pozor na Ladu bez vodiča. Rusko naháňa Západ a investuje do autonómneho riadenia

Bieloruský šok. Číňania ovládli trh s novými autami


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Rýchlostný radar v Bulharsku: môžete pokutu ignorovať alebo ju dostanete poštou domov?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/FooTToo). Tisíce Slovákov prechádzajú cez Bulharsko, aby sa dostali na pláže v Grécku. Ak však máte smolu a zachytí vás…

Zraniteľné časti vozidla v horúcom období: aké kontroly sa odporúčajú?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto.). Extrémne teploty predstavujú pre autá mimoriadnu záťaž, preto je dobré vedieť, ktoré časti vozidla sú v horúcom období zraniteľné…

BYD vytvorí šachový mat s týmto novým 7-miestnym SUV. Bude hviezdou jej ponuky

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nie je žiadnym tajomstvom, že BYD je jedným z najdôležitejších čínskych výrobcov automobilov. Odkedy do Európy priniesla svoj kompaktný…

Na tejto talianskej pláži si hrad z piesku nepostavíte. Pravidlá sú nemilosrdné

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brenda Popovitz). Letné prázdniny sú v plnom prúde, takže je to ideálny čas na cestu do zahraničia a oddych na…

Volkswagen a Rivian spolupracujú na výrobe elektromobilov. Investícia: 5 miliárd USD

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Volkswagen sa čoraz viac zapája do vývoja elektrických vozidiel. Nemecká spoločnosť spolupracuje s výrobcom automobilov Rivian a investuje 5…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov