Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Oprava karosérie elektromobilu je jednoznačne drahšia ako oprava spaľovacieho vozidla. Prečo?

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@shawn.collisionrepair). Z údajov poisťovní jasne vyplýva, že v prvom štvrťroku 2024 bola priemerná cena opravy karosérie elektromobilu jednoznačne vyššia ako rovnaká operácia v prípade vozidla...

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@shawn.collisionrepair).

Z údajov poisťovní jasne vyplýva, že v prvom štvrťroku 2024 bola priemerná cena opravy karosérie elektromobilu jednoznačne vyššia ako rovnaká operácia v prípade vozidla so spaľovacím motorom. Z čoho tento rozdiel vyplýva? A je pravdepodobné, že sa v budúcnosti zníži?

Oprava karosérie elektromobilu je jednoznačne drahšia ako oprava spaľovacieho vozidla. Prečo?
Foto: youtube.com/@shawn.collisionrepair

Vysoké náklady na opravu elektromobilov pri nehode sú pomerne frekventovanou témou, ktorá je opradená mnohými mýtmi. Stojí oprava elektromobilu toľko? Neoplatí sa to a počet celkových škôd exponenciálne narastá?

O tejto téme sa stále veľa diskutuje. Dôležité informácie môžu poskytnúť údaje spoločnosti Mitchell zo San Diega v Kalifornii (USA). Tá vypracúva štatistiky pre poisťovne. Spracúva 300 spoločností a 20 000 lokalít. Ročne to znamená analyzovať desiatky miliónov poistných udalostí, hoci len z amerického trhu.

Celkové škody sa zvyšujú

Ako vyzerajú údaje? Po prvé, počet celkových škôd v prípade spaľovacích a elektrických modelov je podobný. V prípade elektromobilov je to približne 9,93 % celkových škôd a v prípade modelov so spaľovacím pohon približne 9,51 %. Do úvahy sa berú autá z roku 2021 a novšie.

Treba však poznamenať, že počet celkových škôd dynamicky rastie (v oboch skupinách vozidiel). V prvom štvrťroku 2024 je o 30 % vyšší ako v treťom štvrťroku 2023 a o 8 % vyšší ako vo štvrtom štvrťroku 2023. Trend je jednoznačne stúpajúci. Prečo?

Rastúce náklady na opravu automobilov (bez ohľadu na typ pohonu) sú okrem iného spôsobené rastúcou technologickou vyspelosťou a existenciou drahých a komplexných riešení, ktoré poisťovniam často prinášajú väčšiu výhodu pri vyhlásení totálnej škody.

Opravy karosérií elektromobilov sú drahšie

Koľko v priemere stojí oprava vozidla s pohonom na elektrický pohon a s pohonom na alternatívny pohon? V prípade modelu so spaľovacím motorom hovoríme v priemere o 4703 USD. V prípade vozidla na elektrický pohon je to už 6066 dolárov. Rozdiel teda dosahuje 29 %.

Aké sú toho dôvody? Hlavným z nich je, že priemerný elektromobil sa opravuje dlhšie (presnejšie: servisy na ňom strávia dvakrát viac hodín). Je to spôsobené tým, že servisné práce často zahŕňajú demontáž trakčnej batérie.

Každá hodina stojí peniaze (v organizáciách ASO zvyčajne veľa…), takže to zvyšuje náklady. Medzi ďalšie dôvody patrí slabá dostupnosť náhradných a použitých dielov, ako aj recyklovaných dielov. Pri opravách vozidiel s ICE ich servisy používajú pomerne často, zatiaľ čo pri modeloch EV sú možnosti menšie.

Priemerný elektromobil sa opravuje dlhšie, servisné práce často zahŕňajú demontáž trakčnej batérie.
Foto: youtube.com/@shawn.collisionrepair

Tesla pod lupou

Aké autá sa zohľadnili v štatistikách? Všetky elektrické a spaľovacie autá (od roku 2021) na cestách v USA, ale najmä Tesla Model 3 a Model Y, ako aj Ford Mustang Mach-E. Ide o elektromobily, ktoré sú v zámorí najpopulárnejšie.

Aké môžu byť vyhliadky, pokiaľ ide o ceny opráv elektrických vozidiel po nehode? Automobily sú vo všeobecnosti čoraz zložitejšie, počítačovo vybavené a ich oprava je drahšia. Dá sa však očakávať, že ceny opráv elektromobilov v budúcnosti nebudú o toľko vyššie ako ceny opráv spaľovacích vozidiel.

Čím populárnejšími sa tieto autá stanú, čím viac dielov (vrátane náhradných a použitých) sa objaví na trhu, čím viac mechanikov si s nimi bude vedieť poradiť – tým silnejšie budú ceny opráv klesať. To bude mať okrem iného za následok väčší záujem o modely EV zo strany vozových parkov, požičovní a finančných inštitúcií, pre ktoré je parameter celkových nákladov na vlastníctvo mimoriadne dôležitý.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Stlačte toto tlačidlo raz týždenne, dokonca aj v zime. Inak vás čaká drahá oprava

Je to mechanik roka? Pozrite sa, čo robil na verejnom parkovisku


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tragédia v Soule. Vodič vrazil do davu ľudí

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@channelnewsasia). Najmenej deväť ľudí zahynulo v juhokórejskom hlavnom meste Soul, kde auto vrazilo do davu čakajúceho na autobusovej zastávke. Polícia…

Ceny diaľničných známok v Rakúsku. Sú drahšie ako minulé leto

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV). Pri jazde v Rakúsku je dôležité mať pri sebe nielen potrebné doklady alebo povinnú výbavu vozidla, ale aj diaľničné…

Vidíte peniaze za stieračom? Napriek pokušeniu v žiadnom prípade nesiahajte po „darčeku“

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Nastupujete do auta a zrazu si všimnete peniaze, ktoré sú pritlačené za stieračom čelného skla? Najhoršie, čo môžete…

Turbulencie na palube lietadla Dreamliner. Cestujúci padali zo svojich sedadiel

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@noticias). Lietadlo Boeing 787-9 Dreamliner španielskej leteckej spoločnosti Air Europa núdzovo pristálo v Brazílii. Lietadlo museli piloti odkloniť po silných…

Chystáte sa do Čiernej Hory? Zistite, akou menou sa tam platí

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Mikhail). Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov