Elektro, Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Elektrická Cupra Tavascan. K dispozícii je podsvietené logo a dve verzie pohonu

14.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@whatcar). Odvážne štylizovaná Cupra Tavascan je prvým modelom značky s osvetleným logom na kapote, jej interiér pôsobí kozmicky a dynamické tvary karosérie už z diaľky...

14.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@whatcar).

Odvážne štylizovaná Cupra Tavascan je prvým modelom značky s osvetleným logom na kapote, jej interiér pôsobí kozmicky a dynamické tvary karosérie už z diaľky naznačujú, že vozidlu nechýba elán. Plne elektrické SUV kupé sa už dá kúpiť na Slovensku za cenu od 56 210 eur.

Elektrická Cupra Tavascan.
Foto: youtube.com/@whatcar

Skupina Volkswagen neustále diverzifikuje svoj sortiment vozidiel. Tentoraz sa objavila novinka španielskej značky Cupra. Ide o Tavascan, ktorý je ďalším vozidlom na trhu s karosériou SUV kupé, ktorá je v posledných rokoch veľmi módna. Práve tento odvážne načrtnutý automobil v roku 2022 predznamenal štylistický smer, v ktorom sa budú držať nadchádzajúce vozidlá španielskej značky. A tak sa aj stalo, keďže kompaktný Leon a crossover Formentor majú teraz po výraznom facelifte spoločný dizajn s modelom Tavascan.

Aké sú spoločné znaky so stiahnutým modelom Cupras? V prvom rade je to spôsob tvarovania nárazníkov, moderná podoba LED svetlometov s tromi svietiacimi trojuholníkmi vloženými do stredu alebo svietiace logo na zadných dverách spolu s motívom troch svetelných trojuholníkov a 3D efekt v zadných svetlách. Tavascan má však v ponuke ešte niečo, čo ho odlišuje od rodiny. V prednom pruhu svieti logo a o niečo nižšie sa nachádza nápis „CUPRA“, takže neostáva žiadna pochybnosť o tom, o akú značku auta sa jedná. Cupra, oddelená od Seatu, je pomerne mladá značka a nie každý pozná jej označenie.

/Seat/ Cupra pôvodom z Číny

Cupra Tavascan je postavená na platforme MEB. To znamená, že je konštrukčne úzko prepojený s modelmi Volkswagen ID.5, Škoda Enyaq Coupe a Audi Q4 e-tron Sportback. Všetky tieto vozidlá majú odlišný dizajn a legitimizujú rôzne špeciálne prvky, ale ich proporcie sú už prakticky rovnaké. Na druhej strane sú komponenty, z ktorých sú tieto vozidlá zostavené, do veľkej miery spoločné. Na rozdiel od svojich bratrancov sa však Tavascan nevyrába v Európe. Je to automobil, ktorý sa vyrába v Číne a odtiaľ sa bude predávať v Európskej únii. Slováci už môžu využiť konfigurátor a objednať si tento automobil.

Interiér, na ktorý si treba zvyknúť

Vozidlo má dĺžku 4644 mm, šírku 1861 mm a rázvor 2766 mm. V kabíne nájdete dostatok priestoru a podlaha v druhom rade sedadiel je rovná, čím sa zabezpečí pohodlné cestovanie. Batožinový priestor má objem 540 litrov pri štandardnej polohe zadnej lavice a je veľmi priestranný. Pod kapotou nie je k dispozícii žiadna odkladacia schránka, takže nabíjacie káble musíte prenášať v kufri.

Nová Cupra Tavascan.

Vesmírny dizajn prístrojovej dosky s prvkom vychádzajúcim z konzoly, ktorý zasahuje do stredového tunela, sa nebude páčiť každému vodičovi. Okrem toho ovládanie palubných prístrojov nie je jednoduché a vyžaduje si oboznámenie sa s rozložením funkcií prístupných z dotykového displeja. Zvyknúť si treba aj na multifunkčný volant, ktorý nemá žiadne fyzické tlačidlá. Niekedy sa počas jazdy nechtiac dotknete panelov, aby ste aktivovali rôzne funkcie. Prevodové stupne sa aktivujú páčkou v stĺpiku riadenia, zatiaľ čo jazdné režimy sa volia voličmi na venci.

Dve verzie pohonu

Dvojmotorový variant VZ s výkonom 250 kW (340 k) a pohonom všetkých štyroch kolies je určený pre tých, ktorí hľadajú väčšiu dynamiku. Zadný motor vyvinie maximálny krútiaci moment 545 Nm a predný motor 134 Nm. Tavascan VZ je rozhodne rýchly automobil, ktorý dokáže cestujúcich zatlačiť do sedadla, ak sa bez varovania spustí akcelerácia. Stovku dosiahne za 5,5 sekundy. VZ však podobne ako odroda Endurance pôjde maximálne 180 km/h. Ako uvádzajú technické údaje, pri plne nabitej batérii je dojazd 520 kilometrov.

Základná výbava modelu Tavascan VZ zahŕňa odpruženie DCC Sport, upravený brzdový systém a progresívny posilňovač riadenia. Vozidlo sa správa sebaisto a ochotne prekonáva zákruty. Je to vďaka nízkemu ťažisku a aktívnemu odpruženiu. Vozidlo prekonáva kilometre v tichosti v komfortnom nastavení.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová Cupra Leon a Formentor – čo sa zmenilo v najpredávanejších vozidlách v Španielsku

Cupra Ateca 1.5 TSI – navonok agresívna, vnútri tichá


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov