Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Aký trest hrozí vodičom za útek z miesta nehody? Existujú situácie, v ktorých je to legálne

18.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky). Ak je vodič účastníkom dopravnej nehody, je povinný zastaviť a v prípade potreby informovať políciu. Útek z miesta nehody sa trestá odňatím slobody,...

18.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky).

Ak je vodič účastníkom dopravnej nehody, je povinný zastaviť a v prípade potreby informovať políciu. Útek z miesta nehody sa trestá odňatím slobody, ale existujú situácie, keď sa to nepovažuje za porušenie zákona.

Aký trest hrozí vodičom za útek z miesta nehody? Existujú situácie, v ktorých je to legálne.
Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky

Každú dopravnú nehodu je potrebné nahlásiť, ak ide o vážnu nehodu alebo o väčšie poškodenie.

Taktiež, ak je vodič účastníkom nehody, musí zastaviť a skontrolovať zdravotný stav všetkých účastníkov nehody, či už ide o vodičov, cestujúcich alebo chodcov.

Potom je možné v závislosti od závažnosti udalosti privolať políciu, záchranku, hasičov alebo sa dohodnúť na zmierlivom riešení.

Rozdiel medzi vážnou a ľahkou dopravnou nehodou

Za vážne dopravné nehody sa považujú všetky udalosti na cestách, ktoré majú za následok zranenia alebo smrť. Nerozlišuje sa medzi ťažko alebo ľahko zranenými. Nehody, na ktorých sa zúčastňujú viac ako dve vozidlá, ale ktoré nemajú za následok zranenia, sa tiež môžu klasifikovať ako vážne udalosti. V žiadnej z týchto situácií nie je možné uzavrieť zmier. Preto je potrebné privolať políciu, aby prípad vyšetrila na mieste.

Ak sa však autá môžu pohybovať a nie sú v nich zranené osoby, potom je možné privolať políciu, aby urobila záznam. Aj v prípade nehôd, ktoré majú za následok zničenie majetku, musí byť polícia informovaná.

Aký trest hrozí vodičom za útek z miesta nehody?

Útek z miesta nehody je na Slovensku trestným činom. Podľa § 178 Trestného zákona sa vodič, ktorý po dopravnej nehode, na ktorej mal účasť, neposkytne osobe, ktorá pri nehode utrpela ujmu na zdraví, potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, dopúšťa trestného činu neposkytnutia pomoci.

Ak nehoda nezavinila ujmu na zdraví:

  • trest odňatia slobody do 2 rokov,
  • peňažný trest,
  • zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do 3 rokov

Ak nehoda zavinila ľahké ublíženie na zdraví:

  • trest odňatia slobody do 3 rokov,
  • peňažný trest,
  • zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do 5 rokov.

Nehoda zavinila ťažké ublíženie na zdraví:

  • trest odňatia slobody od 2 do 8 rokov,
  • zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do 10 rokov.

Ak nehoda zavinila smrť:

  • trest odňatia slobody od 3 do 10 rokov,
  • zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do 10 rokov.

Okrem trestného stíhania môže vodičovi, ktorý ušiel z miesta nehody, hroziť aj:

  • Uloženie pokuty v blokovom konaní do 650 €.
  • Náhrada škody spôsobenej poškodeným.
Útek z miesta nehody je na Slovensku trestným činom.
Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff

Ktoré situácie sa nepovažujú za útek z miesta nehody

Keďže však zákon rozlišuje medzi ľahkými a vážnymi nehodami, existujú situácie, keď je legálne opustiť miesto dopravnej nehody.

Ak teda pri nehode vznikla len materiálna škoda, nemusíte volať políciu.

Alebo ak sa vodič rozhodne odviezť zranenú osobu do nemocnice, môže odísť. Je však povinný vrátiť sa na miesto nehody čo najskôr.

Vodiči záchranných vozidiel (sanitka, hasičské auto, policajné auto) v prípade nehody, pri ktorej plnia služobnú povinnosť, nemusia čakať na príchod polície.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kto nemusí mať zapnutý bezpečnostný pás?

Čo v týchto situáciách hovorí cestný zákon


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový tank 300 Hybrid 2025: Brutálne lacný konkurent Toyoty Land Cruiser

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarExpertAus). Tank 300 Hybrid 2025 je výzvou pre európske, americké a japonské SUV. Čínsky model prekvapuje svojou cenou a technológiami.…

Spoločnosť Ford uvádza na trh verziu pick-up Ranger s pohonom PHEV.

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť Ford oficiálne predstavila novú hybridnú verziu pick-up Ranger. Nový variant PHEV dokáže na jedno nabitie prejsť viac ako…

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoCorps). Výrobca z Wolfsburgu predstavil siedmu generáciu ikonickej dodávky. Nový Volkswagen Transporter T7 debutuje v niekoľkých karosárskych variantoch, niekoľkých verziách…

Toyota Urban Cruiser: Všestranné hybridné SUV

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ToyotaUAEaccount). Spomínate si na crossover, ktorý Toyota predávala pred rokmi? Teraz je to cenovo dostupné SUV. Toyota nemá núdzu o…

EÚ by mohla dokončiť clá na čínske elektromobily v septembri

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBC). Európska únia by mohla hlasovať za dokončenie zdanenia elektromobilov vyrobených v Číne. Clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov