Elektro, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Nové SUV značky Volvo sa už vyrába. Odstráni EX90 konkurenciu?

18.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Továreň spoločnosti Volvo Cars neďaleko mesta Charleston v Južnej Karolíne začala vyrábať novú elektrickú vlajkovú loď SUV. Zákazníkom doručíme prvé dodávky v druhej polovici...

18.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews).

Továreň spoločnosti Volvo Cars neďaleko mesta Charleston v Južnej Karolíne začala vyrábať novú elektrickú vlajkovú loď SUV. Zákazníkom doručíme prvé dodávky v druhej polovici tohto roka. Model EX90, ako sa označuje, nielenže rozširuje portfólio plne elektrických vozidiel. Volvo uvádza na trh prvé vozidlo s technológiou LIDAR. Podľa automobilky táto technológia otvára novú éru bezpečnosti ich vozidiel.

Nové SUV značky Volvo sa už vyrába. Odstráni EX90 konkurenciu?
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Prvý výrobný závod spoločnosti Volvo Cars v USA bol otvorený v lete 2018 na predmestí Charlestonu. V súčasnosti sa v závode v Charlestone vyrábajú sedany EX90 a S60 a ročne sa tu môže vyrobiť až 150 000 automobilov. V posledných rokoch švédska automobilka do závodu rozsiahlo investovala. Karosáreň a lakovňa prešli rekonštrukciou a značným rozšírením.

EX90 – revolúcia v bezpečnosti

Volvo stavia model EX90 na najnovšiu technológiu elektrických vozidiel novej generácie. Auto sa pýši dojazdom až 600 km na jedno nabitie, čím sa stáva ideálnym parťákom pre dlhé cesty.

Plne elektrické Volvo EX90 predstavuje začiatok novej éry spoločnosti Volvo Cars – novej éry bezpečnosti, udržateľnosti a technológií zameraných na človeka. Vozidlo je navrhnuté tak, aby bolo doteraz najbezpečnejším vozidlom značky Volvo. Je vybavené technológiou pasívnej a aktívnej bezpečnosti novej generácie a softvérom, ktorý využíva široký súbor senzorov – vrátane LIDAR-u.

– Jim Rowan, generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Cars, povedal.

Ktoré systémy pohonu?

Spočiatku bude EX90 k dispozícii s pohonnou jednotkou s dvoma turbodúchadlami a pohonom všetkých kolies, ktorá poskytuje výkon 408 k a krútiaci moment 770 Nm v štandardnej verzii alebo 517 k a 910 Nm v modeli Performance. Treba mať na pamäti, že modely s nižším výkonom budú k dispozícii neskôr.

Volvo EX90.

Oba štartéry sú poháňané batériou s kapacitou 111 kWh, ktorá poskytuje dojazd až 600 km a dá sa dobíjať výkonom až 250 kW, čím sa dosiahne 10 až 80 % kapacity za menej ako 30 minút.

– oznámenie spoločnosti Volvo.

Modelový rad bude zahŕňať šesť- a sedemmiestne verzie a podľa spoločnosti Volvo je „dokonalým spoločníkom pre celú rodinu; je plný priestoru, všestrannosti a pohodlia“.

LIDAR – úplne nové oči vozidla

Najdôležitejšie však je, že vozidlo bude používať skener LIDAR (Light Detection and Ranging). Ide o techniku diaľkového merania, ktorá využíva laserové svetlo na určovanie vzdialeností a vytváranie presných 3D máp. Stručne povedané, vo vozidlách Volvo funguje LIDAR ako oči vozidla, ktoré skenujú okolie a poskytujú údaje potrebné na bezpečnú jazdu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toto nové 7-miestne SUV je kombináciou značiek Škoda a Mercedes.

Najnovšie SUV Audi s vyšším výkonom a dojazdom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Slávna európska atrakcia zatvorená. Nebezpečenstvo pre turistov

26.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BerlandMedia). Slávna trasa Trollstigen v Nórsku, známa aj ako Trolia cesta, bola uzavretá. Miestne orgány prijali toto rozhodnutie z dôvodu…

Nikdy nenechávajte fľaše s vodou v aute. Táto chyba vás môže stáť veľa

26.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KPRC2Click2Houston). Je v poriadku mať v aute vodu? Nabudúce si dvakrát rozmyslite, či siahnete po fľaši s vodou, ktorá bola…

BMW oslavuje 25 rokov od uvedenia prvého modelu X5 špeciálnou edíciou

26.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@THEAFRICANCARGUY). Na oslavu štvrťstoročia od uvedenia svojho prvého SUV na trh vytvorilo BMW špeciálnu edíciu modelu X5, ktorá prináša viacero…

Volkswagen uvádza na trh nové cenovo dostupné SUV. Koľko bude stáť nový Tharu XR?

26.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motorcargyan). Volkswagen predstavil nové malé SUV pre čínsky trh. Bude ho vyrábať spoločnosť SAIC Volkswagen a nebude sa vyvážať na…

Falošné airbagy montované do jazdených vozidiel. Neviditeľné nebezpečenstvo, ktoré spôsobilo niekoľko úmrtí

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). Rozsiahle vyšetrovanie odhalilo neviditeľné nebezpečenstvo, ktoré spôsobilo niekoľko úmrtí. Ojazdené vozidlá mali namontované falošné airbagy, ktoré nefungovali v čase…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov