Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

„Neočakávaný účinok“ ciel na čínske autá. Európske modely budú drahšie

20.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TechCharge). Európska komisia minulý týždeň oznámila zavedenie dočasných ciel na čínske značky predávajúce svoje elektromobily v Európe. Ukázalo sa však, že toto rozhodnutie zasahuje aj...

20.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TechCharge).

Európska komisia minulý týždeň oznámila zavedenie dočasných ciel na čínske značky predávajúce svoje elektromobily v Európe. Ukázalo sa však, že toto rozhodnutie zasahuje aj výrobcov, ktorí nepochádzajú z Číny, ale vyrábajú tam svoje autá. Zvýšenie ciel na nové modely sa môže okrem iného dotknúť americkej Tesly a Mini, ktoré vlastní BMW.

Neočakávaný účinok“ ciel na čínske autá. Európske modely budú drahšie.
Foto: youtube.com/@TechCharge

Európska komisia 12. júna 2024 oznámila zavedenie dočasných ciel na elektromobily dovážané z Blízkeho kráľovstva. Pre niektoré značky boli odvody stanovené individuálne, zatiaľ čo na ostatných čínskych výrobcov, ktorí prejavili ochotu spolupracovať pri európskom vyšetrovaní, sa bude vzťahovať clo vo výške 21 %. Najhoršej situácii budú čeliť korporácie, ktoré sa o vyšetrovanie odmietli zaujímať. V ich prípade bude clo 38,1 %.

O toľko by sa teoreticky mali zvýšiť ceny automobilov.

Európske clá na autá sa nedotknú len čínskych výrobcov

Rozhodnutie zaviesť clá však zasahuje nielen značky pochádzajúce z Číny, ale aj zahraničné spoločnosti, ktoré majú v Číne vlastné továrne. Problém sa týka napríklad nových elektromobilov značky Mini. Na modely Cooper a Aceman by sa malo vzťahovať najvyššie zostatkové clo vo výške 38,1 %, a to všetko preto, že oba modely sa vyrábajú v spoločnom podniku s čínskym konglomerátom Great Wall. Vzhľadom na skorú fázu výroby táto spoločnosť nedokázala včas vyplniť dotazník Európskej komisie, a preto nebola zaradená medzi spolupracujúce spoločnosti v rámci prešetrovania Európskej komisie. Z toho vyplýva najvyššia, sadzba cla vo výške 38,1 %.

Odborníci predpokladajú, že zavedenie ciel na automobily Mini bude mať za následok zvýšenie ich ceny na európskom trhu. O akých sumách sa hovorí? V súčasnosti to nie je známe. Nie je tiež jasné, ktorých krajín by sa prípadné zvýšenie cien týkalo.

Bez ohľadu na vyššie uvedené však analytici hovoria jasne – akékoľvek zvýšenie nepochybne zníži predaj, čo sa priamo premietne do odkladu stanovených cieľov v oblasti emisií oxidu uhličitého.

Spoločnosť Elona Muska očakáva zvýšenie cien, ktoré sa bude týkať aj Modelu 3, ktorý sa vyrába v Číne.
Foto: youtube.com/@CarsAroundTV

Chcete si kúpiť Tesla Model 3? Radšej to urobte v júni

Clá sa dotknú aj americkej spoločnosti Tesla. Spoločnosť Elona Muska očakáva zvýšenie cien, ktoré sa bude týkať aj Modelu 3, ktorý sa vyrába v Číne. Na webovej stránke značky sa už objavilo príslušné oznámenie pre zákazníkov vo Francúzsku, Nemecku, Írsku, Belgicku alebo Maďarsku. Vyzýva potenciálnych kupujúcich, aby si prípadne objednali už v júni 2024, čo im umožní nákup za súčasné ceny. Spoločnosť zároveň neuvádza konkrétnu sumu za zvýšenie cien.

Očakávame, že od 1. júla 2024 budeme musieť zvýšiť cenu vozidiel Model 3. Dôvodom sú dodatočné dovozné clá, ktoré budú pravdepodobne uvalené na elektrické vozidlá vyrábané v Číne a predávané v EÚ.

Analytici však poukazujú na to, že Tesla, ktorá vyváža automobily Model 3 zo Šanghaja do Európy, bola podľa Európskej komisie jednou z viacerých spoločností, ktoré pri vyšetrovaní spolupracovali. Na základe samostatnej žiadosti preto môže počítať s colnou sadzbou vo výške 21 %. Aj v prípade, že budú konečné clá uložené v novembri, bude môcť spoločnosť Elona Muska získať individuálne vypočítanú colnú sadzbu pre svoje elektromobily vyrobené v Číne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nemeckí výrobcovia kritizujú clá na autá z Číny. Európe vôbec nepomôžu

Spoločnosť BYD v Európe zarába na jednom aute tisíce eur. Aké vysoké by mali byť nové clá?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecko zaviedlo nové poplatky na svojich diaľniciach. Zmena sa uskutočnila 1. júla

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EuroroadExplorer). Nemecko rozšírilo platobný systém na svoje diaľnice od 1. júla 2024. Mýto začalo platiť nová skupina vodičov. Ide o…

Koľko cestujúcich môžete podľa zákona prepravovať vo vozidle?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Cars and Travels). Na Slovensku závisí maximálny počet osôb vo vozidle od typu vozidla a kategórie vodičského preukazu. Tu nájdete…

Stellantis ukončí výrobu v Spojenom kráľovstve? Narastá spor s vládou

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KondorCars). Stellantis hrozí ukončením výroby automobilov v závodoch v Spojenom kráľovstve. Súvisí to s cieľmi predaja elektromobilov, ktoré musia výrobcovia…

Volkswagen investuje miliardy do najväčšieho konkurenta Tesly. Je to záchrana, ale pre koho?

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia). Skupina Volkswagen v utorok oznámila, že investuje až päť miliárd dolárov do amerického startupu Rivian. Cieľom je výmena technológií…

Klimatizácia v aute nefunguje – v čom môže byť problém?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oreillyautoparts). Klimatizácia v aute je jedným z tých luxusných prvkov, ktoré sú neoceniteľné najmä v takých horúcich dňoch, aké v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov