Motorky, Tipy, Zaujímavosti,

Taliani sa narodili, aby jazdili na skútroch. Sú výkvetom motoristickej krásy

20.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GregorBrown). Fantastický štýl jazdy na jednej ceste v južnom Taliansku je automobilovou virtuozitou v najčistejšej podobe. Zdanlivo hotový recept na tragédiu. V skutočnosti sú tam...

20.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GregorBrown).

Fantastický štýl jazdy na jednej ceste v južnom Taliansku je automobilovou virtuozitou v najčistejšej podobe. Zdanlivo hotový recept na tragédiu. V skutočnosti sú tam nehody veľmi zriedkavé. Ako je to možné? Riešenie tejto záhady spočíva v detailoch.

Taliani sa narodili, aby jazdili na skútroch. Sú výkvetom motoristickej krásy.
Foto: youtube.com/@GregorBrown

Mám veľmi rád juh Talianskeho polostrova. Po každej návšteve tohto regiónu som čoraz viac presvedčený, že na svete neexistuje národ, ktorý by šoféroval lepšie ako Taliani. Je to národ, ktorý má namiesto krvi čistý benzín a talianska automobilová kultúra je na najvyššej úrovni. Vždy, keď tam som, som fascinovaný vodičskými schopnosťami tamojších vodičov. Zdanlivý chaos, ktorý vidíte, je v skutočnosti dokonale fungujúci mechanizmus. Po nedávnom ďalšom týždni strávenom v krásnom meste Neapol pred nimi opäť skláňam hlavu. Talianski vodiči sú naozaj najlepší v Európe, ak nie na svete, najmä keď sadnú na skútre. Ladnosť, s akou ich ovládajú, a ich vzájomné pochopenie zámerov vzbudzujú môj najväčší obdiv.

Ak niekam idete, zostaňte medzi miestnymi obyvateľmi. Potom spoznáte ich zvyky

Počas nedávneho pobytu v hlavnom meste Kampánie som mal to šťastie a potešenie bývať na rušnej križovatke dvoch úzkych ulíc na okraji neapolskej španielskej štvrte. Týždeň som preto s neskonalým obdivom pozoroval tamojšiu premávku. Neapolčania dokonale ovládajú každý druh dopravy, ale virtuózmi sú najmä v jazde na skútri. To, čo s nimi dokážu bezpečne robiť v hustej premávke, si zaslúži pochvalu.

Taliansky štýl jazdy na malých skútroch je bláznivou zmesou praktického prístupu, nulového rešpektu k dopravným predpisom a výnimočnej empatie a pozornosti, ktorú prejavujú pri jazde. Stokrát som videl situácie, ktoré by sa v inej krajine skončili tragicky (alebo aspoň špinavou bitkou), ale Taliani z nich vyviazli bez ujmy. V hustej premávke často nastáva situácia na pokraji kolízie, ale vodiči sa dokážu bleskovo správne rozhodnúť. Netrápi ich obmedzený priestor a fakt, že každý účastník premávky si to každú chvíľu rozmyslí. Sú na to vždy pripravení a nikdy neváhajú

V úzkych dláždených uličkách Neapola nie je nič lepšie ako skúter

Ako jazdí na skútri typický Talian z juhu? Je to na dlhé rozprávanie, ale predovšetkým sa oplatí pozrieť sa na ich dopravné prostriedky. O výbere rozhoduje pragmatizmus a obmedzený rozpočet. Predovšetkým je dôležité uvedomiť si, že mnohí Kampánci nepohrdnú drobnými. To je jeden z dôvodov, prečo si na pohyb po úzkych, často dláždených uliciach väčšinou vyberajú malé motorky alebo skútre. Je medzi nimi eklektická zmes. Môžete tu vidieť akýkoľvek model z takmer každého obdobia, hoci niektoré sú oveľa obľúbenejšie ako iné.

Uvidíte veľa filigránskych skútrov s 50 cm3 motorom a silných maxiskútrov, ale takzvané 125-ky sú v uliciach najčastejšie. Sú stále lacné, ale dokážu toho veľa a môžu ísť kamkoľvek. Ide o skútre s motorom s objemom 125 cm3, na ktorých možno vo väčšine krajín jazdiť bez vodičského preukazu na motorku. S týmito skútrami sa dá ľahko manévrovať v úzkych priestoroch a zatáčať v najužších jazdných pruhoch a v prípade potreby sa na ne zmestia aj tri osoby.

Taliansky štýl jazdy na malých skútroch je bláznivou zmesou praktického prístupu, nulového rešpektu k dopravným predpisom.
Foto: youtube.com/@juliecarite2553

Taliani sú lokálpatrioti, pretože v tejto krajine môžete vidieť veľa výrobkov domáceho automobilového priemyslu. Preto sú ulice lemované motocyklami talianskych značiek, ale vidíte rovnako veľa spoľahlivých japonských a lacných čínskych skútrov. Môžete vidieť päťdesiatročné a staršie Vespy, ktoré nejakým zázrakom ešte stále verne slúžia svojim majiteľom. Vedľa nich jazdia oveľa výkonnejšie Hondy X-ADV a športové Yamahy T-MAX. Na juhu je však väčšina skútrov od skupiny Piaggio: Vespa, Piaggio a Aprilia, ako aj malé motorky Honda.

Neuveríte, čo dokážu Taliani na svojich skútroch

Taliani majú radi Apriliu na veľkých 16-palcových kolesách, pretože sú pohodlné na dlažbe. Obľúbené Hondy PCX oceňujú aj preto, že majú výnimočne priestranný úložný priestor pod sedačkou. V skutočnosti na modeli veľmi nezáleží, pretože všetky sa dajú šoférovať virtuóznym štýlom, čo Neapolčania dokazujú každý deň. Dôležité je, že majú priestranný kufor a vysoké čelné sklo. Skútre sú nemilosrdne otlčené, ale to je spôsobené najmä desaťročiami používania. Okrem toho majú Taliani k svojim dopravným prostriedkom špecifický prístup. V prvom rade musia byť v dobrom technickom stave, a teda spoľahlivé. Vzhľad stojí až na druhom mieste a predstavivosť za volantom je dôležitejšia.

Na uliciach tohto mesta môžete vidieť veci, o ktorých sa filozofom a určite aj odborníkom na bezpečnosť cestnej premávky ani nesnívalo. Taliani jazdia na malých skútroch s prilbami alebo bez nich (s čelným sklom, ale bez čeľuste). Väčšina verí, že zlatým pravidlom je nosiť prilbu na hlave, ale bez zapínania pod bradou. Táto zdanlivá nonšalantnosť má aj druhú, praktickú stránku, pretože umožňuje zastrčiť mobilný telefón za ucho. Vznikne tak provizórny headset a stojí za to vedieť, že Taliani z juhu radi počas jazdy telefonujú cez mobil. Počas cestovania tiež píšu textové správy a fajčia cigarety. Posledné dve činnosti vykonávajú počas jazdy súčasne.

Vodič skútra môže nakupovať bez toho, aby vystúpil zo svojho dopravného prostriedku, a viesť spoločenskú konverzáciu bez zastavenia. Stačí trochu spomaliť a môžete sa dozvedieť to najdôležitejšie, najmä ak obaja diskutujúci kričia. Obyvatelia Neapola často jazdia na malých skútroch s dvoma alebo viacerými osobami. Trojčlenná rodina na sedadle je bežný pohľad. Otec zvyčajne riadi, matka sedí vzadu a medzi nimi je dieťa s cumlíkom v ústach, ale bez prilby. Takýto tím sa hladko pohybuje úzkymi uličkami medzi autami, pričom sa silno opiera o „slepé“ a hrboľaté zákruty.

Väčšina verí, že zlatým pravidlom je nosiť prilbu na hlave, ale bez zapínania pod bradou.
Foto: youtube.com/@juliecarite2553

Obyvatelia Neapola sa bránia bezpečnosti, ale nikdy sa nič zlé nestalo

Rovnako bežne sa stáva, že tri mladé dievčatá vyrazia na jednom skútri na večernú spoločenskú udalosť. Malé skútre sa používajú aj na zásobovanie obchodov a reštaurácií. Neverili by ste, koľko tovaru sa zmestí za vodiča na sedadlo. Obyvateľom Neapola na tom nie je nič čudné, pretože ich k tomu nútia nielen finančné podmienky. Je to lacnejšie, ale okrem toho sa typická dodávka nezmestí do úzkych ulíc. Práve z týchto dôvodov vymysleli Taliani po vojne legendárne trojkolesové úžitkové vozidlá Piaggio Ape. Neapolskí poštári a poštárky dodnes doručujú obyvateľom zásielky na skútroch.

Taliani sa rútia na svojich malých jednokolkách strmými ulicami, nebezpečne blízko áut a iných skútrov, zaparkovaných pri stenách a pohybujúcich sa v oboch smeroch. Niektorí z nich preventívne trúbia, iní jednoducho jazdia veľkou rýchlosťou niekoľko centimetrov od chodcov, detí v kočíkoch a domácich zvierat. Vymyslený chvost a nerešpektovanie pravidiel znie ako recept na tragédiu, ale v praxi sa nikdy nič zlé nestane. Nezaznamenal som jedinú dopravnú situáciu, ktorá by sa skončila hádkou, nehovoriac o blatníkoch alebo zrážke. Taliani vychádzajú z každej potenciálnej dopravnej roztržky so stoickým pokojom.

Ako si môžete ľahko domyslieť, najzaujímavejšími miestami sú križovatky ulíc. Najmä tie v najstarších štvrtiach, ako napríklad malebná Quartieri Spagnoli so stovkami obrazov Maradonu alebo Rione Sanita, známa svojou hroznou chudobou. Tam je každá križovatka veľmi úzka a vodiči sa do poslednej chvíle nevidia. Napriek tomu sa dostanú z každej ošemetnej situácie. Z diaľky tamojšia premávka vyzerá ako nekonečný tanec áut, skútrov a chodcov. Tento fascinujúci sprievod som pozoroval celý týždeň, až som jedného dňa pri pohľade z okna svojho bytu musel o ňom napísať. Najmä preto, že nejde len o estetické dojmy. Keď sa na každý jav pozriete bližšie, ľahšie uvidíte veci, ktoré na prvý pohľad nie sú viditeľné. Taliani dokazujú, že sa dá dokonale orientovať v chaose a nemusíme nevyhnutne rešpektovať právne normy, ak sa namiesto toho rešpektujeme navzájom.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Majitelia týchto vozidiel si už mädlia ruky. Zdražujú expresným tempom

Bola vybraná najkrajšia cesta v Európe. Pôsobivý výhľad na more a hory


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Chladiaci systém motora v letnom období. Čo treba mať na pamäti

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Pre motor auta je letné a dovolenkové cestovné obdobie mimoriadne vyčerpávajúce. Plný batožinový priestor a klimatizácia pracujúca na najvyššie…

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov