Elektro, Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Vynikajúci rok 2023 na svetových trhoch. Čína dala USA zabrať

20.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewschina4118). SUV a crossovery sú stále na vrchole a Čína prvýkrát v histórii predbehla USA v štatistikách predaja automobilov. Čo ešte vieme o roku 2023?...

20.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewschina4118).

SUV a crossovery sú stále na vrchole a Čína prvýkrát v histórii predbehla USA v štatistikách predaja automobilov. Čo ešte vieme o roku 2023?

Vynikajúci rok 2023 na svetových trhoch. Čína dala USA zabrať.
Foto: youtube.com/@carnewschina4118

Globálny trh s automobilmi bol v roku 2023 výnimočný. Príklad? Tu máte – prvýkrát v histórii sa najobľúbenejším osobným vozidlom ukázal byť elektromobil. Presnejšie, Tesla Model Y.

Na kúpu tohto automobilu sa nechalo zlákať 1,22 milióna zákazníkov na celom svete, čo predstavuje nárast o 64 % oproti predchádzajúcemu roku. Za ním nasledovali dva modely značky Toyota, RAV4 a Corolla.

Globálny trh s automobilmi v roku 2023: vládnu terénne vozidlá

V roku 2023 našlo nových majiteľov celkovo 78,32 milióna áut. Z tohto počtu bolo až 36,72 milióna vozidiel SUV a crossoverov všetkých druhov. To predstavuje 47-percentný podiel na celosvetovom predaji a oproti roku 2022 predstavuje nárast o 16 %.

Pri pohľade na značky mal najväčší podiel na predaji terénnych vozidiel Hyundai, a to 56 %. Za ním nasledovali značky Ford so 49 % a Volkswagen (48 %).

Ďalší prelom v roku 2023 sa týka podielu automobilov z Číny. Po prvýkrát v histórii si našli viac kupcov ako vozidlá z USA – 13,43 milióna oproti 11,93 milióna. Významné je, že predaj áut v oboch prípadoch vzrástol o 23, resp. 9 %.

Prvýkrát v histórii sa najobľúbenejším osobným vozidlom ukázal byť elektromobil.
Foto: youtube.com/@carshowtv9197

Globálny trh s automobilmi v roku 2023: Čína útočí

K zvýšenej popularite automobilov z Číny prispela najmä Európa vrátane Spojeného kráľovstva, kde boli modely MG úspešné. Je to najmä vďaka atraktívnym cenám, výbave, kvalite spracovania a nadpriemerným záručným podmienkam.

Nemožno tu nespomenúť ani Mexiko a predovšetkým Rusko, ktoré je v súčasnosti najobľúbenejším zahraničným trhom pre čínske vozidlá. Po útoku na Ukrajinu a stiahnutí sa západných výrobcov z tejto krajiny ich miesto rýchlo zaplnili výrobcovia z Číny.

Výsledkom je, že v roku 2023 sa v krajine ovládanej Putinom kúpilo viac ako 800 000 automobilov čínskej výroby. Na tomto mieste treba spomenúť aj spoluprácu ruských spoločností s výrobcami z Číny, ktorej výsledkom už bolo okrem iného vzkriesenie Moskviča a Volgy.

„Domáci trh vykazuje známky spomalenia, preto čínski výrobcovia hľadajú príležitosti na rast v zahraničí,“

– hovorí Felipe Munoz, hlavný analytik spoločnosti JATO Dynamics, ktorá analyzuje automobilový trh.

„Čínske značky už boli úspešné v rozvíjajúcich sa ekonomikách vďaka ľahšiemu prístupu na tieto trhy, nižším obchodným bariéram a väčšej cenovej citlivosti zákazníkov,“

– dodáva Munoz.

Vozidlá z Číny si po prvýkrát v histórii našli viac kupcov ako vozidlá z USA – 13,43 milióna oproti 11,93 milióna.
Foto: youtube.com/@EVWheels77

Silný rast v Európe

Európa bola vlani najrýchlejšie rastúcim trhom s 16,07 milióna predaných automobilov. V porovnaní s rokom 2022 to predstavuje 16-percentný nárast.

K takýmto dobrým číslam prispeli dva hlavné faktory. A to podpora predaja elektromobilov v mnohých európskych krajinách a úspech Turecka. Za ten druhý je do veľkej miery zodpovedný vznik národného elektromobilu TOGG.

V roku 2023 si elektromobily celosvetovo kúpilo približne 7 miliónov zákazníkov, čo je o 10 % viac ako v roku 2022.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tu je nový hybridný konkurent modelu Kia Sportage. SUV s výkonom 317 koní a divokou ponukou

Ako ovplyvňuje horúce počasie dojazd elektromobilu? Nad akou teplotou začína klesať?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov