Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je dovolené sedieť s nohami na palubnej doske? Čo sa stane pri nehode | VIDEO

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@provopolicedepartment3411). Niektoré vozidlá neposkytujú dostatok priestoru alebo pohodlia, takže cestujúci a niekedy aj vodiči hľadajú pohodlnejšie miesto. Je však napríklad legálne sedieť počas jazdy s...

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@provopolicedepartment3411).

Niektoré vozidlá neposkytujú dostatok priestoru alebo pohodlia, takže cestujúci a niekedy aj vodiči hľadajú pohodlnejšie miesto. Je však napríklad legálne sedieť počas jazdy s nohami na palubnej doske alebo na okne?

Je však napríklad legálne sedieť počas jazdy s nohami na palubnej doske alebo na okne?
Foto: youtube.com/@provopolicedepartment3411

Dlhé cesty sú pre niektorých ľudí dosť stresujúce. A či už sedia na sedadle spolujazdca alebo za volantom, hľadajú čo najpohodlnejšiu polohu.

Niektorí si preto nakoniec dajú nohy na palubnú dosku alebo dokonca von z okna. Bez toho, aby sa však zamysleli nad tým, aký je tento zvyk nebezpečný.

Je legálne položiť si nohy na palubnú dosku?

Väčšina vozidiel je vybavená sklopnými sedadlami, ktoré sa dajú nastaviť aj výškovo a vpredu a vzadu.

To umožňuje cestujúcemu usadiť sa do najpohodlnejšej polohy. Niektorým to však nestačí a dbajú na to, aby sedeli s natiahnutými nohami.

A bezpečnostný pás a airbag majú za úlohu udržať cestujúceho na sedadle a chrániť ho pred nárazom do tvrdej karosérie.

Preto si znížia operadlo a nohy si položia na palubnú dosku, aby sedeli čo najpohodlnejšie. Niektorí vodiči to robia dokonca aj počas jazdy.

Tento zvyk je však veľmi nebezpečný. Pre vodičov je dokonca nezákonný, pretože už nemajú kontrolu nad svojím vozidlom. A v prípade núdze nebudú schopní včas zabrzdiť.

Zákon však nezakazuje, aby cestujúci sedeli v iných polohách, ako určil výrobca vozidla.

V prípade náhleho brzdenia alebo nehody by sa však cestujúci s nohami na palubnej doske mohol vážne zraniť. Kinetická energia vymrští jeho telo smerom k motoru, zatiaľ čo prístrojová doska zablokuje jeho nohy v nezvyčajnej polohe.

To môže mať za následok zlomeniny chrbtice, stehennej kosti, bedrového kĺbu, kolena alebo dokonca smrť.

Ak sa totiž aktivuje čelný airbag, vystrčí nohy cestujúceho smerom k hlave a hrudníku.

Ak sa totiž aktivuje čelný airbag, vystrčí nohy cestujúceho smerom k hlave a hrudníku.

Čo sa stane, ak ich dáte von z okna mimo auta

Či už ste s nohami na palubnej doske, alebo ich vystrčíte z okna mimo auta, je to rovnako nebezpečné.

Karoséria má chrániť cestujúcich v prípade nárazu alebo prevrátenia vozidla.

A bezpečnostný pás a airbag majú za úlohu udržať cestujúceho na sedadle a chrániť ho pred nárazom do tvrdej karosérie.

Tieto bezpečnostné prvky sú však účinné len vtedy, ak sa používajú správne. To znamená sedieť v normálnej polohe, nie s nohami na palubnej doske alebo na okne.

A tí, ktorí majú nohy na okne, dokonca riskujú, že ich zrazí iné vozidlo, ktoré jazdí príliš blízko. To znamená možné zlomeniny dolných končatín, chrbta a dokonca aj krku.

Súkromná záchranná služba Ely Area Ambulance v Spojených štátoch uskutočnila experiment. Aby demonštrovali, čo sa stane, keď sa airbag aktivuje, ak je človek s nohami na palubnej doske, postavili do tejto polohy figurínu.

Potom spustili výbuch.

Demonštrovali, čo sa stane, keď sa airbag aktivuje, ak je človek s nohami na palubnej doske, postavili do tejto polohy figurínu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Pri akej rýchlosti sa aktivujú airbagy? Chránia vás, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom?

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov