Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je legálne hovoriť cez hlasitý odposluch? Aká je pokuta, ak vás prichytia s telefónom pri uchu

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1NewsNZ). Zákon o cestnej premávke stanovuje pomerne prísny trest pre vodičov, ktorí sú prichytení za volantom s mobilným telefónom pri uchu. Je však legálne hovoriť...

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1NewsNZ).

Zákon o cestnej premávke stanovuje pomerne prísny trest pre vodičov, ktorí sú prichytení za volantom s mobilným telefónom pri uchu. Je však legálne hovoriť počas jazdy cez hlasitý odposluch?

Je legálne hovoriť cez hlasitý odposluch? Aká je pokuta, ak vás prichytia s telefónom pri uchu.
Foto: youtube.com/@1NewsNZ

Sprísnili sa tresty pre vodičov, ktorí počas jazdy používajú mobilný telefón.

Pokuta za používanie mobilného telefónu počas jazdy

Pokuta za používanie mobilného telefónu počas jazdy na Slovensku závisí od toho, či ste boli pristihnutí v blokovom konaní alebo v správnom konaní:

Blokové konanie:

  • Do 50 €: Ak vás policajt pristihne pri telefonovaní cez mobilný telefón bez handsfree sady mimo obce, môže vám uložiť pokutu do 50 €.
  • Do 100 €: V obci je pokuta za telefonovanie cez mobilný telefón bez handsfree sady do 100 €.
  • Do 140 €: Ak vás policajt prichytí pri telefonovaní cez mobilný telefón počas šoférovania a zároveň prejdete na červenú, pokuta môže byť do 140 €.

Správne konanie:

  • Do 300 €: V správnom konaní môže byť pokuta za používanie mobilného telefónu počas jazdy až do 300 €. Okrem pokuty vám môže byť uložená aj povinnosť absolvovať psychologické vyšetrenie a preškoliť sa v autoškole.
  • Zákaz šoférovania: V závažných prípadoch, napríklad ak telefonujete počas jazdy a zároveň ohrozíte seba alebo ostatných účastníkov cestnej premávky, vám môže súd uložiť zákaz šoférovania na dobu až 2 rokov.

Používanie mobilného telefónu počas jazdy sa považuje za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky. Polícia má právo zastaviť a skontrolovať vodiča, ktorý sa počas jazdy venuje inej činnosti, ktorá ho môže rozptyľovať od riadenia. Hrozí, že nehoda spôsobená používaním mobilného telefónu počas jazdy bude mať vážne následky.

Vodiči, ktorí majú svoj mobilný telefón v špeciálnom zariadení na palubnej doske, môžu počas jazdy hovoriť cez hlasitý odposluch.
Foto: youtube.com/@a2c_official

Je legálne hovoriť cez hlasitý odposluch?

Niektorí vodiči hovoria cez hlasitý odposluch a zároveň držia mobilný telefón. Čo v podstate znamená, že pri riadení používajú len jednu ruku. A ich pozornosť rozptyľuje zariadenie v druhej ruke. Pre týchto vodičov, aj keď hovoria cez reproduktor, je to, akoby ho držali pri uchu. Ak ich teda prichytí policajt, dostanú pokutu a dokonca im hrozí odobratie vodičského preukazu.

Na druhej strane tí, ktorí majú svoj mobilný telefón v špeciálnom zariadení na palubnej doske, môžu počas jazdy hovoriť cez hlasitý odposluch. Obe ruky totiž budú mať na volante.

Ak sa chcete vyhnúť pokute pri používaní telefónu, tabletu alebo iného elektronického zariadenia počas jazdy, musíte používať hands-free.

Alebo pripojte svoj smartfón k audiosystému vozidla alebo použite funkciu „hlasitý odposluch“, ale bez držania zariadenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo sa stane, ak v lietadle nezapnete režim lietadla? Nie každý pozná dôsledky

Telefón v držiaku na čelnom skle – v mnohých krajinách zakázaný


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tragédia v Soule. Vodič vrazil do davu ľudí

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@channelnewsasia). Najmenej deväť ľudí zahynulo v juhokórejskom hlavnom meste Soul, kde auto vrazilo do davu čakajúceho na autobusovej zastávke. Polícia…

Ceny diaľničných známok v Rakúsku. Sú drahšie ako minulé leto

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lamarinas-TV). Pri jazde v Rakúsku je dôležité mať pri sebe nielen potrebné doklady alebo povinnú výbavu vozidla, ale aj diaľničné…

Vidíte peniaze za stieračom? Napriek pokušeniu v žiadnom prípade nesiahajte po „darčeku“

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Nastupujete do auta a zrazu si všimnete peniaze, ktoré sú pritlačené za stieračom čelného skla? Najhoršie, čo môžete…

Turbulencie na palube lietadla Dreamliner. Cestujúci padali zo svojich sedadiel

3.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@noticias). Lietadlo Boeing 787-9 Dreamliner španielskej leteckej spoločnosti Air Europa núdzovo pristálo v Brazílii. Lietadlo museli piloti odkloniť po silných…

Chystáte sa do Čiernej Hory? Zistite, akou menou sa tam platí

2.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A_Mikhail). Slnečné pláže, olivové háje, vysoké hory, Kotorský záliv pripomínajúci fjord, veľkolepé jaskyne a zaujímavé pamiatky sú len niektoré z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov