Tipy, Zaujímavosti,

Ktorá prevodovka vám pomôže dosiahnuť lepšiu spotrebu paliva? Manuálna vs. automatická prevodovka

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Dôležitým kritériom pri výbere vozidla je spotreba paliva. Preto je dobré vedieť, ktorá prevodovka vám pomôže spotrebovať menej paliva – manuálna alebo automatická?...

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív).

Dôležitým kritériom pri výbere vozidla je spotreba paliva. Preto je dobré vedieť, ktorá prevodovka vám pomôže spotrebovať menej paliva – manuálna alebo automatická?

Ktorá prevodovka vám pomôže spotrebovať menej paliva – manuálna alebo automatická?
Foto: Súkromný archív

Vozidlá s automatickou prevodovkou sú ľahšie ovládateľné v porovnaní s vozidlami s manuálnou prevodovkou.

Manuálna prevodovka však ponúka lepšie ovládanie ako automatická.

Hlavnou dilemou je však úspora paliva. Ktorá je úspornejšia?

Ktorá prevodovka vám pomôže spotrebovať menej paliva?

V aute s manuálnou prevodovkou sa spotreba paliva ľahšie kontroluje. V závislosti od prevodového stupňa, ktorý vodič zvolí, sa motor otáča viac alebo menej.

Pri automatickej prevodovke však o optimálnom prevodovom stupni rozhoduje palubný počítač.

„Pri manuálnej prevodovke sa rozhodujete, či budete radiť pri 1 500 alebo 4 000 otáčkach. Pri automatickej prevodovke však počítač radí pri optimálnych otáčkach, t. j. 2 200 – 2 500 otáčok. To znamená veľký rozdiel v spotrebe paliva,“

– vysvetlil auto mechanik.

Takže auto s manuálnou prevodovkou vám môže pomôcť spotrebovať o 2 – 3, dokonca až o 6 litrov paliva na 100 km menej. Ale samozrejme, veľmi záleží aj na vašom štýle jazdy a motore.
Z dlhodobého hľadiska je však lepšie kúpiť si auto s automatickou alebo manuálnou prevodovkou?

Pri automatickej prevodovke však o optimálnom prevodovom stupni rozhoduje palubný počítač
Foto: shutterstock.com/patruflo

Manuálna a automatická prevodovka, ktorá je lepšia?

Hlavné výhody manuálnej prevodovky oproti automatickej sú:

  • 20-50 % nižšia spotreba paliva v závislosti od štýlu jazdy;
  • až o 30 % nižšia kúpna cena;
  • lepšia kontrola na klzkých cestách;
  • nižšie náklady na údržbu.

Z hľadiska spotreby paliva nie je jednoznačná odpoveď na otázku, ktorá prevodovka je najlepšia. Vplyv na spotrebu má viacero faktorov, ako napríklad:

  • Typ vozidla: Menšie a ľahšie autá s menšími motormi zvyčajne spotrebujú menej paliva ako väčšie a ťažšie autá s väčšími motormi.
  • Jazdný štýl: Ak jazdíte plynule a vyhýbate sa prudkému brzdeniu a akcelerovaniu, budete spotrebovávať menej paliva ako pri agresívnej jazde.
  • Terén: Jazda v kopcoch a v meste spotrebuje viac paliva ako jazda po rovine a na diaľnici.

Typy prevodoviek a ich vplyv na spotrebu paliva

  • Manuálna prevodovka: Manuálne prevodovky dávajú vodičovi najväčšiu kontrolu nad spotrebou paliva. Ak viete radiť v správnom čase a pri správnych otáčkach motora, môžete dosiahnuť najnižšiu spotrebu. Manuálne prevodovky sú však menej komfortné na používanie, najmä v mestskej premávke.
  • Automatická prevodovka s hydromeničom krútiaceho momentu: Automatické prevodovky s hydromeničom krútiaceho momentu sú komfortné na používanie, ale zvyčajne spotrebujú o niečo viac paliva ako manuálne prevodovky. Moderné automatické prevodovky s viacerými stupňami sú však stále efektívnejšie ako staršie modely.
  • Dvojspojková prevodovka: Dvojspojkové prevodovky sú typom automatickej prevodovky, ktorá spája komfort automatu s nízkou spotrebou paliva manuálnej prevodovky. Dvojspojkové prevodovky sú však drahšie ako bežné automatické prevodovky.
  • Variátorová prevodovka (CVT): Variátorové prevodovky plynule menia prevodový pomer v závislosti od otáčok motora. CVT prevodovky sú komfortné na používanie a dokážu udržiavať motor v optimálnych otáčkach pre dosiahnutie nízkej spotreby paliva. CVT prevodovky sa však nepoužívajú tak bežne ako manuálne alebo automatické prevodovky.
Neexistuje univerzálna odpoveď na otázku, ktorá prevodovka je najlepšia pre spotrebu paliva.
Foto: shutterstock.com/Muanpare Wanpen

Záver:

Neexistuje univerzálna odpoveď na otázku, ktorá prevodovka je najlepšia pre spotrebu paliva. Najlepšia prevodovka pre vás závisí od typu vášho vozidla, vášho jazdného štýlu a vášho rozpočtu. Ak chcete ušetriť palivo, je dôležité zvážiť všetky tieto faktory a vybrať si prevodovku, ktorá vám najviac vyhovuje.

Okrem typu prevodovky môžete ovplyvniť spotrebu paliva aj úpravou jazdného štýlu a údržbou vozidla. Dodržiavaním nasledujúcich tipov môžete znížiť spotrebu paliva:

  • Jazdite plynule a vyhýbajte sa prudkému brzdeniu a akcelerovaniu.
  • Jazdite pri optimálnych otáčkach motora.
  • Používajte tempomat na diaľnici.
  • Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách.
  • Vykonávajte pravidelnú údržbu vozidla.
  • Odstráňte zbytočný náklad z auta.
  • Jazdite na krátke vzdialenosti pešo alebo na bicykli.
  • Zvážte používanie verejnej dopravy.

Dodržiavaním týchto tipov môžete znížiť spotrebu paliva, ušetriť peniaze a pomôcť chrániť životné prostredie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spotreba paliva v reálnom svete je vyššia v priemere o 20 %. Najhorší typ pohonu

Spotreba paliva v reálnom svete je vyššia. Najhorší typ pohonu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zraniteľné časti vozidla v horúcom období: aké kontroly sa odporúčajú?

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto.). Extrémne teploty predstavujú pre autá mimoriadnu záťaž, preto je dobré vedieť, ktoré časti vozidla sú v horúcom období zraniteľné…

BYD vytvorí šachový mat s týmto novým 7-miestnym SUV. Bude hviezdou jej ponuky

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nie je žiadnym tajomstvom, že BYD je jedným z najdôležitejších čínskych výrobcov automobilov. Odkedy do Európy priniesla svoj kompaktný…

Na tejto talianskej pláži si hrad z piesku nepostavíte. Pravidlá sú nemilosrdné

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brenda Popovitz). Letné prázdniny sú v plnom prúde, takže je to ideálny čas na cestu do zahraničia a oddych na…

Volkswagen a Rivian spolupracujú na výrobe elektromobilov. Investícia: 5 miliárd USD

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Volkswagen sa čoraz viac zapája do vývoja elektrických vozidiel. Nemecká spoločnosť spolupracuje s výrobcom automobilov Rivian a investuje 5…

Najvýkonnejší Bentley všetkých čias je tu! Zoznámte sa s novým Continentalom GT Speed

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RemoveBeforeRace). Úplne nový Bentley Continental GT oficiálne debutoval ako najvýkonnejší model v histórii britského výrobcu. Najvýkonnejší Bentley všetkých čias je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov