Novinky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Takéto správanie auto zabíja. Nanešťastie je to veľká móda

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto). Moderný motorizmus chce kombinovať rôzne faktory. Ekonomické a environmentálne. Ukazuje sa, že pokiaľ ide o výmenu oleja, môže to vaše auto zničiť. Ako je...

23.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto).

Moderný motorizmus chce kombinovať rôzne faktory. Ekonomické a environmentálne. Ukazuje sa, že pokiaľ ide o výmenu oleja, môže to vaše auto zničiť. Ako je to možné?

Takéto správanie auto zabíja. Nanešťastie je to veľká móda.
Foto: youtube.com/@1AAuto

V súčasnosti je lízing alebo dlhodobý prenájom veľmi obľúbenou formou financovania nových vozidiel. Určitá skupina vodičov preto dôveruje výpočtom odborníkov a verí v technológie s dlhou životnosťou. Výmena oleja každých 30 000 km bez správneho prístupu k tejto situácii môže vážne poškodiť pohonnú jednotku.

Technológia dlhej životnosti a výmena motorového oleja

Vo svete automobilov sa stále viac presadzuje technológia dlhej životnosti, ktorá umožňuje dlhšie intervaly výmeny oleja a filtrov. Výrobcovia olejov ponúkajú produkty, ktoré vydržia až 30 000 km bez nutnosti výmeny. Avšak zatiaľ čo samotné oleje dokážu tieto požiadavky splniť, v súvislosti s trvanlivosťou filtrov panovala neistota. Ukazuje sa však, že moderná technológia filtrov tieto problémy účinne rieši.

Filtre s dlhou životnosťou

Technológia dlhej životnosti kladie zvýšené nároky nielen na oleje, ale aj na olejové a vzduchové filtre. Filtre, ktoré sa kedysi menili každých 10 000 až 15 000 km, musia teraz vydržať dvakrát alebo dokonca trikrát dlhšie. Kľúčom k úspechu v tomto smere je zvýšená absorpčná schopnosť a pokročilé filtračné materiály.

Čo určuje kvalitu filtrov?

Kvalita filtrov, ktoré sú schopné splniť požiadavky technológie s dlhou životnosťou, závisí od niekoľkých kľúčových faktorov:

  • Typ filtračnej vrstvy – moderné filtre sú založené na filtračných materiáloch od najlepších európskych výrobcov. Vďaka tomu sú schopné poskytnúť výnimočnú absorpčnú schopnosť a trvanlivosť.
  • Počet filtračných vrstiev – kľúčový význam má hustota záhybov, t. j. harmonika, do ktorej je filtračný materiál usporiadaný. Čím viac záhybov, tým lepšia absorpčná schopnosť filtra. V prípade vzduchových filtrov možno tieto rozdiely zistiť voľným okom spočítaním záhybov. V prípade olejových filtrov je takéto porovnanie možné len v prípade filtračného materiálu.
  • Konštrukcia filtra – používajú sa rôzne výstuže konštrukcie filtra, ako sú oceľové pletivo, plastové stojany alebo špeciálne lepiace pásy, ktoré zabraňujú deformácii filtračnej vrstvy pod zaťažením nečistotami.
Olejové filtre sú pripravené na dlhú životnosť, aj tak výrobcovia odporúčajú dodržiavať tradičné kratšie servisné intervaly, každých 8-15 000 km.
Foto: youtube.com/@NATESINTERACTIVEAUTO

Dlhšia životnosť, vyššia spoľahlivosť

Vďaka najnovším technológiám a materiálom sú filtre pripravené na dlhú životnosť. V priebehu roka zachytia najlepšie vzduchové filtre až 0,5 kg znečisťujúcich látok, pričom ich absorpčná kapacita je 0,3 kg na m². Takýto výkon umožňuje výrazne predĺžiť intervaly výmeny, čo je dôležité najmä pre majiteľov vozových parkov a priemyselných vozidiel.

Takéto správanie ničí vaše vozidlo

Hoci sú filtre pripravené na dlhú životnosť, výrobcovia odporúčajú dodržiavať tradičné kratšie servisné intervaly, každých 8-15 000 km, aby sa zabezpečila maximálna ochrana motora.

Technológia dlhej životnosti prináša výhody v podobe predĺžených servisných intervalov, ale zároveň predstavuje výzvu pre výrobcov filtrov. Vďaka technologickému pokroku sú teraz filtre schopné tieto požiadavky splniť. Zabezpečujú spoľahlivosť a dlhú životnosť. To je dobrá správa pre všetkých vodičov, ktorí si môžu užívať väčší komfort a bezpečnosť pri používaní svojich vozidiel.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nový vynález japonských vedcov. „Amoniakový motor je koniec elektromobilov“.

Ako často sa mení olej v automatickej prevodovke. A koľko stojí výmena


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov