Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Aký je rýchlostný limit v horúčavách? Čo sa deje pri teplotách nad 35 °C

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OnlyHDVideos). Extrémne teploty ohrozujú nielen ľudské telo, ale aj autá a cestnú infraštruktúru. Vodiči by preto mali poznať povolenú rýchlosť v horúcom počasí a následky...

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OnlyHDVideos).

Extrémne teploty ohrozujú nielen ľudské telo, ale aj autá a cestnú infraštruktúru. Vodiči by preto mali poznať povolenú rýchlosť v horúcom počasí a následky teplôt nad 35 stupňov Celzia.

Aký je rýchlostný limit v horúčavách? Čo sa deje pri teplotách nad 35 °C.
Foto: youtube.com/@OnlyHDVideos

Ľudský organizmus je vystavený tepelnému šoku vždy, keď zažije extrémne teploty. Či už ide o mráz, ktorý láme skaly, alebo o horúčavu, ktorá topí asfalt, riziko je veľmi vysoké.

Čo hrozí vodičom, ak jazdia v horúčavách

Ak vonkajšia teplota prekročí 35 °C v tieni, považuje sa to za vlnu horúčav. Čo je extrémne počasie.

Na slnku môže byť teplota o 10-15 stupňov vyššia. To môže zmeniť autá, ktoré nestoja v tieni, na skutočnú pec. Extrémne teplo môže viesť k zníženiu reflexov, pozornosti a reakcie. Výrazne tiež zvyšuje riziko mozgovej príhody alebo zástavy srdca.

Okrem toho môže silné slnko v určitých častiach dňa oslepiťvodičov.

Aký je rýchlostný limit v horúčavách?

Slovenské úrady nestanovili obmedzenie rýchlosti v horúcom počasí. Vodiči by vo všeobecnosti mali jazdiť nižšou rýchlosťou, ako je stanovená zákonom.

Napríklad v roku 2019 Nemecko zaviedlo na niektorých úsekoch diaľnic obmedzenie rýchlosti na 100 km/h v dôsledku vlny horúčav. V týchto oblastiach bolo zvýšené riziko nehody na ceste, preto že sa asfalt zdeformoval.

Čím je teda vonku teplejšie, tým opatrnejšie by mali vodiči jazdiť. A mali by jazdiť aj o 20-30 km/h nižšou rýchlosťou, ako je povolená. Takto nebude motor ani pneumatiky nadmerne namáhané, a ak sa cesta v dôsledku horúčavy zdeformuje, bude viac času na zabrzdenie a vyhnutie sa nebezpečenstvu.

Vodiči by mali pri teplejšom počasí znížiť rýchlosť o 20-30 km/h oproti povolenej.
Foto: shutterstock.com/Cars and Travels

Čo sa deje s pneumatikami pri teplotách nad 35 °C

Počas horúcich dní môže teplota asfaltu presiahnuť 60 °C. Táto teplota sa prenáša na pneumatiky vášho vozidla. A ak je vaše vozidlo v pohybe, čím častejšie brzdíte, zatáčate a zrýchľujete, tým viac sa teplota pneumatík zvyšuje.

Preto sa letné pneumatiky odporúčajú pre teplé ročné obdobie. Pneumatiky sú navrhnuté tak, aby sa s rastúcou teplotou lepšie priľnuli k vozovke. Vo všeobecnosti je optimálna teplota pre letné pneumatiky medzi 60º a 90º Celzia. Pri týchto teplotách majú pneumatiky najlepšiu priľnavosť.

Naopak, zimné pneumatiky strácajú svoju pružnosť a stávajú sa tuhými pri teplotách nad 35 ºC. To znamená nižšiu priľnavosť a horšiu ovládateľnosť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Musia sa lieky a kozmetické prípravky ponechané v horúcom aute okamžite vyhodiť? Čo sa s nimi stane

Vypil 2 litre nealkoholického piva a fúkol do alkoholtesteru


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov