Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Búrky a silné lejaky znamenajú zvýšené riziko aquaplaningu. Čo robiť, ak sa už vyskytne

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BridgestoneSouthAfrica). Vyskytuje sa predovšetkým v oblastiach, kde sa zdržiava voda. Spôsobuje náhlu stratu kontroly nad vozidlom. Aquaplaning – čo to je a čo by ste...

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BridgestoneSouthAfrica).

Vyskytuje sa predovšetkým v oblastiach, kde sa zdržiava voda. Spôsobuje náhlu stratu kontroly nad vozidlom. Aquaplaning – čo to je a čo by ste mali robiť, ak k nemu dôjde?

Búrky a silné lejaky znamenajú zvýšené riziko aquaplaningu. Čo robiť, ak sa už vyskytne.
Foto: youtube.com/@BridgestoneSouthAfrica

Aquaplaning je nepochybne nebezpečný. Zatiaľ čo na rovnej ceste by nemal mať žiadne závažné následky (samozrejme, ak sa vodič správa primerane), v zákrute môže spôsobiť vybočenie vozidla z cesty.

Vezmime to však postupne.

Čo to je a kedy k nemu dochádza?

Pri jazde na mokrých cestách môže dôjsť k aquaplaningu. Keď k nemu dôjde, vodič zvyčajne na zlomok sekundy stratí schopnosť riadiť a brzdiť vozidlo. Stáva sa to vtedy, keď pneumatiky už nie sú schopné „pumpovať“ vodu na ceste pod sebou.

Tento jav si najlepšie predstavíte, ak si drážky pneumatík predstavíte ako miniatúrne akvadukty, ktoré odvádzajú vodu spod pneumatík. So zvyšujúcou sa rýchlosťou jazdy to musia robiť čoraz rýchlejšie. Sú však obdobia, keď je na ceste toľko vody, že nakoniec dosiahnu koniec svojej kapacity.

V dôsledku toho sa pneumatiky nezačnú pohybovať po vozovke, ale po vodnej hladine. V tomto okamihu sa vozidlo kĺže zotrvačne vo vopred určenom smere. Vodič sa vtedy stáva pasažierom vo vlastnom aute a pociťuje aquaplaning ako náhlu stratu spätnej väzby medzi vozidlom a vozovkou.

Príčiny aquaplaningu?

Aquaplaning môže byť spôsobený mnohými faktormi. Jedným z najdôležitejších je okrem rýchlosti jazdy a stavu vozovky stav pneumatík. Čím menej majú dezénu, tým horšie rozptyľujú vodu.

Podmienky na cestách

Možnosť vzniku aquaplaningu sa zvyšuje počas veľmi silných dažďov, keď sa na vozovke začne hromadiť voda. Vtedy si musíte dávať pozor najmä na koľaje. Aquaplaning sa zvyšuje aj pri jazde cez kaluže.

Aquaplaning sa zvyšuje počas veľmi silných dažďov.

Hĺbka dezénu

Hĺbka dezénu je kľúčovým faktorom, ktorý prispieva k aquaplaningu. Opotrebované pneumatiky, a teda s menším dezénom, sú na tento jav oveľa náchylnejšie ako nové pneumatiky.
Prečo? Ich spodné drážky nie sú schopné „zachytiť“ toľko vody zospodu ako vyšší dezén novej pneumatiky.

Ak pri slabom daždi alebo pri jazde cez plytké kaluže vaše vozidlo stratí trakciu, je to znamenie, že je potrebné vymeniť pneumatiky za nové. Má to priamy vplyv na bezpečnosť jazdy.

Veľkosť pneumatiky

To je ďalšia kľúčová vlastnosť, ktorá priamo ovplyvňuje možnosť vzniku aquaplaningu. Fyziku nemožno oklamať a čím je pneumatika širšia, a teda s väčším kontaktom s asfaltom, tým lepšie rozptyľuje vodu pod sebou.

Na druhej strane, užšia pneumatika, dokonca aj nová, je náchylnejšia na aquaplaning.

Rýchlosť jazdy

Čím vyššia je rýchlosť jazdy na mokrej vozovke, tým kratší je čas potrebný na únik vody spod pneumatiky. A to zvyšuje možnosť vzniku aquaplaningu.

Dôležité je, že k aquaplaningu môže dôjsť nielen pri veľmi vysokých rýchlostiach, ale aj pri rýchlosti 50 km/h. Ak sú totiž pneumatiky vášho vozidla značne opotrebované, aquaplaning možno očakávať aj pri nižších rýchlostiach.

Hmotnosť vozidla

Ťažké vozidlá sú voči aquaplaningu odolnejšie. Prečo? Jednoducho – vytláčajú vodu spod pneumatík väčšou silou. Zvyčajne majú aj široké pneumatiky, ktoré sú vo väčšom kontakte s asfaltom.

Hlavným faktorom prevencie vzniku aquaplaningu je zníženie rýchlosti jazdy.
Foto: shutterstock.com/Stocksnapper

Ako sa tomu dá zabrániť?

Hlavným faktorom prevencie vzniku aquaplaningu je zníženie rýchlosti jazdy. Často stačí znížiť rýchlosť o 10-15 km/h. Ak to nestačí, znížte rýchlosť ešte viac.

Okrem toho sa pri jazde v silnom daždi vyhýbajte miestam, kde je veľa vody. To znamená najmä kaluže a koľaje.

Čo robiť pri aquaplaningu?

Čo by ste mali urobiť, ak sa u vás vyskytne aquaplaning:

  • nepanikárte
  • namiesto silného stlačenia brzdového pedálu nechajte vozidlo spomaliť tým, že dáte nohu z plynu
  • snažte sa brzdiť jemne – systém ABS vám pomôže získať späť priľnavosť
  • držte volant rovno a nerobte žiadne prudké pohyby volantom, pretože to môže viesť k strate kontroly nad vozidlom, keď znovu získate záber
  • snažte sa dodržiavať primeraný odstup od ostatných vozidiel – pri jazde v zlých podmienkach môžu mať vodiči iných vozidiel tiež problémy s aquaplaningom

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Na diaľnici ich zastihla búrka. Urobili to najhoršie, čo mohli

Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto zaradený rýchlostný stupeň? Ktorý spôsob je lepší?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov