Novinky, Správy, Zaujímavosti,

HH-100 po testoch. Čínsky dopravný dron má veľký potenciál

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cgtn). HH-100 je veľký dopravný dron, ktorý vyvinuli Číňania. Stroj prešiel úspešnými testami, ktoré sa uskutočnili v Kráľovstve stredu. Očakáva sa, že nové bezpilotné lietadlo...

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cgtn).

HH-100 je veľký dopravný dron, ktorý vyvinuli Číňania. Stroj prešiel úspešnými testami, ktoré sa uskutočnili v Kráľovstve stredu. Očakáva sa, že nové bezpilotné lietadlo ponúkne veľké možnosti v oblasti prepravy nákladu bez pilota.

HH-100 je veľký dopravný dron, ktorý vyvinuli Číňania.
Foto: youtube.com/@cgtn

Drony sa stávajú čoraz dôležitejšími a majú čoraz viac aplikácií. Nie je prekvapujúce, že sa o takýchto strojoch uvažuje aj v oblasti dopravy. Jedným z takýchto bezpilotných dronov je HH-100, ktorý vyvinula spoločnosť zo Stredného kráľovstva.

Bezpilotný dopravný dron HH-100 po úspešných testoch

Čínska spoločnosť X’ian Commercial Aircraft Co., ktorá patrí pod AVIC (Aviation Industry Corporation of China), vyvinula pomerne veľký bezpilotný dron HH-100. Testovací let sa uskutočnil v provincii Shaanxi a bol úspešný.

Číňania tvrdia, že prvé testy HH-100 sa považujú za úspešné. Stroj splnil požiadavky a poskytol stabilný výkon. To otvára dvere ku komercializácii projektu.

Čínske bezpilotné lietadlo v niekoľkých variantoch

Testovaný stroj HH-100 je bezpilotné lietadlo so vzletovou hmotnosťou 2 000 kg a nákladným priestorom schopným pojať až 4 m3 nákladu.. Nosnosť autonómneho lietadla je 700 kg a vieme, že by malo letieť rýchlosťou približne 300 km/h. Okrem toho je dolet vypočítaný na 520 km. Zariadenie bude navrhnuté podľa požiadaviek zákazníka. Už teraz sa predpokladá, že dron nájde využitie nielen v doprave, ale napríklad aj pri hasení požiarov.

Spoločnosť AVIC plánuje ďalšie podobné stroje. V súčasnosti prebiehajú výskumné, vedecké a vývojové práce na vytvorení dronov s nosnosťou 2,5 a 10 t. Úspešné testovanie lietadla HH-100 prezentuje spoločnosť ako odpoveď na čínske úsilie o budovanie strategického priemyslu, ktorý sa zatiaľ nachádza v počiatočných fázach vývoja.V Ríši stredu sa už niekoľko rokov kladie dôraz na nízkoúrovňové hospodárstvo.

Čínsky trh s dronmi rastie

Čínsky trh s lietaním v nižších výškach sa v roku 2023 odhaduje na 500 miliárd jüanov s mierou rastu 33,8 % a v roku 2026 by mal presiahnuť jednu miliardu jüanov.

Záujem o dopravné drony sa neprejavuje len v Číne. Pilotné programy prebiehajú napríklad v Spojených štátoch, kde takéto stroje využívajú spoločnosti Amazon alebo Walmart na doručovanie tovaru. Takéto riešenia sa testujú vo vybraných oblastiach.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť Airbus predstavila záhadný dron. Je to nová tvár vojny

Príručka k tanku Chieftain. Sústreďte sa pred sledovaním videa


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov