Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Takto bude vyzerať prvé elektrické BMW M. Výkon? Absurdne vysoký

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWM). Prvý sedan v novej elektrickej ére BMW M sa na trhu objaví pravdepodobne v roku 2026 alebo 2027. Jeho výkon by mohol dosiahnuť až...

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWM).

Prvý sedan v novej elektrickej ére BMW M sa na trhu objaví pravdepodobne v roku 2026 alebo 2027. Jeho výkon by mohol dosiahnuť až absurdné hodnoty.

Takto bude vyzerať prvé elektrické BMW M. Výkon? Absurdne vysoký.
Foto: youtube.com/@BMWM

Jeden megawatt sa rovná 1 000 kilowattov alebo … 1360 HP. Takýto výkon uviedol Frank van Meel, šéf divízie M spoločnosti BMW, podľa časopisu Motor Trend. Práve toľko by mal mať vôbec prvý elektrický sedan M, ktorý je plánovaný na rok 2026 alebo 2027.

V súčasnosti značka ponúka napríklad BMW i4 M50, ale hovoríme o liftbacku, ktorý nie je taký výkonný a športový ako „plnohodnotné“ M modely, ako sú M8 alebo M4 so spaľovacím motorom.

Elektrické BMW M: na základe modelu Neue Klasse

Nový sedan bude postavený na platforme Neue Klasse. Van Meel oznamuje, že takýto model „prekoná všetko, čo ste doteraz videli“. Je to odvážne vyhlásenie, ale zdá sa, že BMW bude mať silné argumenty. „Silné“ je to správne slovo.

Šialený výkon, ktorý sme spomínali vyššie, je jedna vec. Druhou je inovatívny systém, ktorý umožňuje riadiť krútiaci moment na každom kolese zvlášť. Výsledkom má byť mimoriadny výkon v zákrutách. Charakteristika však má byť „neutrálna, lineárna a predvídateľná“.

Nový sedan bude mať štyri elektromotory – jeden na každom kolese. BMW nevylučuje ani uvedenie variantu s dvoma motormi, samozrejme, s menším výkonom. Stále by sme však pravdepodobne hovorili o aute, ktoré by v tejto kategórii na hlavu porazilo súčasné BMW M5 so spaľovacím motorom (600 k).

Vesmírne predstavenie

Aký výkon možno očakávať v „megawattoch M“? Motor Trend predpovedá zrýchlenie z 0 na 100 km/h pod 3 s. Pozrime sa však na (v súčasnosti predávaných) konkurentov, aby sme sa pokúsili získať predstavu o tom, s akým výkonom budete môcť počítať.
Najnovšie Audi RS e-tron GT performance s výkonom 925 k dokáže dosiahnuť 100 km/h za 2,5 s. Na druhej strane Porsche Taycan Turbo GT (okamžitý výkon v príslušnom režime dosahuje 1108 k) dokáže „stovku“ zvládnuť za 2,2 s.

Elektrické BMW M.

To znamená, že BMW sa môže dostať až na 2 sekundy. To samozrejme závisí od trakcie, pneumatík, pohotovostnej hmotnosti alebo od toho, ako si hnacie ústrojenstvo poradí s prenosom obrovského výkonu na asfalt.

Je však jasne vidieť, že vstupujeme do éry, keď by sa 2 sekundy na zrýchlenie z 0 na 100 km/h mohli stať reálnymi a… vôbec nie neobvyklými. Do zoznamu očakávaných súperov pre nové BMW by sa ešte mohla zaradiť nová Tesla Model S.

Elektrické BMW M: iná batéria, iná chémia

Čo ešte vieme o novom elektrickom BMW M? Bude sa predávať spolu s BMW M3 a M4 so spaľovacím motorom. Jeho batéria (zatiaľ neznámej kapacity) má mať iný chemický zloženie a iný systém chladenia ako batérie v ostatných vozidlách BMW radu Neue Klasse. Na druhej strane motory budú chladené vodou a olejom. Vozidlo má využívať 800V architektúru, ktorá umožní krátke časy nabíjania.

Po sedane sa v ponuke BMW M môže objaviť aj SUV s elektrickým pohonom. Bude mať tiež rovnako vysoký výkon? Je to veľmi pravdepodobné. Elektromobilita posúva ďalšie hranice z hľadiska zrýchlenia, počtu koní a… preťaženia pôsobiaceho na vodiča a cestujúcich.
Kde je koniec vývoja športových elektromobilov? Viacero značiek sa nás stále snaží presvedčiť, že je to ešte ďaleko.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Alfa Romeo Junior Veloce – Najmenší model Talianov dostal výkonnú verziu s 280 koňmi

Nová generácia BMW X3 je tu. Elektrický náprotivok bude uvedený na trh v roku 2025


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov