Pravidlá, Správy, Zaujímavosti,

Falošné airbagy montované do jazdených vozidiel. Neviditeľné nebezpečenstvo, ktoré spôsobilo niekoľko úmrtí

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). Rozsiahle vyšetrovanie odhalilo neviditeľné nebezpečenstvo, ktoré spôsobilo niekoľko úmrtí. Ojazdené vozidlá mali namontované falošné airbagy, ktoré nefungovali v čase nehody. Moderné autá disponujú airbagmi...

24.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics).

Rozsiahle vyšetrovanie odhalilo neviditeľné nebezpečenstvo, ktoré spôsobilo niekoľko úmrtí. Ojazdené vozidlá mali namontované falošné airbagy, ktoré nefungovali v čase nehody.

Rozsiahle vyšetrovanie odhalilo neviditeľné nebezpečenstvo, ktoré spôsobilo niekoľko úmrtí.
Foto: youtube.com/@Lesics

Moderné autá disponujú airbagmi rôznych typov a tvarov. V závislosti od umiestnenia chránia hlavu, hrudník alebo nohy.

Automobil musí mať čelné airbagy, ktoré tlmia náraz do volantu alebo palubnej dosky, prípadne mu zabraňujú v prípade čelného nárazu.

Kedy sa airbagy aktivujú?

Bez ohľadu na to, či sú vodič alebo cestujúci pripútaní bezpečnostným pásom, airbag sa v prípade nárazu aktivuje.

Zvyčajne sa nafúkne pri rýchlosti približne 300 kilometrov za hodinu a vzniká riadeným výbuchom.

Hlavné typy airbagov:

  • čelné;
  • bočné;
  • závesy;
  • koleno;
  • pre zadné okno;
  • stred;
  • bezpečnostný pás.

Predné airbagy nájdeme vo volante na strane vodiča a v prístrojovej doske pred pravým sedadlom spolujazdca.

Systém vystreľovania airbagov je zložitý.

V priebehu rokov sa vyskytli prípady, keď sa aktivovali, keď vozidlo narazilo na výmoľ. A iné sa jednoducho vôbec neaktivovali.

22-ročná matka dvoch detí si kúpila ojazdené auto s namontovaným falošným airbagom.

Falošné airbagy montované do jazdených vozidiel

22-ročná matka dvoch detí si kúpila ojazdené auto s falošným airbagom.

Podľa denníka The Wall Street Journal, nešťastne havarovala a nelicencované zariadenie „explodovalo ako granát“ a roztrhlo jej hrdlo.

Skupina automobilového priemyslu Automotive Anti-Counterfeiting Council, do ktorej patria spoločnosti General Motors, Ford a Volkswagen, uviedla, že za posledný rok sa stalo najmenej päť podobných incidentov.

V minulom roku americké úrady zatkli a odsúdili niekoľko ľudí pre predaj tisícov neautorizovaných airbagov. Mnohé z týchto airbagov boli vyrobené zo starých alebo falšovaných dielov.

Automobilky by museli stiahnuť z trhu milióny áut.

Regulačné orgány v súčasnosti analyzujú, či je potrebné stiahnuť 45 miliónov automobilov. Tieto autá by mohli mať problémy s nafukovačmi airbagov, ktoré vyrába spoločnosť ARC Automotive.

Tieto autá by mohli mať problémy s nafukovačmi airbagov, ktoré vyrába spoločnosť ARC Automotive.
Foto: pexels.com/Dietmar Janssen

Autori článku poukazujú na to, že systém airbagov je založený na výbušnej chemickej reakcii. Výsledkom je uvoľnenie plynu, ktorý nafúkne vak.

Falšované diely sa buď neotvoria, alebo po okamihu vystrelenia vyhodia kovové časti. Existuje aj potenciálne riziko výbuchu v dôsledku plynu, ktorý sa používa na nafúknutie.

Tieto diely zvyčajne končia na autách opravených po haváriách v nezávislých servisoch. Falšovatelia zdokonalili svoje metódy a už nevyrábajú celý modul airbagu, ale vyrábajú ho po častiach.

Tie sa potom montujú a predávajú v USA, niekedy až trikrát lacnejšie ako originálny výrobok.

Automobilový priemysel dosiahol za posledné desaťročie určitý pokrok v odhaľovaní falzifikátov, ale niektoré sa počas pandémie zvrátili v dôsledku nárastu online obchodu alebo zamerania sa na iné podvody a vyšetrovania.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Pri akej rýchlosti sa aktivujú airbagy? Chránia vás, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom?

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Na tejto talianskej pláži si hrad z piesku nepostavíte. Pravidlá sú nemilosrdné

29.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brenda Popovitz). Letné prázdniny sú v plnom prúde, takže je to ideálny čas na cestu do zahraničia a oddych na…

Volkswagen a Rivian spolupracujú na výrobe elektromobilov. Investícia: 5 miliárd USD

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Volkswagen sa čoraz viac zapája do vývoja elektrických vozidiel. Nemecká spoločnosť spolupracuje s výrobcom automobilov Rivian a investuje 5…

Najvýkonnejší Bentley všetkých čias je tu! Zoznámte sa s novým Continentalom GT Speed

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RemoveBeforeRace). Úplne nový Bentley Continental GT oficiálne debutoval ako najvýkonnejší model v histórii britského výrobcu. Najvýkonnejší Bentley všetkých čias je…

Nové Xiaomi ako Ferrari? Číňania pripravujú svoj druhý model

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Franz-nm7jy). Čínska spoločnosť Xiaomi pripravuje ďalší model. Tentoraz pôjde o elektrický crossover, ktorý môže vyzerať ako Ferrari Purosangue. Nové Xiaomi…

Čína obviňuje EÚ zo špionáže. Ide o elektromobily

28.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNAInsider). Hospodárska špionáž v automobilovom priemysle sa doteraz spájala najmä s čínskymi "novinármi", ktorí na milimeter presne fotografovali každé auto,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov