Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Zakázané elektronické pomôcky v aute v zahraničí

25.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@vantruedashcam). V mnohých krajinách použitie zariadenia na informovanie vodiča o prítomnosti rýchlostného radaru alebo dokonca hliadky s laserovým meračom sa môže skončiť pokutou alebo dokonca...

25.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@vantruedashcam).

V mnohých krajinách použitie zariadenia na informovanie vodiča o prítomnosti rýchlostného radaru alebo dokonca hliadky s laserovým meračom sa môže skončiť pokutou alebo dokonca väzením.

Zakázané elektronické pomôcky v aute v zahraničí.
Foto: youtube.com/@vantruedashcam

Každá krajina má svoje vlastné zvyky, aspoň pokiaľ ide o dopravné predpisy. Skutočnosť, že napríklad u našich severných susedov môžete byť informovaní o prítomnosti rýchlostného radaru alebo dokonca hliadky s laserovým meračom, neznamená, že na všetkých európskych cestách je používanie takéhoto asistenta vodiča legálne. Navyše existujú krajiny, kde na čelné sklo vozidla nemožno nič pripevniť.

Zakázané elektronické pomôcky v zahraničí – kamera

Záznamy jazdy sú jedným z najobľúbenejších doplnkov do auta. Navyše ich možno nájsť v mnohých automobiloch ako továrenskú výbavu. To však nič nemení na skutočnosti, že v niektorých krajinách EÚ môže ich používanie znamenať pre vodiča veľké problémy. Najmä pri prekračovaní rakúskych hraníc musí byť kamera odstránená z čelného skla vozidla. V tejto krajine sa kamera v auta považuje za rovnocenný s kamerovým systémom, na ktorého používanie je potrebné povolenie. Za používanie kamery dokonca hrozí pokuta viac ako 20 000 eur!

Podobné pravidlá platia aj v Luxembursku. V tejto krajine môžete ísť dokonca do väzenia za zverejňovanie záznamov na internete. Treba si uvedomiť, že vysvetľovanie, že vo vašej domovskej krajine to nie je problém, alebo poukazovanie na to, že ste ju jednoducho zabudli odstrániť alebo vypnúť, tu pravdepodobne nepomôže.

Určité obmedzenia platia aj v Nemecku, kde sa záznam nemôže použiť ako dôkaz v súdnom konaní. Na druhej strane Švajčiari filmovanie povoľujú, ale len pri dopravných nehodách. „Cestné filmovanie“ nie je v tejto krajine legálne. Taliani a Maďari filmovanie povoľujú, ale len na dôkazné účely. Filmy sa musia pravidelne odstraňovať, ak nie sú odovzdané polícii alebo súdu.

Zakázané elektronické pomôcky v zahraničí – výstražné zariadenie, ako je antiradar

Vo väčšine krajín je používanie antiradaru zakázané. Môžeme však používať výstražné aplikácie v mobiloch. Hoci fungujú na inom princípe, umožňujú nám informovať o pevných kontrolných bodoch (zaznamenaných v databáze), ale aj o mobilných, ktoré v reálnom čase hlásia používatelia daného výstražného zariadenia alebo navigácie.

Navigačné zariadenie s funkciou upozornenia na rýchlostné radary sa v niektorých krajinách považuje za antiradar.
Foto: pexels.com/Pixabay

Treba však pripomenúť, že navigačné zariadenie s funkciou upozornenia na rýchlostné radary, a to tým skôr, ak upozornenie prichádza od iných vodičov, je v Rakúsku, Nemecku alebo Švajčiarsku považované za antiradar, za ktorý môžete zaplatiť vysokú pokutu. To však nie sú jediné krajiny, kde môže byť navigácia s varovaním na cenzúre. Mimo Slovenska môžete takýto „antiradar v aplikácii“ používať len v Bulharsku, Írsku, Rumunsku, Nórsku, Spojenom kráľovstve a Taliansku.

Žiadna elektronika na skle

Pri ceste do Francúzska, Chorvátska alebo Švajčiarska sa však oplatí pamätať na určité pravidlá. Tam policajti dbajú na to, aby elektronika nezakrývala výhľad. Elektronické pomôcky môžu byť umiestnené na spodnom alebo hornom okraji čelného skla. Švajčiari sú najreštriktívnejší a v praxi si na čelné sklo nič nezavesíme.

Nezabúdajte, že policajti v Španielsku vás môžu pokutovať nielen za elektroniku na čelnom skle, ale aj za visačky, ktoré sa nachádzajú na čelnom skle alebo na stredovom zrkadle.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je legálne hovoriť cez hlasitý odposluch? Aká je pokuta, ak vás prichytia s telefónom pri uchu

Čo sa stane, ak v lietadle nezapnete režim lietadla? Nie každý pozná dôsledky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Zákazníci si teraz chodia po tieto vozidlá SUV do showroomov. Kráľ garáží nenosí logo Toyota

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Žiadna zmena v štatistikách. Európania stále milujú malé a kompaktné SUV. Spomedzi mnohých ponúk, ktoré sú na trhu k…

Rimac pripravuje elektrický taxík. Výzva pre Muska

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Chorvátska spoločnosť Rimac dnes predstavila pomerne nečakaný produkt. Po superautomobile Nevera bude ďalším vozidlom spoločnosti… taxík. Očakáva sa, že…

Elektromobil – ako sa zmenil od počiatkov automobilizmu?

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AnyHistory). Pojem "elektromobil" je v súčasnosti na perách všetkých. A nie je sa čomu čudovať - veď od roku 2035…

Horúce počasie za oknom? Bez tejto veci nemôžete nastúpiť do auta

1.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/CGN089). Vysoké teploty vytvárajú náročné prevádzkové podmienky. Bohužiaľ, na jednu vec vodiči v horúcom počasí často zabúdajú. Bez nej by…

Poklad na dne mora. Zmení svet elektromobilov

30.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChrisRalph). Na dne mora pri pobreží Japonska bol objavený skutočný poklad, ktorý by mohol zmeniť svet elektromobilov. Ide o gigantické…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov